DIJAMANTI SU VJEČNI

Jedan od najskupocjenijih komada nakita kraljice Elizabete II., vrijedan 800 tisuća funti, naslijedit će Kate?

Krunu vrijednu 800.000 funti, poznatu s poštanskih maraka i novčanica, Elizabeta II. nosila je u najsvečanijim prilikama

Kraljica Elizabeta II.

 Paul Edwards/Afp/Profimedia

O tome tko će naslijediti nakit iz zbirke nedavno preminule britanske kraljice Elizabete II. naveliko se pisalo i prije njezine smrti. Radi se o jednoj od najimpresivnijih kolekcija na svijetu: svi su predmeti u njoj jako vrijedni, no neki su doista posebni.

image

Dijamantna dijadema

Kirsty O‘connor/Pa Images/Profimedia

Prema pisanju magazina Hello! zna se tko će naslijediti ili, preciznije, tko će smjeti nositi jedan od najskupocjenijih komada iz zbirke kraljičinog blaga, Državnu dijademu Georgea IV. poznatiju kao Dijamantna dijadema. Nosit će je kraljica supruga Camilla. Jednoga dana, kada princ William postane kralj moći će se vidjeti na glavi njegove supruge Kate.

Dijadema je izrađena za kralja Georgea IV. u draguljarskoj kući Rundell & Bridge 1820. godine i tada je koštala 8216 funti. Uska vrpca od srebra i zlata obrubljena je biserima, a na njoj se nalaze četiri malteška križa, te ukrasi koji simbolično predstavljaju Englesku, Irsku i Škotsku - ruže, djetelina i čičak. U krunu su ugrađena 1333 dijamanta, koji teže 320 karata. Tu je i rijedak blijedožuti brilijant u središtu prednjeg križa. Predviđeno je da se dijadema nosi na posebnoj baršunastoj kapi, no kraljica Elizabeta II. voljela ju je nositi bez tog dodatka.

image

Dijamantna dijadema

Kirsty O‘connor/Pa Images/Profimedia

Danas se njezina vrijednost procjenjuje na blizu 800.000 funti i jedna je od kruna iz kraljevske kolekcije s najviše simbolike. Također, jedna je od najpoznatijih iako je rijetko viđena u javnosti. Naime, može se vidjeti na britanskom novcu i novcu država Commonwealtha, papirnatom i kovanicama, te poštanskim markama.

Tijekom svoje 70-godišnje vladavine kraljica Elizabeta nosila ju je tek nekoliko puta - primjerice kada je prvi put u svojoj vladavini, 1952., otvarala Parlament, te na putu za krunidbu godinu dana kasnije. Kruna je posebna jer je nose isključivo vladarice i kraljice-supruge - Victoria, Alexandra, Mary i Elizabeta II.

image

Kraljica Elizabeta II.

Paul Edwards/Afp/Profimedia

Iako se ne radi o ukrasnom predmetu namijenjenom samo ženama, ova kruna smatra se ženstvenom, pa je gotovo sigurno da je kralj Charles III. neće staviti na svoju glavu u nekoj svečanoj prilici. No, Camilla bi je mogla prvi put nositi na krunidbi svojeg supruga sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:35