ŠTO JE ISTINA?

JE LI WOODYJU IPAK SMJESTILA MIA FARROW Može li licemjerni Hollywood poslušati i drugu stranu koja tvrdi da je priča o zlostavljanju laž

 WireImage

Početkom tjedna Alec Baldwin razbjesnio je aktivistice pokreta #MeToo svojim twitter porukama u kojima sugerira da je Dylan Farrow, usvojena kći Mije Farrow i Woodyja Allena, poput Mayelle Ewell, protagonistice romana i filma “Ubiti pticu rugalicu”: ona je lažno optužila Afroamerikanca za silovanje i toliko puta to ponavljala da je naposljetku i sama u to povjerovala. Naravno, dobio je packe od angažiranih novinarki, ali čini se da mu se za to fućkalo.

32-godišnja Dylan tjedan dana prije toga dobila je golemi publicitet zbog svog prvog televizijskog nastupa u emisiji “CBS This Morning”. S njom je razgovarala novinarka Gayle King i ona je ponovila optužbe protiv svog usvojitelja, tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao kad je imala samo 7 godina. “Zašto ga ne bih željela srušiti? Zašto ne bih trebala biti bijesna? Zašto ne povrijeđena? Zašto ne osjećati neku vrstu ojađenosti nakon svih tih godina kad ti nisu vjerovali, ignorirali te i gurali u stranu?”

Dylan je još 2014. poslala pismo The New York Timesu u kojem je potanko opisala što joj se dogodilo kad je bila djevojčica, a prošlog prosinca objavila je kolumnu o istoj temi u L.A. Timesu. No televizija je puno moćniji medij i usvojena Allenova kći dobro ga je iskoristila. “Došao je u kuću moje majke u Connecticutu, odveo me na pretrpani tavan, rekao da legnem na trbuh i igram se dječjim vlakom moga brata. Sjeo je iza mene do vrata i dok sam pokretala vlakić, on me seksualno napastovao. Kao 7-godišnjakinja rekla bih da me dirao po intimnim dijelovima, danas kad imam 32-godine, tvrdim da je gurao prst u moju stidnicu.”

Nepotpuna istraga

Reklo bi se da se tome nema što dodati, nekadašnja žrtva obiteljskog nasilja nije se sramila ispričati sve što joj se dogodilo, slavni redatelj napravio je nešto zbog čega su ga odavno trebali strpati u zatvor, međutim slučaj Woodyja Allena baš i nije tako jednostavan.

Godine 1979. već dvaput razvedeni Woody upoznao je Miju Farrow, kćer uglednog redatelja Johna Farrowa i glumice Maureen O’Sullivan (Jane u serijalu o Tarzanu s Johnnyjem Weissmullerom kao partnerom), koja se još kao 19-godišnjakinja proslavila u sapunici “Gradić Peyton” i s 23 godine stekla reputaciju ozbiljne dramske glumice u “Rosemarynoj bebi” Romana Polanskog. I ona je imala dva braka iza sebe. Najprije se udala za puno starijeg Franka Sinatru, a potom za dirigenta i skladatelja Andréa Previna. S njim je imala troje djece i usvojila još troje, od kojih je jedna bila mala Korejka Soon-Yi: koliko je točno imala godina nikad se nije doznalo jer su je našli u sirotištima Seula bez ikakvih dokumenata, a po analizi kostiju procijenjeno je da ima između pet i sedam godina u trenutku kad je ušla u svoj novi američki dom. Bilo je to 1978. Već godinu kasnije razvela se od Previna, zaljubila se u Allena, ali se nisu vjenčali nego su punih 13 godina bili životni partneri. U tom razdoblju ona mu je postala muza, igrala u njegovim hvaljenim filmovima “Zelig”, “Broadway Danny Rose”, “Hannah i njezine sestre”, “Dani radija”, “Purpurna ruža Kaira”, “Zločini i prekršaji”, “Alice” te još nekoliko njih: od 14 filmova koje je tih godina snimio, Mia je nastupila u 13.

Godine 1992. došlo je do raskida. Allen i Soon-Yi isprva nisu bili osobito bliski, no 1990. počeo ju je voditi na košarkaške utakmice, neprestano su jedno drugome telefonirali, a Mia se šokirala kad je jednog dana pronašla razgolićene fotografije svoje usvojene kćeri koje je snimio Allen. On je priznao da je zaljubljen u Soon-Yi (vjenčali su se 1997., a s njom živi i danas), međutim Mia ga je usput optužila da je zlostavljao malu Dylan, koju je usvojila 1985., kad je imala samo dva mjeseca. Allen je odvratio da su to izmišljotine povrijeđene žene i da curicu nije ni dotaknuo. Potaknuo je i proces za skrbništvo nad njihovim biološkim sinom Ronanom (tada se zvao Satchel) i usvojenom djecom Dylan i 15-godišnjim Mosesom. Kako je upravo tada trajala istraga nad eventualnim seksualnim zlostavljanjem Dylan, sudac Elliott Wilk bez puno je premišljanja odbio njegov zahtjev, za što mu je Mia bila beskrajno zahvalna i kasnije nazvala jedno od usvojene djece po njemu.

Glede optužbe za seksualno zlostavljanje, Woody je oslobođen sumnji, spomenuto je kako se čini da je djevojčica instrumentalizirana od majke koja ju je usvojila, iako je spomenuti Elliott Wilk imao primjedbi zbog načina na koji je istraga vođena: naime, nitko nije još jednom razgovarao s Dylan, nego su korišteni zapisnici prethodnih saslušanja za donošenje konačnog stava. Kasnije je Moses Farrow, Korejac koji se uspješno nosio s cerebralnom paralizom, opisao atmosferu u Mijinoj kući kao zastrašujuću, svima je bilo jasno da se između njihovih bivših roditelja vodi rat i trebalo je izabrati stranu. Po njegovu sudu, Dylan nije zlostavljana i izjavila je da se to dogodilo samo da zadovolji majku. Čak ga je jednom pitala je li grijeh lagati ako to odrasli traže od tebe. Moses bi radije živio s Woodyjem i Soon-Yi, što je napravio tek kad je otišao na fakultet, a danas je bračni i obiteljski terapeut.

Medijska senzacija

Woody je izbjegavao kontakte s Mijom, koja je uronila u humanitarne aktivnosti i usvojila još djece (do danas ukupno deset), povremeno bi mu uputila poneku bodlju pa je tako u razgovoru za magazin Vanity Fair povjerila da je Ronan zapravo sin Franka Sinatre, s kojim se povremeno viđala dok je bila u vezi s Woodyjem. Ronan i Woody bi tu i tamo komunicirali, ali nije tu bilo bliskosti oca i sina. Uostalom, znalo se na čijoj je strani Ronan Farrow. 30-godišnji novinar objavio je lani u The New Yorkeru ekspoze o seksualnim nedjelima producenta Harveyja Weinsteina, nije ga samo on srušio s holivudskog trona nego i prethodni članci u The New York Timesu, a na pitanje zašto se uopće pozabavio tom temom, objasnio je da je to normalno kada dolazite iz obitelji u kojoj se već dogodilo seksualno zlostavljanje. Mislio je, dakako, na slučaj Dylan Farrow.

Ronan je doslovno preko noći postao medijska senzacija, dospio je na naslovnicu The Hollywood Reportera, a članak o njemu nazvan je “Princ koji je spalio svoj zamak” (imputiralo se kako je sin holivudskih zvijezda odlučio do temelja prodrmati tvornicu snova), adut mu je i to što je u otvorenoj vezi s Jonom Lovettom, bivšim piscem govora za Baracka Obamu, priprema knjigu o vanjskoj politici i upravo je potpisao trogodišnji ugovor s kabelskom mrežom HBO za nekoliko istraživačkih dokumentaraca. Donekle zahvaljujući i njemu raspirili su se pokreti #MeToo i #TimesUp, koji su se odlučili uhvatiti u koštac sa zlostavljanjem i neravnopravnošću žena ne samo u show businessu nego i čitavoj američkoj privredi.

Woody je nekad mogao slijegati ramenima na optužbe iz klana Farrow, no sada je situacija po njega puno složenija. Film koji je upravo snimio za Amazon, “Kišni dan u New Yorku”, vjerojatno neće u bunker, međutim producent u njega neće uložiti ni dolara za reklamu. Glavni glumci Timothée Chalamet (“Skrivena ljubav”) i Rebecca Hall (već je glumila u Woodyjevom hitu “Vicky Christina Barcelona”) svoj će honorar pokloniti humanitarnim fondovima, a među zvijezdama koje su zažalile što su ikad radile s njim su Colin Firth, Greta Gerwig, Mira Sorvino (dobila je Oscara za nastup u njegovoj “Moćnoj Afroditi”), Natalie Portman, Ellen Page, Marion Cottilard, Joaquin Phoenix i Chloë Sevigny.

Nije sve ostalo samo na dobrovoljnim izjašnjavanjima: Kate Winslet igrala je u njegovom prethodnom filmu “Wonder Wheel”, jednako kao i Justin Timberlake, pa je od njih traženo da se odreknu redatelja s kojim su radili, slično kao i od Cate Blanchett (Oscar za Woodyjevu “Jasmine French”) i Scarlett Johansson, međutim svi su bili dosta oprezni. Jedino je Kate Winslet uvijeno priznala da je radila s problematičnim filmašima (nije mislila samo na Woodyja nego i na Romana Polanskog), no što vrijedi kad su oni veliki umjetnici. Diane Keaton čvrsto je ostala uz svog nekadašnjeg dečka (živjeli su zajedno godinu dana početkom sedamdesetih), s kojim je snimila nezaboravnu “Annie Hall”, a nije ga se odrekao ni Alec Baldwin, koji je nastupio u tri njegova filma.

Je li Woody Allen zbilja seksualni zlostavljač? Slučaj Dylan Farrow suviše je zapleten i nabijen emocijama da bi se na temelju njega donijela trijezna procjena, no zanimljivo je da je Woody imao savršen instinkt tko su nova svježa lica na holivudskoj sceni i redovno bi ih birao za glavne glumice. Nije bez vraga ni film “Manhattan”, u njemu redatelj sam igra pisca komedija koji hoda s lijepom 17-godišnjakinjom (Mariel Hemingway), ali ne može odoljeti ljubavnici svog najboljeg prijatelja (Diane Keaton). Nesumnjivo, on je i u poznoj dobi lud za mlađahnim i zgodnim curama, međutim nikad se nije doznalo je li neku od njih tijekom snimanja pokušao navesti na seks.

Budući da su ženski pokreti dosegli usijanje, u Americi vjerojatno neko vrijeme neće moći snimati filmove. Uostalom, Amazon s kojim radi već dvije godine zasigurno s njim neće obnoviti ugovor. Sve je to, međutim, već jednom prošao, kad je sredinom prošlog desetljeća otišao u Europu i zarekao se da više nikad neće snimati ni u New Yorku niti u Los Angelesu. Nije to dugo trajalo, ali sad je prinuđen da ponovi tu strategiju. Pariz, Berlin, Rim i Madrid dočekat će ga vrlo blagonaklono, a što će biti poslije, tko zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:32