REDATELJ BONDA

‘James Bond kojeg je utjelovio Sean Connery praktički je bio silovatelj. To danas ne bi prošlo‘

Riječ je o prizoru u kojemu se Bond udvara medicinskoj sestri Patriciji Fearing, koju glumi Molly Peters
Prizor iz filma 'Operacija grom'
 Eon Productions/AFP

Američki redatelj Cary Fukunaga izjavio je za Hollywood Reporter kako je Conneryjev James Bond bio u osnovi silovatelj.

Pretpostavlja se da je redatelj zadnjeg filma o slavnom agentu 'Nije vrijeme za umiranje' mislio na scenu u 'Operaciji Grom' (Thunderball). Film je snimljen davne 1965. godine, a riječ je o prizoru u kojemu Bond upoznaje medicinsku sestru Patriciju Fearing, koju glumi Molly Peters, koja u sobi za masažu odbija njegova udvaranja, ali ju on ipak privuče k sebi i počne silovito ljubiti.

Kasnije moli Bonda da šefu ne spominje ništa jer bi mogla izgubiti posao, a Bond joj odgovara: 'Pa, pretpostavljam da bi moja šutnja mogla imati cijenu'.

Miss Fearing potom uzmiče dok govori: 'Ne mislite valjda... oh, ne!'. Bond joj odgovara 'oh, da', a zatim ju odgurne u saunu i skida joj odjeću.

- Možete to vidjeti u Thunderballu ili Goldfingeru gdje lik kojeg glumi Sean Connery praktički siluje ženu. Ona govori 'ne, ne, ne', a on inzistira 'da, da, da'. To danas ne bi prošlo, rekao je.

Navodno je redatelj Fukunaga tražio od produkcije privolu da osnaži ženske likove u najnovijem Bondu 'Nije vrijeme za umiranje'.

Producentica filma, Barbara Broccoli, rekla je da 007 ima 'dugu povijest'.

- Mislim da ljudi polako shvaćaju da više nije prihvatljivo odobravati stvari poput udaraca i vrištanja. Hvala Bogu. Bond je lik koji je napisan 1952., a prvi film 'Dr. No' je izašao 1962., rekla je.

Dr. Lisa Funnell, profesorica ženskih studija, koji drži kolegij o spolovima nazvala je opisanu scenu osobito zabrinjavajućom, prenosi Daily Mail.

- U popularnoj kulturi, Jame Bond je poznat po svom seksualnom magnetizmu i sposobnosti privlačenja žena. Scena u 'Operaciji Grom' mijenja našu perspektivu sjećanja na Conneryjeva Bonda, a zaboravljamo njegovu uporabu obmane, zastrašivanja i seksualnog nasilja radi postizanja profesionalnih i osobnih ciljeva, rekla je.

image
Cary Fukunaga
Rich Gold/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:56