ZVIJEZDA 90-IH

Ispovijest bivše ‘Spajsice‘: ‘Bolovala sam od bulimije i živjela loše, bojala sam se da ću se ubiti‘

Životom joj je dominirala klinička depresija i poremećaj prehrane koji ju je skoro odveo do točke samoubojstva

Melanie C 2022.

 Gonzales Photo/Alamy/Alamy/Profimedia/Gonzales Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Prošlo je čak 25 godina otkako je Melanie Chisholm, poznatija kao Mel C, odnosno, Sporty Spice, u sklopu skupine Spice Girls harala pozornicama diljem svijeta. Danas 48-godišnja majka, nekada poznata po svojim akrobacijama tijekom nastupa, kratkom topu te ostatku sportske odjeće, tvrdi da je njeno "vrijeme rock ‘n‘ rolla" daleko iza nje.

- Ne pijem puno. Tu i tamo popijem neko piće, ali moram paziti jer nije dobro da žene piju previše. Nekada sam bila veliki obožavatelj crnog vina, ali umjesto toga, danas popijem margarite, tekilu ili votku. No, ne previše - naglasila je Mel C.

Uz usporeni tempo života u odnosu na onaj iz devedesetih, Mel C ima pozitivan stav prema starenju.

- Sredovječne žene imaju toliko toga za ponuditi - kaže ona i dodaje da je super što više "nisu nevidljive".

U intervjuu za Daily Mail dotakla se devedesetih i odluka koje je tada donijela, odnosno, tetovaža koje joj i danas krase tijelo. Oko još uvijek napetog bicepsa stoje joj pero, feniks, zmaj, lotosov cvijet i, na lijevoj nadlaktici, veliki keltski križ.

- Dizajni tih tetovaža sada su već toliko staromodni i odmah primijetite da dolaze iz devedesetih - rekla je Melanie.

Prisjetila se večere s Madonnom i pitanja zašto ona nema tetovaže.

- Previše trajno - oštro je odgovorila kraljica popa.

image

Melanie C 2022.

Gonzales Photo/Alamy/Alamy/Profimedia/Gonzales Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Međutim, tek sada, desetljećima prekasno, Melanie cijeni Madonninu mudrost, a priznaje da bi se užasnula na pomisao da se njezina kći tetovira.

No, njezina nova autobiografija, "Who am I?", fokusira se na dublje i mračnije teme od lošeg dizajna tetovaže.

Knjiga priča prilično turobnu priču o ženskoj pop zvijezdi, kojom dominiraju klinička depresija i poremećaj prehrane koji ju je skoro odveo do točke samoubojstva.

image

Spice Girls 1997.

Iftn/United Archives/Profimedia/Iftn/United Archives/Profimedia

Stranice nove autobiografije također uključuju i klevetu radničke klase zbog toga što je postala bogata, njezin prezir prema medijskom nadzoru i njezinu iscrpljenost koja je proizašla iz rasporeda Spice Girls kada su postigle veliki uspjeh.

- Mi smo djevojke postigle toliko toga, ostvarile smo svoje najluđe snove - istaknula je.

- Nikad se ne želim negativno osvrtati na to vrijeme, ali važno mi je ispričati teške dijelove svoje prošlosti. Naša se kultura toliko promijenila i toliko je mladih ljudi gladno slave. I samo želim da budu spremni. Nije to uobičajen život - tvrdi Mel C.

U svojoj knjizi ona početak svojih zdravstvenih problema označava u ljeto 1994.; vrijeme kada su se Spice Girls još zvale Touch i njima je upravljao menadžer zvan Chic Murphy.

Jednog poslijepodneva, dok su se opuštali kraj bazena, demonstrirala je kako se radi kružno salto unatrag.

- Iznenađen sam kako možeš izvoditi salta unatrag s takvim bedrima - rekao joj je.

image

Spice Girls 1998.

Featureflash Film Archive/Alamy/Alamy/Profimedia/Featureflash Film Archive/Alamy/Alamy/Profimedia

Bila je "utučena". Kasnija kolegica iz benda Victoria, rekla joj je da ju je Murphy povukao u stranu i rekao nešto slično o njezinoj težini.

- Pogledaj se u tom bikiniju. Moraš izgubiti nekoliko kilograma, ljubavi - prepričala je Mel C.

U svojoj autobiografiji "Learning To Fly", Victoria Beckham (Posh Spice) opisala je bulimiju i anoreksiju od kojih je bolovala, dok je Geri Horner (Ginger Spice) govorila Oprah o svojoj bulimiji.

Problemi s tijelom Melanie (Scary Spice) Brown pojavili su se kasnije, nakon rođenja trećeg djeteta, dok je Emma Bunton (Baby Spice) imala vlastitih zdravstvenih problema, suočavajući se s endometriozom.

- Bila sam prilično bolesna nekoliko godina - iskomentirala je.

- Kad pogledam unatrag, fizički ne znam kako sam to preživjela. Kad uzmete u obzir koliko sam malo jela i koliko sam vježbala uz brutalan raspored - tvrdi Melanie.

image

Spice Girls 1998.

Fiona Hanson/Pa Images/Profimedia/Fiona Hanson/Pa Images/Profimedia

U tisku i osobno, pazila je da ne otkrije previše detalja, jer nije htjela da bilo koja mlada žena oponaša njezine greške ili rekreira njene najbrutalnije režime prehrane.

- Počela sam s izbacivanjem grupa namirnica. Tada je mast bila neprijatelj. I onda se naravno pojavio strah od ugljikohidrata - rekla je.

- Došla sam do toga da sam nekoliko godina dominantno jela voće i povrće i to je bilo to - prepričala je.

- To nije održiv način življenja. Nikad nisam bila anoreksična do te mjere da bih bila primljena u bolnicu, hvala Bogu. Ali moje mjesečnice su prestale, pa je očito moja tjelesna masnoća bila premala - otkrila je Daily Mailu.

Otprilike 2000. godine dodala je prejedanje među već opasne navike te se ustajala u 3 ujutro kako bi se nagutala ugljikohidrata.

- Jela bih žitarice i kruh dok ne bi zaspala. Nikada se nisam razboljela, ali sam se osjećala odvratno - zaključila je.

U prosincu te godine, Spice Girls su se konačno raspale i upravo prije tog trenutka ona je dotakla dno. Za svoje probleme ne krivi to što je bila članica benda.

- Kriva je bila razina slave. Toliko je mojih problema bilo uzrokovano kontrolom ili nedostatkom kontrole. Pretjerano sam pila. Prežderavala sam se. Bilo mi je neugodno i sram me zbog toga. Morala sam to držati u tajnosti jer iako ti to poričeš, još uvijek se čuje onaj tihi glasić razuma: "Ovo nije u redu, ne možeš nastaviti ovako." - prepričala je.

- Ali nisam se željela suočiti s tim. Nisam se željela suočiti s tim sve do trenutka kada sam osobno osjetio da nemam izbora. Bojala sam se što je alternativa - rekla je Melanie.

- Potencijalno, da, bilo me strah suicida. Vlastito me ponašanje toliko obeshrabrilo. Definitivno je bilo vrijeme da potražim pomoć izvana - priznala je.

image

Princ Charles i Harry okruženi Spice Girls

Odd Andersen/Afp/Profimedia/Odd Andersen/Afp/Profimedia

Na kraju je posjetila liječnika koji joj je dijagnosticirao kliničku depresiju, anoreksiju, poremećaj prejedanja, tešku anksioznost i agorafobiju. Stavio ju je na antidepresive, što je bio prvi korak na putu ozdravljenja. Ali nisu li više podrške trebali ponuditi oni oko Spice Girls, koje su bile u svojim ranim dvadesetima?

- Apsolutno. Kad pogledam unatrag, šokirana sam koliko smo posla trebale obaviti, koliko smo malo vremena imale slobodno, koliko smo malo podrške dobivale u vezi našeg mentalnog zdravlja, o kojem se ni nikad nije pričalo - otkriva Melanie.

Za razliku od mnogih svojih nesretnih suvremenika u glumačkom ili manekenskom svijetu, Spice Girls i nikada nisu imale problema sa seksualnim zlostavljanjem.

- Nije bilo seksualnog uznemiravanja ili neprimjerenog ponašanja jer se nitko ne bi zaje***** sa Spice Girls. Nitko se ne bi zaje***** s nama - rekla je Mel C i dodala kako je ludo kako možete zastrašiti puno muškaraca u prostoriji.

Omiljena taktika Spicea, pri susretu sa slavnim osobama poput princa Charlesa ili Nelsona Mandele, bila je da ih poljubimo ružem za usne i štipnemo za stražnjicu. U uredima glazbenih mogula upalile bi svoj boombox, zaplesale i zapjevale.

- Nismo seksualno uznemiravali te muškarce. Nismo ih čak ni maltretirale. Samo smo im oduzeli moć.

U svijetu nakon Spice Girls, Sporty je imala uspješnu solo karijeru i ne žali što je uložio 250 tisuća funti u "Viva Forever!", mjuzikl Spice Girls iz 2012. koji je napisala Jennifer Saunders.

- Propalo je i izgubila sam svaki peni, ali to je prilika koju riskirate - sliježe ramenima. Profitabilnija je bila "reunion turneja" Spice Girls po stadionima 2019., koja je bila veliki uspjeh, iako Victoria nije sudjelovala.

Ipak, usprkos svim poteškoćama i dugim godinama nestašice hrane i bolesti, Mel C s pravom vidi svoj život kao trijumf.

- Svuda oko sebe vidim žene koje pobjeđuju i postižu nevjerojatne stvari. I jednostavno osjećam da si ne pridajemo dovoljno zasluga - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:27