TUŽNA VIJEST

Iznenada preminuo slavni komičar kojeg je zbog uloge drag queena obožavala i kraljevska obitelj

Preživio je dva srčana udara, obožavao je pse, a bio je i u braku s lezbijkom. Bio je veliki borac za LGBT pitanja

Paul i Camilla

 I-images/Eyevine/Profimedia/I-images/eyevine/profimedia

Poznati britanski voditelj i komičar Paul O‘Grady preminuo je u 67. godini života. Umro je "nenadano, ali mirno" u utorak navečer, rekao je njegov suprug Andre Portasio u izjavi. Kako piše BBC, O‘Grady se proslavio 1990-ih sa svojom drag queen personom Lily Savage. Prvo je 80-ih s Lily postao popularan na gej sceni, da bi potom postao jako tražen u TV projektima i raznim emisijama. Poslije, kada je "odbacio" Lilyn lik, nastavio je voditi brojne emisije, a svoju ljubav prema psima prenio je i na ekran.

"S velikom tugom obavještavam vas da je Paul neočekivano, ali mirno preminuo jučer navečer. Jako će nedostajati njegovim voljenima, prijateljima, obitelji, životinjama i svima onima koji su uživali u njegovom humoru, duhovitosti i suosjećanju. Znam da bi želio da ti zahvalim za svu ljubav koju si mu pokazao tijekom godina.", rekao je Portasio.

O‘Gradyjev dugogodišnji radijski producent Malcolm Prince rekao je da je posjetio zvijezdu u njegovom domu u utorak poslijepodne, opisujući ga kao nasmijanog i punog života.

"Bio je tako ponosan na Annie, tako sretan što se vratio na Boom Radio i veselio se tolikom broju novih projekata. A sada ga više nema. Ne mogu vjerovati. Izgubili smo jedinstveni talent, a ja sam izgubio dragog prijatelja.", napisao je Prince na Twitteru.

Lorraine Kelly s ITV-a opisala ga je kao stvarno posebnog čovjeka, zabavnog, neustrašivog, hrabrog, ljubaznog i mudrog, a voditeljica "Dobro jutro Britanija" Charlotte Hawkins kazala je kako je O‘Gradyja bio veličanstven.

Aktivist Peter Tatchell istaknuo je voditelja kao "cijenjenog borca za LGBT+ jednakost i prava životinja".

Jedno od O‘Gradyjevih najnovijih pojavljivanja na TV-u bilo je prošle godine s Camillom, kraljicom suprugom u jednoj epizodi ITV-jeve serije "For The Love of Dog"s - serije koju je pomogao pokrenuti 2012. O‘Grady je rođen u Birkenheadu, 1955., a djevojačko prezime njegove majke bilo je Savage - za koje se vjeruje da je inspiriralo njegovu poznatu drag izvedbu. Počeo je nastupati kao Lily Savage 1970-ih. U toj drag queen ulozi kasnije je nastupao u solo izvedbi koja je trajala osam godina u londonskoj taverni Royal Vauxhall, te se proslavio govoreći o LGBT pitanjima.

Uslijedio je angažman u talk showu "The Lily Savage Show" za BBC 1997., prije nego što se posvetio vođenju game showa "Blankety Blank", koji se emitirao do 2002.

image

Paul O‘Grady

Ken Mckay/itv/Shutterstock Editorial/Profimedia/Ken Mckay/itv/shutterstock Editorial/profimedia

Bio je domaćin programa "The Paul O‘Grady Show" na ITV-u od 2004. do 2005., prije nego što se s njim preselio na Channel 4 od 2006. do 2009. Kasnije je ponovno pokrenut 2013. na ITV-u i emitirao se dvije godine.

Imao je zdravstvenih problema, doživjevši srčani udar 2002. i 2006. godine, a ovaj posljednji je zahtijevao boravak na intenzivnoj njezi. Tijekom svoje karijere O‘Grady je osvojio TV Baftu, British Comedy Award i Nacionalnu televizijsku nagradu za "The Paul O‘Grady Show".

U čast Kraljičinog rođendana 2008. odlikovan je Redom Britanskog carstva za zasluge u oblasti zabave. Privatni život bio mu je vrlo zanimljiv. Sa prijateljicom Diane Jansen dobio je kćer 1974. Kasnije se oženio lezbijkom 1977. iz Portugala u braku iz interesa i od nje se zakonski razveo tek 2005. Sa svojim suprugom se vjenčao na ceremoniji u Londonu 2017. Također, prošle godine u studenom imenovan je jednim od zamjenika namjesnika Kenta koji su zaduženi za predstavljanje kralja na događajima u tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:48