ZBOG MAJČINE ODLUKE

I danski princ kreće stopama Harry i Meghan: S obitelji bježi u Ameriku, već je poznat njegov plan

Mlađi sin kraljica Margharete II. očigledno majci ne može oprostiti što su mu djeca "samo grofovi". Radit će u Washingtonu

Princ Joachim i njegova supruga, princeza Marie

 Jonathan Nackstrand/Afp

Sjedinjene Američke Države postaju utočište za članove različitih kraljevskih obitelji koji se osjećaju odbačeni. Nakon što su u SAD preselili britanski princ Harry sa suprugom Meghan i sinom Archiejem i tamo dobili kćer Lilibet, sada se isto sprema učiniti danski princ Joachim sa suprugom Marie i njihovo dvoje djece, Athenom i Henrikom.

No, za razliku od Sussexovih, koji su se bacili u zarađivanje na milijunskim ugovorima s digitalnim streamerima Netflixom i Spotifyem, intervjuima o teškom životu na dvoru i pisanju razotkrivajućih autobiografija, danski princ ne namjerava biti celebrity s titulom, nego će raditi u vojnoj to jest obrambenoj industriji.

Svi su vidjeli prije mjesec dana da ni on i njegova supruga Marie, kao ni bivša supruga Alexandra, nisu baš najbolje prihvatili odluku kraljice Margrethe II. da njihova djeca ostaju bez svojih kraljevskih titula od 1. siječnja 2023. godine. Svi su izjavljivali kako su "tužni i šokirani", "nesretni" i "ne razumiju". Djeca će dobiti niže, grofovske titule iako će ostati na svojim mjestima u nasljednom redu za dansko prijestolje.

Četvero kraljičinih unuka kojima je otac prijestolonasljednik, princ Frederik, zadržat će svoje titule, ali kada postanu punoljetni samo će najstariji princ Christian, dakle sljedeći u nasljednom redu, dobiti apanažu.

image

Prijestolonasljednjik, princ Frederik sa suprugom Mary i djecom Christianom, Isabellom, Vincentom i Josephine

Philip Davali/Ritzau Scanpix Via Afp

Pratitelji prilika s kraljevskih dvora bili su začuđeni žestinom reakcija koje je ova odluka izazvala. No, vladarica koja ove godine obilježava pola stoljeća na prijestolju, dugo je to planirala i ni u jednom se trenutku nije pokolebala. Ipak, u svojoj izjavi, koja je bila objavljena i na službenom profilu kraljevske obitelji na Instagramu, pojasnila je što je napravila te se ispričala obitelji.

- Posljednjih dana bilo je snažnih reakcija na moju odluku o budućem korištenju titula za četvero djece princa Joachima. Naravno, to utječe na mene. S mojih 50 godina na prijestolju, prirodno je gledati unatrag ali i naprijed. Moja je dužnost i želja kao kraljice osigurati da se monarhija prilagođava vremenu. To ponekad zahtijeva teške odluke, a pronaći pravo vrijeme uvijek je problematično. Nošenje kraljevske titule podrazumijeva brojne obveze i zadataka, koji će u budućnosti sputavati manje članova kraljevske obitelji - napisala je kraljica koju, inače, Danci jako vole. Točnije, kraljica Margrethe je, prema raznim anketama, jedna od najomiljenijih okrunjenih glava u svijetu, a u njezinoj zemlji podržava je 80 posto stanovnika.

image

Danska kraljica Margrethe II.

Martin Sylvest/Afp

- Ovu prilagodbu, koju vidim kao neophodno osiguranje budućnosti monarhije, želim napraviti sad. Odlučila sam kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka podcijenila sam što moj mlađi sin i njegova obitelj osjećaju. Ovo ostavlja težak dojam i žao mi je zbog toga. Nitko ne treba sumnjati da su moja djeca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Nadam se da ćemo kao obitelj sami pronaći mir u ovoj situaciji - rekla je kraljica.

Smanjenje troškova krune, kroz smanjenje broja onih koji za nju rade i dobivaju novac od nje, čini se kao logičan potez i Danska nije prva zemlja u kojoj se to događa.

No, uz ovu priču postoji i poprilično ružan trač - kraljica na ovaj način želi još jednom kazniti mlađeg sina koji je godinama zaljubljen u suprugu svojeg brata, princezu Mary i zbog toga su odnosi među braćom i u cijeloj obitelji jako narušeni.

image

Princ Frederik sa suprugom Mary

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Via Afp

To je dugogodišnja tema raznoraznih tabloida. Pisalo se, primjereice, kako se na jednoj gala večeri, 2007. godine, Joachim napio i pokušao poljubiti Mary, na što je ona zbunjeno reagirala. Sve su to primijetili ostali članovi obitelji, među braćom je izbio velik sukob, a posljedice se osjećaju sve do danas. Pisalo se čak i kako je Joachim u svojoj zaluđenosti pronašao (drugu) suprugu sličnog imena Marie, koja i fizički jako podsjeća na njegovu šogoricu.

Njih dvoje imaju dvoje maloljetne djece - desetogodišnju princezu Athenu i 13-godišnjeg princa Henrika koji će zasigurno s njima u SAD. Dvojica sinova, koji više neće biti prinčevi, su iz Joachimovog prvog braka s princezom Alexandrom i vjerojatno ostaju u domovini. Nikolai (23) je student ekonomije i povremeni model, dok je 20-godišnji Felix prošle godine primljen na vojnu akademiju, a i on se okušao u modelingu.

image

Prince Felix, Princess Marie, Princ Joachim sa suprugom Marie i djecom, sinovima Felixom, Athenom, Henrikom i Nikolaijem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Via Afp

Joachim, koji je završio vojne škole u Danskoj i Francuskoj i Marie, trenutno žive u Parizu gdje je on vojni ataše pri danskom veleposlanstvu. S obzirom na to da mu mandat istječe u lipnju 2023. godine, vjerojatno nakon toga odlaze u Washington. Detalja o visokopozicioniranom poslu u "obrambenoj industriji" zasad nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:07