OTVORILA DUŠU

Ispovijest slavne glumice: Često se pitam što sam, je**te, radila s Woodyjem Allenom i Polanskim?

U intervjuu za Vanity Fair, Winslet je otkrila kako joj je žao zbog suradnje s dvojicom kontroverznih filmaša
Woody Allen i Kate Winslet
 Amazon Studios/Gravier Product

Kate Winslet glumi gotovo čitav svoj život. Danas, u 44. godini, kada svijetom vladaju pokret #metoo, zatim tzv. "kulturno otkazivanje", ali i globalna pandemija koronavirusa – kada se, dakle, otvaraju mnoge nove teme i kada je svijet pred novim izazovima – oskarovka preispituje svoje izbore u karijeri, o tome govori otvoreno, a upravo je snimila i novi film.

U nevjerojatno iskrenom razgovoru s Vanity Fairom, Winslet je otkrila kako joj je žao zbog suradnje s dvojicom kontroverznih filmaša, Woodyjem Allenom i Romanom Polanskim, optuživanima za seksualna uznemiravanja filmskih radnica.

image
John Phillips


Njezin cilj od sada pa nadalje, rekla je novinarki Vanity Faira, jest biti zadovoljna zbog poruka koje njezini filmovi šalju u svijet, kao i načinom na koji su nastali. Ni zbog čega više ne želi žaliti, a u projekte se upušta samo kada je vrlo sigurna u njih, kao i u one koje ih rade.

Glumica ima troje djece, a oženjena je za Neda Rocknrolla, nećaka poslovnog mogula Richarda Bransona. Njezin novi film, "Ammonite", bit će premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u petak. U njemu Winslet glumi poznatu paleontologinju iz stvarnog života, Mary Anning. Za VF je rekla da je u središtu filma snažna ženska ljubavna priča, s ožalošćenom mladom oženjenom ženom koju glumi Saoirse Ronan, a koja je sputavana društvenim normama i očekivanjima. Za nju je, kaže Winslet, snimanje tog filma bilo "jedno od najradosnijih iskustava u karijeri". "Ammonite" je napisao i režirao Francis Lee, a romantična veza Mary Anning i Charlotte Murchison (geologinja, koja je također postojala u stvarnom životu), koju glumi Saoirse Ronan, na filmska će platna zasigurno donijeti nov pogled na stanje u društvu u 19. stoljeću.

image
"Ammonite"
Neon/lionsgate/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia


Govoreći o razdoblju provedenom u karanteni, Winslet je Vanity Fairu ispričala kako joj je "više od svega fokus bio na vraćanju djece u školu".

- Očito mi nismo poput svih, jer živimo u lijepoj kući i ugodno nam je... Jednostavno smo te sreće i, iskreno, nemamo se na što jebeno požaliti. Samo pokušavamo najbolje iskoristiti izvanrednu globalnu katastrofu. To je jednostavno užasno, zar ne? - upitala je novinarku VF-a glumica koju pamtimo i po ulozi u filmu "Contagion", koji je gotovo proročanski najavio situaciju s koronavirusom.

image
"Contagion", 2011.
Warner Bros. Pictures - Album/Album/Profimedia


- Vidjela sam kako nakon proglašenja globalne pandemije svi gledaju taj film na Netflixu i pomislila sam: Što radite? To je zastrašujuć film. Nemojte ga gledati - rekla je Winslet.

Nastavno na snimanje "Ammonitea" koji tematizira istospolnu ljubav, ali i na situaciju u kojoj su se našle žene unutar holivudske industrije, posebno u kontekstu Harveyja Wiensteina i sličnih figura, Winslet oštro zaključuje:

- "Ammonite" me doista osvijestio da sam još više posvećena poštivanju onoga što žene žele reći za sebe u filmovima, i kako zaista želimo biti prikazane, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Jer, život je jebeno kratak i voljela bih dati sve od sebe kad je u pitanju davanje pristojnog primjera mlađim ženama. Predajemo im prilično sjeban svijet, pa bih voljela dati svoj doprinos u postizanju ispravnog integriteta - rekla je glumica, pa se osvrnula, još oštrije, i na svoje suradnje s poznatim i slavnim redateljima koje prati loš glas, posebno nakon #metoo pokreta koji je mnoge stvari iznio na vidjelo.

image
John Phillips


- Moram preuzeti odgovornost za to što sam surađivala s obojicom. Ne mogu vratiti vrijeme. Često se pitam što sam, je**te, radila u projektima s Woodyjem Allenom i Romanom Polanskim? Sad mi je nevjerojatno kako su ti ljudi bili toliko cijenjeni, tako široko prihvaćeni u filmskoj industriji. Je**no sramotno. Moram preuzeti odgovornost za to što sam surađivala s obojicom. Žalim zbog toga, ali što imam od svega ako ne mogu biti iskrena o svemu tome? - upitala se Winslet u razgovoru s novinarkom Vanity Faira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:25