HARVEY WEINSTEIN

Hoće li zloglasni producent provesti ostatak života u zatvoru? Tužitelji zahtijevaju maksimalnu kaznu od 24 godine

Njegov tim protivi se zahtjevu tužiteljica za visokom kaznom, s obzirom na njegove godine i pogoršano zdravstveno stanje

Harvey Weinstein

 Etienne Laurent/Afp

Nekadašnji holivudski filmski producent Harvey Weinstein (70) mogao bi se suočiti s 24 godine zatvora nakon što će mu danas biti izrečena presuda za seksualno zlostavljanje.

Tužitelji su zahtijevali da Weinsteina osude na maksimalnu kaznu od 24 godine zatvora, bez prava na uvjetni otpust, nakon što ga je sudska porota u Los Angelesu u prosincu proglasila krivim za silovanje i dva druga kaznena djela seksualnoga zlostavljanja.

Njegov tim protivi se zahtjevu tužiteljica za visokom kaznom, s obzirom na njegove godine i pogoršano zdravstveno stanje.

Weinstein je osuđen za silovanje bivše manekenke i glumice, identificirane na sudu kao Jane Doe 1, u hotelu u Los Angelesu u veljači 2013.

Porota je oslobodila Weinsteina optužbi koje se odnose na drugu navodnu žrtvu i nije uspjela donijeti jednoglasnu presudu o optužbama koje su proizašle od druge dvije tužiteljice. Jedna od njih, redateljica dokumentarnih filmova Jennifer Siebel Newsom, sada supruga guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, otkrila je da je bila navodna žrtva silovanja koja se u sudskim spisima spominje kao Jane Doe 4.

Weinstein je rekao da su svi njegovi seksualni odnosi bili sporazumni i da nije kriv. Njegovi odvjetnici tvrde da su žene svojevoljno imale spolni odnos s njim jer su vjerovale da će im on unaprijediti karijeru.

Producent filmova "Pulp Fiction" i "Zaljubljeni Shakespeare" osuđen je za seksualno zlostavljanje u New Yorku u veljači 2020., a izručen je iz New Yorka u zatvor u Los Angelesu u srpnju 2021.

Početne osude protiv Weinsteina uslijedile su još 2018. što je pomoglo razvoju pokreta #MeToo, progovaranju žena o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:40