POSLJEDICE

Holivudski štrajk glumaca i scenarista poremetit će snimanja mega blockbustera i novih sezona hit serija - evo popisa

Ovaj tjedan nemamo niti jedan projekt s dozvolom za snimanje, kazali su u agenciji FilmLA

‘Wonder Woman‘

 Dc Entertainment-warner Bros. - Enos, Clay - Album/Album/Profimedia/Dc Entertainment-warner Bros. - Enos, Clay - Album/album/profimedia

Hollywoodski mega-štrajk kojem su se nakon pisaca, pridružili i glumci vjerojatno će zaustaviti produkciju većine filmova i mnogih popularnih televizijskih projekata, piše BBC. Posljednji su put članovi Udruženja filmskih glumaca - Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika (SAG-AFTRA) krenuli s obustavom rada zbog borbe za svoja prava u srpnju 1980. godine.

Tada je razlog bila svađa između članova Udruge i giganta zabavne industrije oko zarade od prodaje serija i filmova napravljenih za kabelsku televiziju i videokaseta, izvijestio je tada New York Times. Četrdeset i tri godine poslije ustali su ponovno i pridružili se štrajku scenarista, usmjereni na slične zahtjeve koji se odnose na sadržaje za streaming platforme i zabrinuti zbog umjetne inteligencije.

BBC je istražio na koje bi projekte mogao utjecati ovaj štrajk nakon što su su se i glumci uključili u njega. Posljedica je puno, jer ne samo da se to odražava na projekte koji su tek u predprodukciji, već i one koji uskoro trebaju stići pred publiku. Nadolazeća izdanja koja bi trebala imati promotivne događaje kao što su druženje s novinarima i premijere na crvenom tepihu uključuju Disneyjevu "Ukletu palaču" (28. srpnja), novi film "Teenage Mutant Ninja Turtles" (2. kolovoza) te "A Haunting In Venice" redatelja Kennetha Branagha (15. rujna).

image

‘Avatar‘

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

Također trenutno su u produkciji i neki od najvećih blockbustera poput "Wonder Woman 3", "Ghostbusters 4", "Mufasa: The Lion King" kao i "Avatar" 3 i 4, stoji u podacima Internet Movie Databasea. Iako će scenariji za ove projekte vjerojatno biti dovršeni, štrajk izvođača zaustavit će veliki dio produkcijskog rada i uzrokovati kaos s terminima snimanja. Broj izdanih dozvola za snimanje igranih filmova i televizijskih projekata, uključujući i reality showove, u Los Angelesu pao je 64 posto u prošlom tjednu, u usporedbi s istim tjednom 2022.

"U normalnom tjednu u ovo doba godine u produkciji bi bili deseci televizijskih projekata sa scenarijem. Nasuprot tome, ovaj tjedan nemamo niti jedan s dozvolom za snimanje", kazali su u agenciji FilmLA.

image

‘Avatar‘

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

Problem imaju i projekti kojima je glavni dio snimanja završen jer im glumci sada nisu dostupni za uobičajene zahtjeve kao što su dosnimavanja i zamjena dijaloga kada se replike ponovno snimaju kako bi se ispravile pogreške ili mrmljanje. Očekuje se da će biti pogođene i inozemne produkcije, poput Paramountovog nastavka "Gladijatora" koji se snima u Maroku i na Malti, a ne zna se ni što će biti s HBO-ovim "House of the Dragon".

U SAD-u su s produkcijom ovog ljeta trebale krenuti nove sezone serija poput NBC-jevog "Night Courta", "Chicago Med" i "Fire and P.D.", CBS-ovog "NCIS" i "Young Sheldona" te "Family Guy" i "Simpsona" za Fox. Američke mreže odgovorile su povećanjem količine "sadržaja bez scenarija", poput "The Masked Singera", "The Amazing Racea", "Survivora i "Kitchen Nightmaresa" u svojim jesenskim rasporedima.

image

‘NCIS‘

Ncis Rtl 2/

Inače 1980., tijekom posljednjeg štrajka glumaca, prekid rada trajao je 10 tjedana dok su dvije strane pregovarale. Trošak tog štrajka industrija je procijenila na oko 100 milijuna dolara, što bi za današnje doba bio ekvivalent od oko 370 milijuna dolara. No tada su rad obustavili samo glumci. Posljednji put kad su i pisci i glumci zajedno štrajkali bilo je 1960. godine - pisci su stali na 21 tjedan, a glumci s radom na šest tjedana. Ovaj bi se put pregovori mogli još više oduljiti, procjenjuje situaciju Variety.

"Ovo nije trenutak da se nađemo u sredini i nije pretjerano reći da su oči povijesti uprte u sve nas", stoji u pismu koje je potpisalo 2000 aktera. Sa svoje strane, holivudski poslodavci i producenti izjavili su da su razočarani odlukom udruge SAG-AFTRA-e, koja je, kako kažu, odbacila povijesnu ponudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:39