STANJE SE MIJENJA

Gotovo sve zemlje odabrale predstavnike za Eurosong: Prva po kladionicama je ona koja još ne zna svog predstavnika!

Hrvatska predstavnica ‘Mama ŠČ‘ drži se zlatne sredine i trenutno ima 16. mjesto po kladioničarskim izgledima za pobjedu

Šveđanka Loreen

 Vyacheslav Oseledko/Afp

I dok je "Mama ŠČ!" drugi tjedan za redom najemitiraniji singl u Hrvatskoj u radijskom eteru i čvrsto drži čelno mjesto HR Top 40, jednako tako i dalje se čvrsto nalazi u prvoj polovici kladioničarske liste. Let 3 skliznuo je nakratko na 17. mjesto, no potom se vratio na 16.

Ispred riječkog benda je srpski predstavnik Luke Black s pjesmom "Samo mi se spava" koji za sada trenutno ima nešto bolje izglede za pobjedu na predstojećem Eurosongu. No svi su ti postotci i dalje mali, što je i logično jer Eurovizija je tek u svibnju, a još uvijek nisu ni sve pjesme izabrane.

Međutim, bez obzira na tu činjenicu, Švedska koja još uvijek nema izabranog predstavnika, već tjednima po kladionicama ima najviše izgleda za pobjedu. Trenutno oni iznose 36 posto, dok Ukrajinci (Tvorchi - "Heart of Steel") na drugom mjestu, baš kao i Finci (Käärijä - "Cha Cha Cha") na trećem imaju 14 posto šanse da u finalu osvoje prestižnu nagradu. Na kladionicama četvrto mjesto drži Norveška (Alessandra - "Queen of Kings" 5 posto), a peto Češka (Vesna - "My Sister‘s Crown" 3 posto).

Portugal, koji je poput Švedske još uvijek bez predstavnika (obje države izabrat će ih sutra), međutim, ne kotira tako dobro. Za sada se nalazi na 26. mjestu na kladionicama unatoč vrlo repektabilnoj prošlosti na Eurosongu.

Tajna ovako dobrog rezultata Šveđana jest što se na njihov izbor prijavila Loreen, pobjednica Eurosonga s pjesmom "Euphoria". Prema anketi koju je provela stranica eurovisionworld.com, "Euphoria" kotira kao najbolja pjesma pobjednica u posljednih deset godina Eurosonga. Od 118 tisuća obožavatelja koji su do sada glasali, ta Loreenina pjesma osvojila je skoro 40 posto glasova. Pomalo nestvarno zvuči da je pretekla i Måneskin i njihovu ultra popularnu pjesmu "Zitti e buoni" s kojom su Talijani osvojili Euroviziju 2021. godine. Za "Zitti e buoni" glasalo je oko 21 posto ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:43