UZROKOVAO SKANDAL

Izbačen iz benda zbog veličanja desničarske propagande: ‘Radikalizirao se, uništio nam je ugled‘

Winston Marshall iz Mumford & Sonsa hvalio je knjigu Andyja Ngoa, kojega povezuju s neofašističkim i bijelim supremacističkim pokretima
Mumford & Sons
 FPA/Full Picture Agency/Full Picture Agency via AFP

Članovi engleskog folk/rock benda Mumford & Sons navodno su "najurili" kolegu Winstona Marshalla (33) zbog njegove objave na Twitteru u kojoj je hvalio kontroverznog desničarskog pisca Andyja Ngoa, autora knjige "Unmasked: Inside Antifa's Radical Plan to Destroy Democracy". Daily Mail piše kako su glazbeni sastav i njihov menadžment u nedjelju održali krizni sastanak na kojemu je odlučeno da Marshall mora napustiti bend u kojemu je 14 godina svirao gitaru i bendžo.

- Winstonovi radikalno-desničarski politički stavovi već neko vrijeme izazivaju napetosti i razdor u bendu. Ova odluka bila je izuzetno teška, ali ostali članovi jednostavno su se složili da je sporan tvit njihovog kolege vrlo negativno utjecao na imidž benda - rekao je izvor blizak Mumford & Sonsima. Dodao je kako je glavni pjevač sastava, 34-godišnji Marcus Mumford, oduvijek branio svačije pravo na slobodu govora, no Marshallov posljednji istup "bio je kap koja je prelila čašu".

- Počeo je zvučati kao radikaliziran čovjek - požalili su se poznavatelji benda.

image
Winston Marshall
Roberto Finizio/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Američki pisac i novinar Andy Ngo našao se na udaru kritičara zbog povezanosti s neofašističkim i bijelim supremacističkim organizacijama Proud Boys i Patriot Prayer. Ljevičarske aktiviste često je prikazivao kao nasilnike, a u kolovozu 2019. i sam se sukobio s "militantnim antifašističkim prosvjednicima", kako ih je tad nazvao.

- Napokon sam imao vremena pročitati ovu vrlo važnu knjigu. Ti si hrabar čovjek - napisao je sad već bivši član benda Mumford & Sons na Twitteru, no objavu, koja je odmah naišla na neodobravanje i osudu javnosti, vrlo brzo je i izbrisao.

- Ovo svakako ostavlja gadan okus u ustima... Odsad ću slušati bilo koga osim M&S-a. Tako prokleto razočaravajuće! Podržavati fašizam nije dobar izbor - komentirali su zgroženi fanovi.

A u utorak se napokon ogasio i prozvani Winston Marshall.

- Tijekom posljednjih nekoliko dana shvatio sam koliko je boli prouzročila knjiga koju sam podržao. Uvrijedio sam ne samo mnoge ljude koje niti ne poznajem, već i svoje najbliže, uključujući kolege iz benda i zbog toga mi je zaista žao. Ispričavam se, zbilja mi nije bila namjera odobravati bilo koju vrstu mrzilačkog ponašanja - stoji u glazbenikovu priopćenju.

Inače, Winston se 2013. godine morao ispričati i Boy Georgeu zbog ismijavanja njegove seksualnosti, a cijeli bend izazvao je skandal i 2018. kad su pozirali s kanadskim profesorom i zvijezdom YouTubea Jordanom Petersonom, koji često izaziva kontroverze stavovima koji ograničavaju prava žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:12