NA POMOLU SKANDAL?

Je li moguće da je pobjednička pjesma plagijat? Poslušajte Loreen i Ukrajinku Miku, sličnost je nevjerojatna

Jedan dio štovatelja i fanova Eurosonga tvrde kako je pobjednička pjesma plagijat

Loreen

 Paul Ellis/Afp

Je li na pomolu skandal na Eurosongu?

Naime, jedan dio štovatelja i fanova Eurosonga tvrde kako je pobjednička pjesma plagijat.

Podsjetimo, pobjedu je sinoć u Liverpoolu odnijela Loreen predstavnica Švedske, s pjesmom Tattoo. Naime, švedska predstavnica Loreen s pjesmom ‘Tattoo‘ osvojila je ukupno 583 boda te potvrdila predviđanja eurovizijskih kladionica.

Na drugom mjestu se našla Finska s 526 bodova te najviše glasova publike od čega čak 376 bodova publike, a na trećem Izrael. Hrvatski predstavnici Let 3 osvojili su 13. mjesto i ukupno 123 boda. Letovci su od žirija dobili 11 bodove te od publike čak 112. Mnogi su već iskazali nezadovoljstvo pobjednikom, a nakon toga uslijedile su i mnoge teorije zavjere te optužbe da je pjesma ‘Tattoo‘ plagijat.

Španjolci primjerice optužuju ovogodišnju pobjednicu za plagiranje, prenosi Slobodna Dalmacija. Tvrde kako pjesma previše podsjeća na druge pjesme. Pišu da neki dijelovi pjesme podsjećaju na ‘The Winner Takes It All‘ grupe ABBA, dok refren podsjeća na pobjedničku pjesmu Eurovizije ‘Euphoria‘ iz 2012. koju je također izvodila Loreen.

Još jedna stvar na koju su mnogi reagirali je instrumentalni uvod pjesme. Kažu kako je vrlo sličan uvodu pjesme Pont Aerisa "Flying Free“ iz 1999. godine.

Ali to nije sve. Tijekom današnjeg dana užarile su se društvene mreže jer je primjećena ogromna sličnost u glazbi između pobjedničke pjesme i one koju je pak pjevala ukrajinska pevačica 2005. godine.

Korisnici Twittera kazuju da je pjesma "Tattoo" ukradena. Pojavio se čak i snimak ove pjesme u originalnoj verziji, a izvodi je pjevačica Mika Newton.

Evo i pravila za prijavu na Eurosong.

Pjesma naravno mora biti nova, glazba i tekst. Ne smije trajati više od tri minute, mora se pjevati uživo. Osim toga na sceni ne smije biti više od šest ljudi. Za politiku također nema mjesta na Eurosongu.

Poslušajte pa procijenite sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:19