‘U ZEČJOJ RUPI‘

Ispovijest gay Židova: ‘Dogovorio sam s lezbijskim parom da ću im donirati spermu, ali su me otkantale zbog rata u Gazi‘

‘Ponosan sam što sam homoseksualac, ponosan sam što sam Židov i ponosan sam što se suprotstavljam mržnji‘, poručuje

Australski židovski frizer Jay Lazarus, donator sperme

 Instagram/Jay Lazarus/

Australski frizer koji je pripadnik židovske vjere, donirao je spermu lezbijskom paru, a onda je prošlog mjeseca doživjeo šok! Djevojke su mu poslale poruku u kojoj su ga obavijestile da više ne žele koristiti njegovo sjeme zbog trenutnog sukoba u Gazi.

37-godišnji Jay Lazarus, koji sebe opisuje kao ‘ponosnog homoseksualnog Židova rođenog u Južnoafričkoj Republici, a odgojenog u Australiji‘, rekao je za NY Post da je bio zbunjen njihovom odlukom.

Sve je počelo u listopadu 2022. kada se frizer iz Pertha pridružio jednoj Facebook grupi koja pomaže parovima pronaći donatore sperme. Tamo je vidio priču para iz Queenslanda koja ga je pogodila i odlučio im je pomoći.

Budući da su zakoni o plodnosti u Australiji različiti, Lazarus je mjesecima bio podvrgnut genetskim testiranjima, medicinskim testovima i osobnim savjetovanjima sa svojim partnerom. Također se zbližio sa ženama koje su tražile donatora, a razgovarali su putem Zooma. Par je od samog početka znao da je Lazarus Židov.

Također je bio vrlo otvoren prema tome koliko će moći sudjelovati u životu tog djeteta. Bio je sretan s ulogom ‘ujaka‘ koji bi bio predstavljen kao biološki otac, a ako bi djevojke na tome inzistirale, ne bi prigovarao ni da nema nikakvog kontakta s djetetom.

Donirao je spermu u rujnu 2023. i odmah je zamrznuta na tri mjeseca dok se ne obave dodatna testiranja.

Nakon 7. listopada Lazarus je na Instagramu dijelio postove u kojima podržava Izrael, a nijedan nije bio kritičan prema palestinskom narodu. Lezbijski par nije spominjao te objave niti ih komentirao. Međutim, njihov je kontakt prekinut prošlog mjeseca, kada su mu iznenada poslale poruku.

Iako su izrazile "duboku zahvalnost" i priznale da je on bio "apsolutno nevjerojatan tijekom cijelog ovog putovanja", nisu se osjećale ugodno nastaviti koristiti njegovu spermu za začeće jer su bile "duboko pogođene "ratom Izraela i Gaze”

"Mi smo u dubokoj zečjoj rupi naših emocija i etičkih izazova", pisalo je, među ostalim, u poruci. "Istini za volju, izvan sebe smo", dodale su.

Naglasile su i da se radi o "ljubavi i dobroti", ali smatraju da nemaju "kapaciteta nositi se s dijelom njegova identiteta u ovom donatorskom odnosu pa s poštovanjem taj proces sada završavaju."

Lazarus je bio shrvan tjednima prije nego što je odlučio podijeliti svoju priču na društvenim mrežama kako bi s javnosti "podijelio što je naučio".

“Predrasude su još uvijek uvjerljive, čak i u progresivnim krugovima koji zagovaraju ‘ljubaznost i ljubav‘”, napisao je. “Antisemitizam nije samo relikt prošlosti, već živuća predrasuda koja diše i danas postoji."

Priznao je da “ne može promijeniti njihov stav”, ali “odbija dopustiti da to umanji njegov ponos ili da izgubi nadu.

"Ponosan sam što sam homoseksualac, ponosan sam što sam Židov i ponosan sam što se suprotstavljam mržnji", poručio je.

Ubrzo su uslijedili brojni komentari podrške.

"Nije bilo niti jednog negativnog komentara. Zapravo mi je to bilo nevjerojatno i oduševili su me", priznao je Lazarus.

I spomenuti par iz Queenslanda mu je poslao poruku, ali on priznaje da je još nije otvorio.

"Trenutno sam u Melbourneu i ne želim si pokvariti vikend i naljutiti se", poručio je Lazarus koji se u prosincu oženio, ali nije odustao od doniranja sperme.

Trenutačno je u kontaktu s drugim parom, koji je nažalost doživio spontani pobačaj, ali će pokušati ponovno u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:52