KRALJEVSKI PAR

HARRY I MEGHAN ZAKORAČILI U NEIZVJESNU BUDUĆNOST Sada i formalno više nisu dio kraljevskog dvora, svi se pitaju od čega će živjeti

 AFP

Od ovog je utorka to i službeno - britanski princ Harry i njegova supruga Meghan Markle više nisu članovi kraljevske obitelji. Dovršen je postupak tranzicije, započet ovog siječnja kada se kraljevski par oglasio da namjeravaju napustiti sve svoje službene dužnosti, odreći se javnog novca te potražiti svoju sreću neovisno od tradicionalnih uloga britanske krune, a ujedno i preseliti u Kanadu. Sve to izazvalo je golemi "stres" britanske javnosti, a čitavu situaciju nije ni najmanje olakšala činjenica da svijetom trenutno hara pandemija novog koronavirusa Sars-CoV-2.

Donedavno kraljevski par trenutno se nalazi u Kaliforniji sa svojim desetomjesečnim sinom Archiejem gdje pomno prate sve vijesti o zdravstvenom stanju Harryeva oca princa Charlesa, koji se oporavlja od koronavirusa, kao i o zdravlju 93-godišnje bake, kraljice Elizabete II.

Agresivni britanski tabloidi

- Kao što svi osjećamo, svijet se u ovim trenucima doima vrlo krhko. Zdravlje i blagostanje svih sada je na prvom mjestu, a naročito blagostanje onih diljem planeta koji pokušavaju pronaći odgovore na brojna teška pitanja koja su se pojavila tijekom ove pandemije. Dok svi tražimo svoju ulogu u novom svijetu, pred nama je novo razdoblje u kojem ćemo pokušati doći do odgovora kako najviše možemo doprinijeti zajednici - stoji u izjavi bivšeg kraljevskog para, javlja AP.

Sve to događa se manje od dvije godine nakon što su se Harry i Meghan spektakularno vjenčali na ceremoniji koju su pratili milijuni ljudi, gdje je Harry, šesti u redu za britansko prijestolje, američkoj glumici Meghan Markle izrekao sudbonosno "da". Nije trebalo dugo da mladi par privuče pozornost agresivnih britanskih tabloida, a njihovo "praćenje" kraljevskog života par je okarakterizirao kao maltretiranje. Harry ima neugodnih iskustva s medijima još iz vremena kada je princeza Diana 1997. poginula u tragičnoj prometnoj nesreći koju je uzrokovala činjenica da su za princezom jurili paparazziji. Harry i Meghan zaključili su da svoj obiteljski život žele nastaviti voditi u okruženju gdje ih se konstantno ne snima, fotografira ili o njima piše, objašnjava AP.

Par će ipak zadržati svoje službene titule vojvode i vojvotkinje od Sussexa, no više im se neće moći obraćati sa "Vaša visosti". Pitanje je što će sada raditi.

Prema prvim najavama, ponajprije će pokrenuti neprofitnu organizaciju koja bi se trebala baviti humanitarnim radom na području mladih, mentalnog zdravlja, rodnih sloboda i obrazovanja. Harry će također nastaviti svoj angažman na igrama Invictus games, pokrenutima kao natjecanje za ranjene britanske vojnike. Kako bi popravila financijsku sliku obitelji, Meghan je pristala i na angažman posudbe glasa u Disneyjevom dokumetarcu "Slon".

No, par se trenutno želi ponajviše posvetiti Covidu-19.

Tko će platiti zaštitare?

- Vojvoda i vojvotkinja nekoliko će mjeseci posvetiti fokusiranju na svoju obitelj i raditi ono što mogu da podrže svoje humanitarne ciljeve, kao i razvijanju svoje buduće neprofitne organizacije - stoji u njihovom priopćenju.

No, AP upozorava kako će novostečena neovisnost Harrya i Meghan itekako koštati, jer će sada morati plaćati višemilijunske iznose za vlastito osiguranje, što su dosad pokrivali britanski porezni obveznici. Kanadske vlasti već su najavile da će s obveznim osiguranjem para prestati čim za to nastupe uvjeti, odnosno onog trenutka kada više ne budu članovi kraljevske obitelji. Stoga su se Meghan i Harry prošlog tjedna preselili na područje Los Angelesa, gdje živi Meghanina majka, ali čini se da ni tu ne trebaju računati na posebne mjere. Predsjednik Donald Trump na društvenim je mrežama najavio kako mu ne pada na pamet osiguravati obitelj o trošku Amerikanaca.

- SAD neće plaćati njihovu zaštitu, oni moraju platiti! - objavio je američki predsjednik.

Potom se oglasio i njihov ured rekavši kako će oni osobno platiti troškove osiguranja.

Slijedi relativno neizvjesno razdoblje u kojem nije posve jasno što će se dalje događati s vojvodom i vojvotkinjom. Neki povlače usporedbe s kraljem Edvardom VIII. koji je abdicirao 1936. kako bi oženio Wallis Simpson, nakon čega je par do kraja života luksuzno živio u nametnutom egzilu. No, sasvim je nemoguće reći hoće li se britanska kraljevska obitelj na još koji način okomiti na odmetnički par te koje će im sve slobode dozvoliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:36