NE GUBI VRIJEME

HARRY SE JAVIO IZ MEGALUKSUZNE KARANTENE U L.A.-u Razgovarao s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, optužio vladu da ih je ostavila na cjedilu

 
 Screenshot

Princ Harry iz svoje luksuzne vile u Los Angelesu, čiji je nekadašnji vlasnik bio poznati hollywoodski glumac Mel Gibson, optužio je britansku vladu da je na cjedilu ostavila roditelje djece s poteškoćama u razvoju, koja su posebno ugrožena u ovoj pandemiji, piše Daily Mail.

Naime, Harry je preko Zooma, koji je odlučio koristiti kako bi "vladi postalo jasno da obitelji djece s poteškoćama u razvoju trebaju biti prioritet", razgovarao s britanskim obiteljima koje skrbe o takvoj djeci.

Kazao je da je "čuo od prijatelja" i "vidio na internetu" da u Velikoj Britaniji vlada velika nestašica zaštitne opreme i sve većem broju umrlih od koronavirusa.

Obiteljima s kojima je razgovarao poručio je da su super roditelji i upitao ih kako se nose s brigom o svojoj djeci tijekom pandemije.

Medicinska sestra Rachel Gregory kazala je Harryju da postoje brojni problemi sa zaštitnom opremom za kućanstva koja moraju dopustiti njegovateljima da uđu u domove obitelji kako bi se pobrinuli za njihovu djecu.

Objasnila mu je i da ne mogu doći na vladinu listu za pomoć najugroženijima koji će imati prioritet u isporuci hrane i lijekova.

- Nadam se da ćemo ovom snimkom jasno dati do znanja vladi i svima da ste vi ugroženi i da dobrotvorna organizacija WellChild treba pomoć - kazao je Harry koji je s obiteljima razgovarao tijekom uskrsnog vikenda u ulozi donatora spomenute udruge.

Iako Harry i dalje može biti donator niza dobrotvornih organizacija i udruga, on i njegova supruga Meghan Markle bili su prisiljeni odreći se branda Sussex Royal te obnašanja bilo kakve službene dužnosti u Velikoj Britaniji.

Ipak, obiteljima je pokušao pomoći svojim savjetima. Kazao je da ako je već teško doći do opreme ili posjetiti nekog, to što mogu razgovarati jedni s drugima putem Zooma ili FaceTimea može biti svojevrsna utjeha.

Tijekom razgovora, upoznao se i s izazovima samoizolacije i strahovima obitelji koje se pouzdaju u njegovatelje koji dolaze u njihove domove kako bi im pomogli s kompleksno medicinskom njegom djece.

- Osim stvarno očite medicinske potrebe, postoji li nešto drugo u posljednja tri tjedna zbog čega ste prilično zabrinuti? - upitao je svoje sugovornike.

Medicinska sestra Gregory ispričala mu je koliko puno problema stvara nedostatak medicinske opreme, a s obzirom da brine o djeci i mladima kojima su potrebni respiratori diljem Nottinghamshirea, Lincolnshirea i Derbyshirea, kazala je da mnoge obitelji kojima pomaže trebaju pomoć njegovatelja izvana.

- Djeca s poteškoćama u razvoju trebaju cjelodnevnu njegu, dvadeset i četiri sata dnevno. Ne možete očekivati da će roditelji to sve moći sami. Moraju u ovo kritično vrijeme otvoriti vrata njegovateljima izvana, što za njih predstavlja veliku brigu.

Izlaze i određene smjernice, ali se često čini da je opskrba tih ljudi spora. Ako to možemo srediti, onda to može biti element koji bi ulio sigurnost obiteljima i njegovateljima - kazala je.

Harry je čuo i koliko je bilo obiteljima koje nisu uključene na popis onih najugroženijih zbog čega su se morale boriti za podršku i opskrbu osnovnim zalihama.

Craig Hatch iz Cumbrije brine se za svog 21-godišnjeg sina Frasera koji ima cerebralnu paralizu, epilepsiju, neurološku mišićnu skoliozu, kroničnu bolest pluća KOBP i dijabetes tipa 1.

- Ovo je zastrašujuće. Uplašeni smo jer znamo da ako virus uđe u našu kuću i moj sin ga pokupi, posljedice mogu biti poprilično ozbiljne - kazao je.

Na pitanje s kojim se problemima njegova obitelj najviše suočila, Hatch je kazao s nedostatkom zaštitne opreme.

- Opskrba stvarima i percipiranje nas kao ugroženih jedna je od najvažnijih stvari - kazao je Hatch.

Leanne Cooper iz Lincolna, čija 13-godišnja kći Sophie ima cerebralnu paralizu, distoniju, skoliozu i višestruke kompleksne medicinske potrebe kazala je da je mnogo podataka u opticaju, ali ne i oni koji su bitni za najugroženije obitelji.

- Ako smo u položaju u kojem njegovatelji ne mogu doći na posao jer mogu imati simptome, nema šanse da bismo preživjeli kada je Sophie potrebna skrb sedam dana u tjednu, dvadeset i četiri sata dnevno. To je zastrašujuće - kazala je Cooper.

Harry je obiteljima s kojima je razgovarao kazao da se osjeća gotovo krivo zbog toga koliko je vremena imao za posvetiti se svojoj obitelji. Govorio je i o krizi po pitanju mentalnog zdravlja tijekom ove pandemije.

- Ako ste ikada prošli kroz to, želite biti sigurni da nitko drugi ne prođe kroz ono što i vi - kazao je.

Ustvrdio je da se i puno toga pozitivnog događa u Velikoj Britaniji.

- Morate slaviti one trenutke kada se histerično valjate po podu. Neizbježno je da ćete možda pola sata kasnije, sutradan, nešto morati riješiti - kazao je.

Harry je opisao i kako se on nosi s karantenom u SAD-u.

- Nije loše. Mislim da se svakako radi o čudnim vremenima. Svi doživljavaju istu stvar na vrlo jedinstven način. Što duže ova situacija traje, mogu samo misliti koliko je ovo teško za svakog od vas - kazao je te dodao da svi koji prođu kroz nešto teško iz toga izađu jači.

- Snaga koju vi imate je nevjerojatna. To ne smijete nikad zaboraviti. Zbog svega što prolazite ste zaslužili respekt. Vi ste svijetli primjer koji pokazuje što znači biti super roditelj - poručio je Harry obiteljima.

Direktorica dobrotvorne organizacije WellChild Colin Dyer u razgovoru s Harryjem kazala je da se organizacija zajedno s ostalima pokušava prilagoditi trenutnoj situaciji i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, no da su i sami u fazi preživljavanja.

- Pokušavamo osigurati pristup financijskim sredstvima koliko god je to moguće, jer će nas mnoge obitelji trebati više nego ikad - kazala je Dyer.

Harry je kazao da osjeća "duh zajedništva" među obiteljima kojima pomaže WellChild.

Harry je pitao gospodina Hatcha i gospođu Cooper jesu li njihova djeca sretna zbog toga što su se pojavila pred kamerama te im je poručio da nitko ne bi trebao biti u situaciji u kojoj se oni nalaze, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:57