SPORNI DAROVI

Jesu li Ecclestoneovi ‘muljali‘ s porezom? ‘Slavica je kao bogata teta, voli dijeliti novac‘

U razdoblju između 1999. i 2013. Bernie i tadašnja supruga, Hrvatica Slavica htjeli su preko odvjetnika oprati 40 milijuna funti
Bernie Ecclestone i njegova bivša supruga Slavica
 Odd Andersen

Dramatično je u obitelji Ecclestone - bivši šef Formule 1 Bernie trebao bi Velikoj Britaniji platiti više od 20 milijuna funti poreza, a ta je bitka, čini se, jedno od najvećih poreznih potraživanja protiv privatne osobe u toj zemlji dosad.

Stephen Mullens, nekada jedan od najprivrženijih pravnih savjetnika familije Ecclestone, u razdoblju između 1999. i 2013. godine od te obitelji dobio je oko 40 milijuna funti, koje su bile raspoređene u sedam uplata, a dolazile su ili s adrese zaklade tog tajkuna ili pak od njegove tadašnje supruge, Hrvatice Slavice Ecclestone, izvijestio je Financial Times.

image
Bernie Ecclestone u šopingu u Milanu sa suprugom Slavicom 2007.
Paolo Della Bella/Lapresse/Profimedia

Mullens, inače odvjetnik, tvrdi da nijedna od sedam uplata ne bi trebala biti oporezivana kao prihod jer je riječ o darovima. Tri uplate navodno su bile dio dogovora vrijednog 2,25 milijuna funti, koje su Ecclestoneovi isplatili Mullensu kao motivaciju za to da napusti svoju pravnu tvrtku i u potpunosti se posveti Bambino Holdingsu, zakladi obitelji Ecclestone. Za ostatak tvrdi da su to o darovi koje mu je slala Slavica, a koji su bili dio "osobnog prijateljskog odnosa i iskaz naklonosti".

Porezni pakao

Ipak, britanske vlasti, čini se, ne gledaju tako blagonaklono na darove višemilijunske vrijednosti. Početkom ovog mjeseca donesena je presuda koja kaže da šest od sedam spornih uplata treba gledati kao prihod i tako ih i oporezivati pa se tako javila obaveza plaćanja oko 17,2 milijuna funti poreza te oko četiri milijuna funti penala za neprijavljivanje transakcija, u koje su uključene i kamate.

image
Slavica Ecclestone
Tiziana Fabi

Sudac Christopher McNall, koji je presudio na ovome slučaju, rekao je: "Bez oklijevanja odbijamo sugestiju da je on [Mullens] bio osoba kojoj je gospođa Ecclestone, poput starije bogate tetke, pokazivala darežljivost šaljući mu serijal spontanih darova u iznosima od milijuna i milijuna funti".

Carinska i porezna uprava Velike Britanije podržala je sudačku odluku te su procijenili da nije bila riječ o darovima, nego da su uplate koje su Ecclestoneovi izvršili na Mullensov račun bile protuvrijednost za usluge koje im je on odradio.

Iznos od 20-ak milijuna funti duga za porez jedan je od najvećih uopće koje je Velika Britanija potraživala od fizičke osobe. Unatoč tome, ni Bernie ni Slavica nisu se pokušali oduprijeti tom terećenju pa na sudu nisu dali nikakve dokaze da je zapravo riječ bila o darovima.

image
Bernie i Slavica
Ian Mcilgorm/Shutterstock Editorial/Profimedia

- Izostanak dokaza gospođe Ecclestone, koja je plaćala, posebno je upečatljiv. Nismo uvjereni da je zaista bila nedostupna za svjedočenje ili da je imala dobar razlog zbog kojeg nije mogla priložiti dokaze - rekli su suci koji su zaposleni na slučaju.

Tko je kome što posudio

Ni Mullens ni Slavica Ecclestone nisu medijima davali nikakve izjave o tom slučaju. Komentirao je samo kratko Bernie, ograđujući se: "Ne mogu komentirati, s obzirom na to da nisam bio uključen u slučaj".

Inače, novac kao dar u Velikoj Britaniji doista nije oporeziv. No Lisa Vanderheide, stručnjakinja za poreze u pravnoj tvrtki Stewarts, objasnila je Financial Timesu da Carinska i porezna uprava Velike Britanije ipak provjerava pozadinu velikih transakcija u slučajevima u kojima su dvije strane u odnosu poslodavac - zaposlenik.

Još stručnjaka je tumačilo tu situaciju, dodajući da su "potrebni iznimno snažni dokazi da bi se pokazalo da je nešto što u svakom pogledu izgleda kao plaćanje usluge zapravo nešto kompletno drukčije".

image
Slavica Ecclestone i kći Petra
Mark Sutton/sutton Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

Inače, suradnja Mullensa i Ecclestoneovih završila je također u prilično neobičnim okolnostima, nakon sukoba s Berniejem oko zajma od 17 milijuna dolara, koje mu je posudila Slavica. Mullensa je tada, 2013. godine, kao i Ecclestonea, tužila njemačka medijska grupacija Constantin Medien, koja je tvrdila da je F1 bila prodana ispod tržišne vrijednosti, no oboje su oslobođeni krivnje na tome slučaju.

Kad je riječ o poreznim malverzacijama, Mullens je na sudu tvrdio da je uplata od 19,5 milijuna dolara koje mu je Slavica uplatila na račun u švicarskoj banci 2008., bila vrlo očit dar. Opravdao je to riječima koje su suci kasnije proglasili kao laž, da je Slavica "često odrađivala velike uplate bez posebnog razloga, poput bogate tete koja bi davala darove svojim nećakinjama, nećacima i bliskim prijateljima".

Nagrada za usluge

Tu su uplatu suci na slučaju zvali "Uplata 5". I ipak su pronašli njezinu svrhu, odnosno pozadinu cijele priče; tvrde da su Ecclestoneovi Mullensu dali lovu zbog njegove pomoći pri prodaji Formule 1. I tu se vodila bitka s porezom; Bernie je trebao Carinskoj i poreznoj upravi Velike Britanije isplatiti milijardu funti poreza od prodaje, no na kraju je, uz svesrdnu Mullensovu pomoć, sklopio nagodbu prema kojoj je bio dužan samo deset milijuna funti.

image
Bernie Ecclestone i nova, 47 godina mlađa, supruga Fabiana Flosi
Topstar/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

- Zaključili smo da je 'Uplata 5' bila nagrada za usluge koje je gospodin Mullens pružio obitelji Ecclestone, posebno za kompleksne i vremenski duge rasprave s Carinskom i poreznom upravom Velike Britanije, koje je gospodin Mullens vodio svojom velikom vještinom, a koje su dovele do nagodbe - rekli su suci.

Jednu od sedam spornih uplata ipak su proglasili pravim darom - svota je bila 217.000 eura, a Slavica mu ih je uplatila 2009., prije no što se Mullens uputio na godišnji odmor na Mauricijus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:57