NA SETU 'HITMANA'

HRVAT NA SETU HOLIVUDSKOG HITA 'Dvojnicu Salme Hayek spasio sam od utapanja, a s Ryanom Reynoldsom zbijao šale na gliseru'

 
Patrik Damijan s Ryanom Reynoldsom (lijevo) i Willom Smithom (desno)
 Privatni arhiv

Holivudske zvijezde bile su očarane Rovinjem. Možda ne zato što nikad nešto slično nisu vidjele, nego su se ovdje mogle ponašati normalno. Kazao nam je to za Salmu Hayek, Ryana Reynoldsa i Samuela L. Jacksona Patrik Damijan iz Poreča koji je sudjelovao u snimanju filma “The Hitman’s Wife Bodyguard” u koordinaciji snimanja morskih scena.

Patrik je, naime, u tim krugovima poznat kao osoba od povjerenja kada se radi o transferu VIP osoba, bilo da je riječ o glumcima, pjevačima, sportašima ili političarima. Gotovo da nema poznate osobe koja je boravila nedavno u Istri, a trebao joj je prijevoz brodom, da je ovaj Porečanin nije prevezao poput, primjerice, Willa Smitha ili Angeline Jolie. Osim toga, strane ga producentske kuće sve više angažiraju kada se radi o logistici, ali i kaskaderima na moru.

Na setu ovog filma čak je 50 ljudi bilo angažirano na setu u rovinjskom akvatoriju, što na snimanju, što na osiguranju seta, a najviše se, kaže, uspio družiti s Ryanom Reynoldsom jer je snimanje bilo podijeljeno na dvije lokacije. Na jednoj su se snimale scene s njime, a na drugoj s Hayek i Jacksonom.

Noćne šetnje

- Nisam, na žalost, imao nešto više vremena biti s njima, kao možda s nekim drugim zvijezdama jer sam bio više na setu kao pomoć marine coordinatoru. Međutim, naravno da ste s njima i da ste u nekom kontaktu. Ovisno o tome, prihvate li oni neki razgovor ili šalu, vidite kakva će vam biti komunikacija. Ono što su mi rekli jest da su oduševljeni Rovinjem jer su ovaj grad i okolica za njih neotkrivena priroda. Isto tako, ovdje su imali svoj mir.

Kada snimaju negdje u Americi tri mjeseca, obožavatelji im ne daju mira i vuku ih za rukav. U Rovinju je bilo drugačije. Svi su bili prva dva-tri dana zainteresirani za njih, htjeli su se s njima slikati, a poslije im je bilo sasvim normalno da su u gradu. Pozdravljali su ih kao da su tu svaki dan, ali ih nisu gnjavili. Njima je bilo nevjerojatno da mogu primjerice sami u tri sata po noći sami šetati po gradu bez straha da će im se išta dogoditi - priča nam Patrik kojemu je ovo bio 16. projekt na nekom setu.

Uživao je surađivati s njima i nada se nekom novom susretu i suradnji, a sve je bilo vrhunski organizirano. Nisu umišljeni, niti nepristupačni kako neke zvijezde znaju biti. Napravili su veliku reklamu Istri i Hrvatskoj, veli, posebno Salma koja je u slobodno vrijeme posjetila Brijune, Buzet, išla je u lov na tartufe…

- U principu, oni su u Rovinju uživali. Puno scena snimali su njihovi dvojnici i kaskaderi. Riječ je o uistinu zahtjevnim scenama i divim im se. Posebno dvojnici Salme Hayek koja je u jednoj sceni pala u hladno more u haljini i štiklama s vrha jedne jahte. Vidio sam da je nezgodno pala, pa sam odmah za njom skočio u more i pomogao joj da se vrati na kopno - veli nam Patrik.

Međutim, ono što će mu posebno ostati zauvijek u pamćenju je bio susret s nekim drugim zvijezdama, ne na setu ovog zadnjeg holivudskog akcijskog filma.

- Najljepše mi je bilo surađivati s Willom Smithom koji je pretprošlog ljeta bio u Poreču na jednom festivalu. Taj čovjek je, usudio bih se reći, čak i “luđi”, odnosno zabavniji nego na televiziji. I ne samo on, nego i cijela ekipa s kojom je bio u Poreču. Ovdje nisu bili samo radi koncerta, nego je snimao kadrove za neki film o sebi.

Bio je toliko zabavan da smo se stalno smijali. Skrivao se od svojih tjelohranitelja po otoku Sveti Nikola gdje je boravio, tražio je da ga “pokrivam” - sjeća se Patrik kroz smijeh tih susreta. Jednom kada ga je vozio s otoka na kopno na tonsku probu, Will je ogladnio i tražio da ga odvede negdje na marendu.

- Rekao sam mu: ‘Ma čovječe, ne mogu ja tebe voditi na marendu’ - sjeća se Patrik tog zahtjeva. Ne zato što nije htio, nego nije mogao zamisliti da ide u fast food s tako velikom zvijezdom. Zato mu je odmah naručio tost, a tjelohranitelji nisu mogli vjerovati da je Smith koji je bio okružen čime god je htio, tražio najobičniji sendvič.

Unosan posao

- Ponosan sam i što mi je povjerio svog sina. Cijelu noć je bio sa mnom vani. To se baš ne događa često. To govori koliko je imao povjerenja u mene da se ništa neće dogoditi - priča nam dalje ovaj nekadašnji skiper na velikim jahtama. On je nekad imao i svoj putnički brod, a danas iznajmljuje glisere, jet-skijeve, organizira adrenalinske vožnje, VIP transfere te se specijalizirao za filmske setove.

Privatni arhiv
Ivan Perišić i Patrik

To je, veli, unosan posao, i sve više cvjeta u Hrvatskoj koja postaje sve primamljivija destinacija za snimanje filmova, serija i spotova. Sudjelovao je tako na filma “Islander“ u kojem glume James Cosmo i Caroline Goodall, ali i filmu “Missing” koji je Ashley Judd još 2011. snimala na Hvaru.

- Taj se biznis sve više razvija, a počeo sam kao mali od barke. Godišnje se sada u Hrvatskoj snima do 50 projekata i ima veliki potencijal. To je bilo teško pokrenuti, ali sada kada su došle strane ekipe, oduševljene su. To treba iskoristiti jer je to ogromna reklama. Primjerice, Samuel L. Jackson stavio je na Instagram sliku Rovinja, a on ima šest milijuna pratitelja. Tko nam može dati tako veliku reklamu - pita se Damijan koji je prije nekoliko godina najprije počeo raditi za jednu englesku produkciju, a potom sam se time počeo ozbiljnije baviti i povezao sam se s marine coordinatorima iz Engleske i Amerike.

- Ono što je tim produkcijama najbitnije je sigurnost. Imam svoju flotu od četiri broda i koristim kooperante. Isto tako surađujem i s drugim kaskaderima koji, primjerice, rade s autima i motorima i snimaju scene jurnjave. Najviše s Goranom Stjepanovićem i Rokom Cvetkovim - zaključuje Damijan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:04