‘BRIDŽGATE‘

Jeffrey Epstein pokušao ucjeniti Billa Gatesa: Prijetio da će razotkriti njegovu izvanbračnu aferu

Gates je upoznao Ruskinju Milu Antonovu koja je tada imala 20-ak godina te se navodno upustio u ljubavnu vezu

Bill Gates

 Alex Wong/Getty Images/Profimedia/Alex Wong/getty Images/profimedia

Jeffrey Epstein prijetio je Billu Gatesu zbog afere koju je navodno 67-godišnji magnat imao s igračicom bridža, piše britanski tabloid The Sun. Kako navode, Epstein je želio da suosnivač Microsofta bude dio dobrotvornog fonda vrijednog više milijardi dolara, impliciravši kako će otkriti njegovu nevjeru ako se ne priključi fondu. Prema izvješću objavljenom u Wall Street Journalu, Gates je upoznao Ruskinju Milu Antonovu koja je tada imala 20-ak godina na jednom turniru 2010. te se navodno upustio u ljubavnu vezu s mladom djevojkom. U to je vrijeme Gates bio u braku s danas bivšom suprugom Melindom Gates. Milu je Epstein upoznao tri godine poslije.

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstei

Handout/Afp

Dobro upućeni izvori rekli su Journalu, da je Epsteinova prijetnja Gatesu stigla u obliku e-maila koji je poslao 2017. nakon što nije uspio uvjeriti Gatesa da se pridruži dobrotvornom fondu koji je pokušao osnovati. Nije bila tajna da je Gates igrao bridž s Antonovom, pa je tako u videu na YouTubeu iz 2010. Antonova prepričala turnir koji je igrala s Gatesom, rekavši: "Nisam ga pobijedila, ali sam ga pokušala šutnuti nogom."

Prema dokumentima koje je pregledao Journal, Antonova je htjela uspostaviti online tvrtku za podučavanje bridža i pokušavala je osigurati novac za njezino pokretanje. Preko Borisa Nikolića, Gatesovog bliskog savjetnika, Antonova je upoznata s Epsteinom kako bi joj pomogao prikupiti sredstva za tu inicijativu koja je nastojala "promicati bridž stvaranjem kvalitetnih poduka za početnike i napredne igrače", izvijestio je Journal.

Antonova i Nikolić susreli su se s Epsteinom u njegovoj kući u studenom 2013. u New Yorku, gdje mu je iznijela svoje prijedloge i tražila pola milijuna dolara. Antonova je za Journal rekla da Epstein na kraju nije uložio u inicijativu. Unatoč tome, Antonova je godinu dana kasnije boravila u stanu u New Yorku koji joj je osigurao Epstein.

image

Phoebe Adele Gates, Bill Gates i Melinda Gates

Jamie Mccarthy/Getty Images/Profimedia/

"Nisam komunicirala s njim niti s bilo kim drugim dok sam bila tamo", rekla je. Epstein je u jednom trenutku platio Antonovoj da pohađa školu programiranja softvera.

"Epstein je pristao platiti i platio je izravno školi. Ne znam zašto je to učinio. Kada sam ga pitala, rekao je nešto u smislu da je bogat i da želi pomoći ljudima kad može", rekla je za novinsku kuću.

Dok je Antonova pokušavala pokrenuti svoju inicijativu, Epstein je također pokušavao osnovati vlastiti fond. Prema dokumentima koje je pregledao Journal, Epstein je nastojao osnovati fond s JP Morganom, koji bi zahtijevao da ultra-bogati pojedinci daju minimalni prilog od 100 milijuna dolara i da mu plate milijune dolara u naknadama. Fond je trebao biti način da Epstein obnovi svoju reputaciju nakon što je bio prisiljen prijaviti se kao seksualni prijestupnik i priznao je krivnju 2008. za podvođenje maloljetnice na prostituciju, tvrde Journalovi izvori.

Dokumente koje su pregledali pokazuju da je Epsteinov fond ovisio o dobivanju potpore od Gatesa. U e-porukama poslanim rukovoditeljima JP Morgana, Epstein je pokušao ispasti Gatesov blizak savjetnik, unatoč tome što nije uključio multimilijardera u tu komunikaciju.

image

Bill Gates u autonomnom Jaguaru I-Pace

/YouTube Screenshot

"U biti, ovaj fond omogućit će Billu pristup kvalitetnijim ljudima, ulaganjima, raspodjeli, upravljanju bez uznemiravanja njegovog braka ili trenutnih zaposlenika zaklade", napisao je Epstein u e-poruci u kolovozu 2011. Bio je to jedan u niz e-mailova koje je poslao JP Morganu.

Govoreći za Journal, glasnogovornik JP Morgan je rekao: "Tvrtka ga nije trebala za predstavljanje. Znajući ono što znamo danas, voljeli bismo da nikada nismo poslovali s njim." Journal je izvijestio i da je Gatesov glasnogovornik "rekao da Epstein nikada nije radio za Gatesa i da je krivo predstavio njihove veze u komunikaciji s JP Morganom i drugima". Potom je Epstein Gatesu 2017. poslao e-mail o Antonovoj nakon što je Gatesova navodna izvanbračna afera okončana, tvrde izvori. U toj poruci Epstein je tražio od Gatesa da mu nadoknadi troškove školovanja Antonove.

"Ton poruke bio je da je Epstein znao za aferu i da bi je mogao razotkriti", izvijestio je Journal.

image

Jeffrey Epstein

Handout/Palm Beach County Sheriff‘s Department/AFP

Dvije godine kasnije, 2019., savezni tužitelji optužili su Epsteina za seksualnu trgovinu maloljetnicama i zavjeru za počinjenje seksualne trgovine. Epstein je negirao optužbe i odbijena mu je jamčevina. Umro je nekoliko mjeseci kasnije u pritvoru počinivši samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:32