PRVOAPRILSKA ŠALA

J.K. Rowling pozvala policiju da je uhiti zbog novog zakona o zločinima iz mržnje: ‘Nisam sad kod kuće, ali veselim se‘

Cilj je riješiti štetu uzrokovanu mržnjom i predrasudama nastalim na temelju, između ostalog, transrodnog identiteta

J. K. Rowling

 Roger Wong/Instar Images/Profimedia/Roger Wong/instar Images/profimedia

"U Škotskoj je kraj slobodi govora i uvjerenja ako se točan opis biološkog spola smatra kriminalnim. Trenutno sam izvan zemlje, ali ako se ono što sam ovdje napisala kvalificira kao prekršaj prema odredbama novog zakona, veselim se što ću biti uhićena kada se vratim u rodno mjesto škotskog prosvjetiteljstva", napisala je na X-u autorica "Harry Pottera", J.K. Rowling.

Rowling je također tvrdila da bi novi zakon mogao dovesti do pogrešnog uhićenja aktivista. "Zakonodavstvo je široko otvoreno za zlouporabu od strane aktivista koji žele ušutkati one od nas koji govore o opasnostima eliminacije jednospolnih prostora za žene i djevojke", stoji u objavi u kojoj se našalila za prvi april.

Svoju je objavu završila hashtagovima #ArrestMe #AprilFools #HateCrimeActScotland. Autorici se poigrala mašta nakon što je škotski parlament upozorio da bi se zbog pogrešnog označavanja nečijeg spola na internetu, prema novim pravilima Zakona o zločinima iz mržnje i javnom redu, moglo osobu "istražiti", prenosi Us Weekly.

Nove mjere imaju za cilj riješiti štetu uzrokovanu mržnjom i predrasudama, proširujući zaštitu od zlostavljačkog ponašanja prema ljudima na temelju godina, invaliditeta, vjere, seksualne orijentacije i transrodnog identiteta. Prošle je godine Rowling priznala da bi odslužila zatvorsku kaznu zbog svojih transrodnih stavova. U listopadu 2023. podijelila je fotografiju putem X-a na kojoj je pisalo "Ponavljajte za nama: Trans žene su žene", na što je ona odgovorila: "Ne".

I godinama prije autorica je svoje kontroverzne stavove objavljivala na društvenim mrežama. Zbog svojih je objava bila označena kao "TERF", trans-ekskluzivna radikalna feministkinja, a onda je u podužem eseju objasnila svoje stajalište. "Žene moraju prihvatiti i priznati da nema materijalne razlike između trans žena i njih samih. Ali, kao što su mnoge žene prije mene rekle, ‘žena‘ nije kostim", napisala je u svojoj podužoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:25