VAŽNA ULOGA

Ispovijest glumice koja tumači Whitney Houston: ‘To je utjecalo na moje mentalno zdravlje. Morala sam uzeti pauzu‘

Naomi Ackie progovorila o važnoj ulozi u filmu o Whitney Houston nazvanom ‘I Wanna Dance With Somebody‘
 Photo Credit: Emily Aragones/Emily Aragones

Whitney Houston bila je izvanredan talent, ali ju je pratio velik broj problema. Stoga ne čudi što je igranje spomenute zvijezde u novom, nadolazećem biografskom filmu zamalo slomilo glumicu Naomi Ackie.

image

Naomi Ackie na premijeri filma

Jamie Mccarthy/Getty Images Via Afp

Mladu britansku glumicu duboko su pogodili sati provedeni u ulozi pjevačice, ujedno i ovisnice o drogama, koja je 2012. preminula u dobi od 48 godina, i to od slučajnog predoziranja. Kako piše The Sun, važna uloga u filmu nazvanom "I Wanna Dance With Somebody", za koju se pričalo da će pripasti pjevačici Rihanni, toliko je opteretila Naomi da je morala uzeti pauzu od snimanja.

- Snimanje je uzelo danak na moje mentalno zdravlje - izjavila je 30-godišnja glumica.

- Morala sam uzeti pauzu od snimanja i od Whitney koja je bila duga otprilike mjesec dana. Stalno je bio prisutan neki osjećaj hitnosti i intenziteta kojeg sam se, srećom, sada oslobodila - ispričala je.

Prije nego što je dobila ulogu slavne pjevačice, Naomi je bila najpoznatija po sporednoj ulozi u "Ratovima zvijezda: Uspon Skywalkera" i "The End Of The F***ing World" britanskog kanala Channel 4.

Naime, prije pet godina gotovo je odustala od glumačke karijere. Naomi je odrasla u Walthamstowu, u istočnom Londonu, s tatom Brianom i Debrom, koja je umrla prije osam godina, u dobi od 49 godina. Nakon studija u walthamstowskoj školi za djevojke, pohađala je Royal Central School of Speech and Drama, gdje je diplomirala 2012. godine.

- Bila sam stvarno potištena, bila sam stvarno švorc - objasnila je.

image

I Wanna Dance with Somebody: Film o Whitney Houston

Unatoč hvalospjevima na račun njezina debitantskog filma ‘Lady Macbeth‘, koji je pokrenuo karijeru njezine kolegice Florence Pugh još 2016., Naomi se borila da dobije sljedeću ulogu. U međuvremenu je radila u vinskom baru u The Crystal Maze Experienceu u središtu Londona.

- Završila sam snimanje ‘Lady Macbeth‘ i ništa se nije dogodilo. Vratila sam se svom sporednom poslu - prepričala je Naomi i dodala da je imala puno misli i očekivanja, ali je bila itekako potištena, "švorc" i frustrirana.

U to je vrijeme Naomi još uvijek živjela s tatom i donijela je tešku odluku da će prestati glumiti ako dođe do nekog napretka u idućih godinu dana.

- Rekla sam svemiru: ‘Gledaj, dat ću ti godinu dana. Ako ne dobijem znak, dobro, smislit ću nešto drugo. Sposobna sam to učiniti‘ - rekla je Ackie, kojoj je četiri mjeseca kasnije pripala uloga u Ratovima zvijezda, što je smatrala "dobrim znakom".

image
Photo Credit: Emily Aragones/Emily Aragones

Naomi je glumila pobunjenicu Jannah, a sedam mjeseci kasnije osvojila je Baftu za najbolju sporednu glumicu za crnu komediju "The End Of The F***ing World". U prosincu 2020. je objavljeno da će Naomi glumiti Whitney, a reakcije su bile različite. Naime, nekima nije odgovarala činjenica da je Britanka dobila ulogu Amerikanke. To je, navodno, razljutilo brojne Amerikance. Dok su kritike isprva smetale Naomi, odlučila je problemu pristupiti odmjereno.

- Ne zapošljavaju me zato što sam Britanka ili što god, zapošljavaju me zato što nudim uslugu. Dobra sam u svom poslu i imam integritet kada su u pitanju ove stvari - objasnila je. Ackie se izjasnila da je "zabrinuta", ali je isto tako naglasila da pokušava što manje brinuti o tome što ljudi misle o njoj.

Inače, "I Wanna Dance With Somebody" je u kinima od Badnjaka, a prati put do slave legendarne Whitney Houston.

Film počinje nakon što ju je otkrio glazbeni producent Clive Davis, kojeg glumi Stanley Tucci, i vodi nas kroz neke od njezinih najupečatljivijih izvedbi karijere. Houston je bila i ostala jedna od najcjenjenijih pjevačica u povijesti, a prema Guinnessovoj knjizi rekorda bila je najnagrađivanija svih vremena s čak više od 200 milijuna prodanih albuma. Snimila je sedam albuma, pokorila je sve moguće svjetske liste svojim singlovima, a bila je nagrađena i prestižnom glazbenom nagradom Grammy. Usprkos brojnim skandalima i ovisnosti o drogama, Whitney se nije uspjela spasiti i tragično je preminula 2012. godine.

image

Whitney Houston 1992. godine

Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia

- Da, imala je jedan od najčudesnijih glasova na svijetu. I još uvijek ima, do dan danas. Ali bila je isto tako čovjek kao i ja - objašnjavala Naomi kojoj je ovo najveća i najsloženija uloga do sada.

- Imala je mnogo sukoba, baš kao i ja, svađala se sama sa sobom, imala problema kao i bilo tko drugi - dodala je.

Naomi je provela mjesece istražujući video snimke Whitneynih nastupa prije nego što je počela snimati biografski film u kolovozu prošle godine.

- Mislim da sam sve vidjela na YouTubeu bezbroj puta, i to je postalo poput zatvora. I što je smiješno, to obično nije način na koji ja pristupam ulozi - prepričala je i nastavila da je inače uvijek prilično opuštena kada su u pitanju pripreme za posao. Dugi sati i odlučnost da odglumi "savršeno" neizbježno su je iscrpljivali.

- Moj ego je velik - priznala je Naomi kojoj je ovo bio jedan od prvih puta kada joj nešto nije bilo lako. Opisala je ulogu kao "svakodnevni napor", a tvrdi da je ovo možda bio prvi put da je osjetila "svoju tjeskobu". Naomi se bojala da njezina interpretacija Whitney na ekranu neće ispuniti očekivanja publike i da će je kritičari osuditi.

- Stalno sam se morala podsjećati da ‘ispričam istinu‘ - rekla je.

Samo dva tjedna prije nego što su završili snimanje, Naomi je došla do zaključka da "ne bi sve trebalo biti savršeno".

Dok Naomi može itekako pjevati, producenti filma odlučili su da bi bilo bolje osloniti se na Whitneyine originalne snimke koje su koristili za većinu scena njezina nastupa.

- Uvijek sam imala malu tremu kada je u pitanju pjevanje - priznala je mlada Naomi.

Film koji je napisao Anthony McCarten, čiji prethodni scenariji uključuju biografski film Queena "Bohemian Rhapsody" i "The Theory of Everything" o astrofizičaru Stephenu Hawkingu, film će garantirano postati hit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:04