PODNIJELA TUŽBU

Jason Derulo potpisao je ugovor s pjevačicom, a zatim navodno očekivao seks. Sada su na sudu: ‘Traumatizirana sam‘

Emaza Gibson optužuje Derula i Atlantic Records za seksualno uznemiravanje, odmazdu i kršenje ugovora

Jason Derulo

 Agif/Ddp Usa/Profimedia/Agif/ddp Usa/profimedia

Emaza Gibson bila je oduševljena kada joj je Jason Derulo pružio ruku s obećanjem diskografskog ugovora. Bila je to ponuda iz snova, ostvarenje godina napornog rada i predanosti. Međutim, donosi NBC News, dogovor s Derulom, pjevačem koji je pored toga silno popularan na društvenim mrežama, donio joj je i agresivno ponašanje, neželjene pozive, implikacije da bi morala imati seks s njim da bi napredovala i strah za svoju sigurnost.

"Osjećam tjeskobu; traumatizirana sam. Suočavala sam se s nehumanim radnim situacijama. Vratila sam se na nulu i nemam ništa", ispričala je Gibson u intervjuu u srijedu za NBC News.

image

Saiyr Gibson i Emaza Gibson

Sarah Morris/Getty Images/Profimedia/Sarah Morris/getty Images/profimedia

U tužbi podnesenoj u četvrtak na Višem sudu okruga Los Angeles, pjevačica tvrdi da se Derulo (34), nakon što je odbila njegove seksualne napade i opetovane pozive na večeru i piće ‘ohladio‘ i na kraju potpuno odustao od posla s njom. Optužuje Derula za "quid pro quo seksualno uznemiravanje". Predstavnik Derula nije još odgovorio na zahtjev za komentar.

Gibson, koja sada ima 25 godina, preselila se u Los Angeles 2008. godine sa svojim sestrama kako bi ostvarila svoj san. Osnovala je glazbeni sastav Ceraadi i otvorila YouTube kanal koji ima više od 1,25 milijuna pretplatnika. Njezine sestre odlučile su prestati baviti se glazbom, ali Gibson je nastavila raditi, snimajući viralne plesne videe i nadajući se da će pokrenuti solo karijeru.

Prije nego što su se raspale, Derulo je pozvao grupu na probu. U kolovozu 2021. Derulo je kontaktirao Gibson kao solo izvođačicu za zajednički poduhvat preko njegovog Future History te Atlantic Recordsa. Ugovor bi zahtijevao da Gibson proizvede album za šest mjeseci, stoji u tužbi. Počela je raditi s Derulom na stvaranju glazbe koju će predstaviti direktorima Atlantica kako bi potpisali njezin ugovor. Gibson u tužbi navodi da ju je Derulo, dok su radili, često pozivao na piće i večeru u salon samo za članove i da je ona to odbijala kako bi njihov odnos bio profesionalan. Kasnije ju je počeo pozivati na piće u studio, što je tvrdi odbijala. Ipak, u rujnu 2021., Gibson je pristala popiti piće s Derulom u studiju i tvrdi kako su joj dali "neprimjereno velike količine alkohola". Otpila je gutljaj, rekla da je prejako, a to stalno nutkanje alkoholom, tjeranje da pije doživjela je kao pritisak.

U tužbi se navodi i kako joj je u slengu Derulo aludirao da će možda morati sudjelovati u konzumiranju kokaina i nekoj vrsti nastranog seksualnog rituala koji uključuje žrtvovanje koza. Tu Derulovu izjavu doživjela je kao "eksplicitan zahtjev za seksom u zamjenu za uspjeh" koji je bio pojačan drugim ponašanjem, poput opetovanog pritiska da izađe s njim i zakazivanja kasnonoćnih studijskih sesija.

image

Jason Derulo

Daniel Lakomski/Imago Stock&people/Profimedia/Daniel Lakomski/imago Stock&people/profimedia

Gibson je u studenom 2021. otputovala u New York kako bi se sastala s direktorima Atlantica kako bi predstavila svoju glazbu i nadala se, finalizirala svoj posao. Nekoliko minuta prije sastanka, Derulo je navodno rekao Gibson da će im se pridružiti žena po imenu Rosa. U tužbi stoji da je žena implicirala da je imala seks s Derulom. Tijekom sastanka glazbenik je predstavio glazbu koju je ta žena snimila, a Gibson je doživjela njezin dolazak kao lekciju kako se napreduje u karijeri - "jer spavaš s tipom", rekla je u intervjuu za NBC News. Poslije sastanka, glazbenika je razbjesnilo kada je Gibson rekla da ju je nenajavljeno pojavljivanje Rose dekoncentriralo, zbog čega je počeo vrištati i agresivno lupati po naslonima za ruke.

Gibson je navela da je njezin ugovor potpisan nakon sastanka, ali da joj Derulo navodno nije dodijelio voditelja projekta i ignorirao njezine poruke.

Na kraju na sastanku u lipnju 2022. u Derulovoj kući u Malibuu, optužio je Gibson da se brinula o "pogrešnim stvarima" kada se raspitivala o svom budžetu i izrazila zabrinutost oko odabira pjesama. Počela je osjećati tjeskobu, posebno kada je Derulo, koji je pristao na snimanje tog istog mjeseca sve više počeo s ispadima, vrlo agresivno se ponašajući.

Gibson je izbačena iz Atlantic and Future History 6. rujna 2022. Ona i njezina majka pokušale su stupiti u kontakt s nadležnima u Atlantic Recordsu, ali nitko im se nije javio kako bi razgovarali o Derulovom "seksualno, emocionalnom i fizički neprikladnom ponašanju", stoji u tužbi.

image

Emaza Gibson i Saiyr Gibson

Aaron J. Thornton/Getty Images/Profimedia/Aaron J. Thornton/getty Images/profimedia

"Samo se pokušavam boriti za ono što je ispravno, jer ovo što mi je učinjeno nije u redu," rekla je Gibson.

Gibsonina tužba optužuje Derula, njegov imprint i Atlantic Records za seksualno uznemiravanje, odmazdu, kršenje ugovora i propust da se ispravi uznemiravanje na radnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:55