FESTIVAL KANCONE

Italija bira predstavnika na Eurosongu čak pet dana: Festival San Remo vraća velike zvijezde

Već dokazanim zvijezdama na Sanremu će se pridružiti finalisti natjecanja Sanremo Giovani 2022.

Zvijezde San Rema: Marco Mengoni, Anna Oxa i Elodie

 Profimedia/

Dok čekamo vijesti s HRT-a kako bismo doznali hoće li Dora 2023. imati tri večeri (dva polufinala i jedno finale), ili ćemo našeg predstavnika za Eurosong odabrati u sklopu jedne noći, Talijani ne dvoje. Amadeus, umjetnički direktor talijanskog glazbenog natjecanja Festival di Sanremo 2023., ovog je vikenda objavio kako će se najpoznatiji talijanski festival kancone na kojem se bira njihov eurovizijski predstavnik održati tijekom pet dana: od utorka 7. veljače do subote 11. veljače 2023. godine.

image

Marco Mengoni

Giovanni Esposito/Zuma Press/Profimedia/Giovanni Esposito/zuma Press/profimedia

Na Sanremu će se, najavio je, između ostalih natjecati Marco Mengoni koji je Italiju na Eurosongu predstavljao 2013. godine, kao i Anna Oxa, pobjednica Sanrema 1989. i 1999. Stiže i velika talijanska zvijezda Giorgia, miljenica talijanske publike Elodie, a sreću će na festivalu ponovo okušati i Ultimo, koji je 2018. godine pobijedio u kategoriji novih pjevača, dok je godinu dana kasnije zauzeo drugo mjesto (te, 2019. slavio je Mahmood s pjesmom ‘Soldi‘).

image

Anna Oxa

Kpa/United Archives/Profimedia/Kpa/united Archives/profimedia

Velikim, već dokazanim zvijezdama na Sanremu će se pridružiti finalisti natjecanja Sanremo Giovani 2022., koje ćemo doznati za nešto manje od dva tjedna, kada će se napokon kompletirati lista natjecatelja.

image

Elodie

Anna Maria Tinghino/Imago Stock&people/Profimedia/Anna Maria Tinghino/imago Stock&people/profimedia

Uz Amadeusa, Sanremo 2023. će svih pet večeri voditi nekadašnji umjetnički voditelj festivala, pjevač i predstavnik Italije na Eurosongu 1970. Gianni Morandi, legendarni talijanski pjevač čija karijera traje od daleke 1962. godine. Prve i posljednje večeri festivala Gianniju i Amadeusu na bini će se pridružiti i Chiara Ferragni, modna blogerica koju na društvenim mrežama prati skoro dvanaest milijuna obožavatelja. Koje će se zvijezde druge, treće i četvrte večeri u ulozi voditelja još pojaviti na pozornici teatra Ariston Amadeus će otkriti sljedećih tjedana, kako bi polako podgrijavao atmosferu pred spektakl koji priprema za veljaču.

A da je Sanremo doista spektakl znamo svi, čak nam i ne trabaju brojke koje to, dakako, potvrđuju. A one pokazuju kako je finale festivala 2022. pratilo 13.300.000 gledatelja sa shareom od 65 %! Bila je to najveća gledanost u zadnjih dvadeset godina. Najveći prihod od reklama u povijesti također je zabilježen na Sanremu 2022.: 42.000.000 eura!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:17