ROBIN HOOD SE VRAĆA U HRVATSKU

Hit redatelj Otto Bathurst stiže u Dubrovnik na pretpremijeru filma vrijednog 100 milijuna dolara

Nova ekranizacija stiže nakon svečane zagrebačke premijere koja će se održati sutra, dan nakon projekcije u gradu pod Srđem gdje se i snimao
 CROPIX

Godinu i pol nakon najnovije ekranizacije priče o legendarnom junaku Robinu Hoodu, u kojoj uloge imaju zvučna hollywoodska imena i koja je većinom snimana u Dubrovniku, film istoimenog naslova vraća se u Hrvatsku, ovaj put u kina.

Kako doznajemo, na današnjoj projekciji u Dubrovniku, koji je izvrsno odglumio Nottingham, a namijenjenoj produkcijskoj ekipi Pakt Medije, hrvatskog partnera filma, pojavit će se i sam redatelj Otto Bathurst, koji se proslavio režiranjem hit serije “Peaky Blinders” i jednoj od najpopularnijih epizoda kultne serije “Black Mirror”. To i ne čudi jer upravo je hit redatelj Bathurst odabrao Dubrovnik, ali i Istru, između deset ponuđenih lokacija za snimanje.

Tonči Plazibat / CROPIX
Otto Bathurst

Oduševljena ekipa

Ni svečana premijera u Zagrebu, koja će se održati u Kaptol Boutique Cinema, neće proći bez glumaca iz filma kojem predviđaju sjajnu karijeru. Tako će crvenim tepihom u Zagrebu prošetati mladi britanski glumac Kane Headley-Cummings, koji je svoje glumačko umijeće već pokazao u nekoliko velikih projekata, a glumio je i uz bok slavnim imenima poput Christiana Balea, Bena Kingsleya i Sigourney Weaver u filmu “Exodus: Gods and Kings”. Na premijeru u Zagrebu pozvane su i zvijezde poput Jamieja Foxxa, Tarona Egertona, Jamieja Dornana i Eve Hewson, no spriječile su ih glumačke obaveze.

Međutim, tijekom snimanja filma “Robin Hood: Origins”, čiji se budžet popeo do 100 milijuna dolara, glumci nisu štedjeli riječi oduševljenja gradom pod Srđem redovito objavljujući postove i snimke iz grada, kao i gostoljubivošću domaćina, koja je uspjela isprati i gorak okus rasističkog ispada dvojice Dubrovčana prema Jamieju Foxxu, a hvalili su i odličnu gastronomsku ponudu.

- Jamie Foxx je vrlo simpatičan, normalan i jednostavan čovjek, bez obzira na zvjezdani status, pa se nije posebno ni osvrtao na incident koji je doživio. Dapače, nastavio je uživati u čarima Dubrovnika - neslužbeno nam je ispričao jedan od članova produkcije.

1650 statista

Ekranizacija kakvu, prema najavama, još nismo vidjeli, dat će uvid u Robinov život prije dobro nam znane epske priče o lopovu i ratniku na strani siromašnih. Na snimanju filma o Robinu Hoodu u Hrvatskoj sudjelovalo je više od 670 filmskih djelatnika, od čega 273 hrvatskih. Još impresivnija je brojka od čak 1650 statista.

Snimanje je realizirano kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. U 15 snimajućih dana od tri tjedna, koliko su u Hrvatskoj proveli filmaši, ukupna je lokalna potrošnja bila na razini najvećih projekata dotad snimanih na lokacijama u Hrvatskoj. Čitavo snimanje obilježeno je brojnim zanimljivostima, pa je tako i Nottingham prikazan na dosad jedinstven i netipičan način.

- Naš Nottingham je napučeni industrijski grad s arhitekturom nadahnutom različitim svjetskim stilovima. Također je politički epicentar i vrlo snažna utvrda crkve. Ako utječete na sustav ovdje, to će imati velike posljedice na cijelo društvo - istaknuo je nedavno redatelj otkrivši tek sada detalje sa seta. Posebnu pažnju Bathurst je posvetio snimanju scena s lukom i strijelom želeći ih prikazati suvremeno, kroz divlje i atletske sukobe.

Streličarstvo

- Proveli smo sate istražujući kako izbliza izgleda ratovanje sa streličarstvom i zatim smo na temelju toga stvorili novi stil borbe koji je autentičan i dosad neviđen. Imate dojam da se radi o suvremenim okršajima s pištoljima, vrlo su stvarni, dinamični i visceralni - objašnjava redatelj. Upravo su zato glumci tijekom snimanja u studijima u Budimpešti prošli obuku u rukovanju lukom i strijelom kod iskusnog danskog majstora streličarstva Larsa Andersena.

Zanimljiva priča dolazi i iz Istre, jer Robin Hood se u novom filmu rodio u trošnoj kućici na brdašcu u istarskom Završju, pustom gradiću na brdu pokraj Grožnjana, koji se našao u ulozi East Midlanda. Kako je sve to uklopljeno u film hrvatska će publika u kinima imati priliku vidjeti od četvrtka, 29. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:05