‘SKINUT ĆU TI SUKNJU‘

Godinama se pričalo da su Tina i Mick Jagger ljubavnici, a onda se doznala prava istina: I danas svi pamte incident iz 1985.

Glazbenici su zajedno prvi put nastupili 1966., no onaj s Live Aida 1985. ostat će upamćen zauvijek

Mick Jagger i Tina Turner

 -/Everett/Profimedia/-/everett/profimedia

"Silno sam tužan zbog smrti moje divne prijateljice Tine Turner. Bila je uistinu nevjerojatno talentirana pjevačica i izvođačica. Bila je inspirativna, topla, duhovita i velikodušna. Puno mi je pomogla kad sam bio mlad i nikad je neću zaboraviti", napisao je na svom Twitter profilu Mick Jagger nedugo nakon vijesti da je preminula Tina Turner. Objavio je uz taj komentar i nekoliko fotografija odajući posljednju počast glazbenoj divi s kojom je i privatno bio vrlo blizak.

To zapravo i nije bila osobita tajna, osim što se nagađalo kakve je naravi njihov odnos točno bio. Tome je najviše pridonijela njihova međusobna kemija na pozornici, no i poneke izjave koje su gotovo smišljeno davali.

Turner je prvi put bila na turneji s Rolling Stonesima u Engleskoj 1966. Tada nije čak ni znala tko su oni, no iako su djelovali nespojivo, Mick i Tina brzo su se sprijateljili i to kroz ples.

image

Mick Jagger i Tina Turner 2017.

Dc/Backgrid Uk/Profimedia/Dc/backgrid Uk/profimedia

"Nisam znala tko su Stonesi. Mick je bio taj koji je uvijek stajao sa strane i gledao nas. Malo me se sramio, ali konačno smo se počeli zabavljati i pokušala sam ga naučiti neke plesove, jer bi on samo mirno stajao na pozornici uz tamburin. Probao bi neke plesne figure ili pokrete kukovima iza pozornice, a mi bismo mu se svi samo smijali", rekla je Turner za People 1981. I sam Jagger je priznao da je puno naučio od Tine, makar mu je ona javno spočitavala što joj nikada nije javno odao priznanje da ga je naučila plesati, već je govorio da to može zahvaliti svojoj majci.

Tina i Mick nastavili su nastupati zajedno desetljećima nakon toga, ali njihova izvedba na Live Aidu iz 1985. bila je moment koji se bez ikakve sumnje zasluženo upisao u povijest rock‘n‘rolla. Frontmen Stonesa do tada se već dobrano opustio na sceni i ples mu više nije bio bauk od kojeg zazire niti je izazivao smijeh kada bi zaplesao. Postao je dekadentan, čak malo i neobazriv i baš u toj nekoj fazi pozvao je Tinu Turner da se pridruži njemu i The Rolling Stonesima na pozornici tijekom njihovog Live Aid nastupa u Philadelphiji 13. srpnja 1985.

image

Mick Jagger i Tina Turner

Trbusacca/mpi/Capital Pictures/Profimedia/Trbusacca/mpi/capital Pictures/profimedia

Prisjećajući se incidenta u svojim memoarima i kako joj je plan nametnut u backstageu, Turner je napisala: "Mick i ja nikada ne bismo mogli samo stajati i pjevati - to nismo bili mi. Morali smo nešto učiniti. Pogledao me. Nosila sam pripijeni crni kožni top i suknju i vidjela sam kako se stvara zločesta ideja. ‘Skida li se ta suknja?‘, upitao je lukavo. ‘Što?‘ bio je moj zaprepašteni odgovor. Odgovorio je ‘Skinut ću ti suknju‘. Pitala sam ga zašto, ali bilo je prekasno za razgovor, Mick je već odlučio to učiniti", otkrila je Turner. Zbog toga je, dodala je, bila razumljivo malo nervozna.

"Srećom, bila sam spremna. Ako mi skine suknju, nije se moglo vidjeti ništa osim kostima ispod kostima. Bila sam pokrivena, barem sam tako uvjeravala samu sebe", ispričala je. Naravno Jagger je sproveo svoj naum zbog kojeg su ga neki osuđivali, neki slavili, dok su treći imali dodatni argument za sumnje da među slavnim glazbenicima ima puno više od tek običnog prijateljstva.

No da ima više, opovrgnula je sama Turner. Govoreći primjerice 2017. za Daily Mail o svojim suradnjama s Mickom Jaggerom i Davidom Bowiejem, istaknula je da su njihovi odnosi uvijek bili profesionalni, rekavši da su joj oni kao braća koju nikad nije imala.

image

Jerry Hall, Mick Jagger, Tina Turner i David Bowie 1985.

Phil Loftus/Capital Pictures/Profimedia/Phil Loftus/capital Pictures/profimedia

"Nikada nismo spavali zajedno i nikada mi se nisu nabacivali, jer mislim da su me na neki način vidjeli kao uzor", rekla je Turner. No ipak, nedavno je za The Guardian izjavila kako je oduvijek bila zaljubljena u Micka Jaggera i da je obožavala nastupati sa Stonesima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:29