MUČNA SJEĆANJA

Jezive optužbe protiv moćnika dječje televizije: Djevojčicama je govorio da nose odjeću koja ‘najviše otkriva‘

Dan Schneider bio je najplodniji autor kanala Nicklodeon. Danas ga prozivaju zbog nasilja, seksualizacije djevojčica, mizoginije

Dan Schneider na dodjeli nagrade za životno djelo 2014. godine

 Kevin Winter/Getty Images/Profimedia/Kevin Winter/Getty Images/Profimedia

Televizijski kanal Nicklodeon, prvi kabelski program namijenjen djeci startao je 1979. godine u SAD-u i izrastao u pravo međunarodno carstvo. U 1990-ima i ranim 2000-ima bio je jedno od najvećih imena u dječjoj, obiteljskoj zabavi. No iza kulisa, radno okruženje bilo je, po svemu sudeći, daleko od obiteljskog.

Proteklih tjedana, niz bivših zvijezda Nickelodeona otvoreno je progovorilo o svojim iskustvima i životu s Nickom, kako Amerikanci kolokvijalno zovu ovaj kanal. U stvari su, ponovno oživjeli temu koja se dugo vrti po kuloarima i medijima i koja je sada dobila novi zamah nakon što je Jennette McCurdy (30) objavila autobiografiju prepunu mučnih detalja o svojem odrastanju u svijetu dječjih zvijezda.

Noj se odmah priključila Alex Nikolas (30), još jedna mlada glumica izrasla iz Nickelodeona. Iznijele su uznemirujuće optužbe o radnim uvjetima i ponašanju Dana Schneidera (56), superuspješnog, hvaljenog producenta kojeg je The New York Times jednom nazvao "Norman Lear dječje televizije". Lear je jedan od najvažnijih i najcjenjenijih scenarista u povijesti američke televizije.

Dan Schneider započeo je svoju karijeru kao glumac u filmovima i TV-emisijama namijenjenim tinejdžerima. Tako je i upoznao Briana Robbinsa, koji je kasnije postao redatelj, a trenutno je predsjednik i glavni izvršni direktor Paramount Picturesa i Nickelodeona.

Schneider i Robbins bili su 1988. godine domaćini druge Nickelodeonove dodjele nagrada koju je taj kanal pokrenuo, Kids‘ Choice, i upoznali se s izvršnim direktorom za razvoj komičnog sadržaja Albiejem Hechtom. Schneider se ubrzo nakon toga pridružio scenarističkom timu komične skeč serije All that, pišući materijal za buduće zvijezde kao što su Amanda Bynes, Kenan Thompson i Kel Mitchell.

Tijekom godina stvorio je hitove koji su poznati i hrvatskoj mladoj publici, kao što su The Amanda Show, Drake & Josh, Zoey 101 i iCarly. Dobio je nagradu za životno djelo na dodjeli Nickelodeon Kids‘ Choice Awards 2014. godine, a uz njega su se, na slavlju, našli mnogi mladi izvođači s kojima je radio.

Na iznenađenje mnogih, Schneider i Nickelodeon razišli su se 2018., objavivši samo zajedničku izjavu u kojoj je on najavio da je odlučio slijediti "druge prilike i projekte". Nakon toga rijetko pojavljivao u javnosti.

Zatim je, prošle godine The New York Times objavio tekst u kojem je rečeno da je istraga koju je pokrenuo ViacomCBS, Nickelodeonova tadašnja matična tvrtka, otkrila svjedočanstva o verbalnom zlostavljanju koje su oživljavali glumci i drugi zaposlenici tog TV-programa. U isto vrijeme, na Internetu su se počeli vrtjeti filmići, kompilacije scena iz emisija koje je potpisivao Schneider, a koje su se činile neprikladne, sumnjive, izazivale nelagodu. U razgovoru s Timesom, Schneider pritužbe na sadržaj nazvao "smiješnima".

Na najnovije, one iz vala optužbi koji je pokrenula Jennette McCurdy zasad nije odgovorio.

image

Jeanette McCurdy pokrenula je novi val optužbi protiv producenta

Akm Images/Backgrid Usa/Profimedia/Akm Images/Backgrid Usa/Profimedia

Glumačka karijera Jennette McCurdy (30) započela je gostovanjem u TV serijama kao što su Malcolm u sredini i Will & Grace. Dobila je ulogu Sam Puckett u hit-seriji iCarly 2007. godine, kao 15-godišnjakinja. McCurdy je relativno brzo dobila vlastitu Sam & Cat, spin-off iCarly, u kojoj je glumila s Arianom Grande. Nickelodeon je napustila nakon što je serija otkazana 2014. godine.

U svojim novim memoarima I‘m Glad My Mom Died (doslovno, Drago mi je što je moja mama umrla), McCurdy otkriva svoja burna iskustva dječje zvijezde, opisujući bitke s opsesivno-kompulzivnim poremećajem, tjeskobom i poremećajima u prehrane. Kao što naslov knjige govori, imala je napet odnos sa svojom majkom Debrom, koja je umrla 2013. godine.

U nedavnom intervjuu za The New York Times, povodom izlaska knjige, McCurdy je rekla da su je šefovi Nickelodeona spriječili da traži prilike za karijeru izvan tog kanala. U knjizi također navodi da ju je autor iCarly (koji može, a ne mora biti Schneider) masirao iako to nije željela, te tjerao da pije alkohol. Ista osoba natjerala ju je da u jednoj epizodi serije nosi minimalni kupaći kostim.

Schneider je navodno poticao sve glumice, adolescentice koje su radile s njim, da nose "ono što najviše otkriva". Nakon što je serija Sam & Cat otkazana, Nickelodeon je McCurdy ponudio 300.000 dolara da nikada javno ne govori o svojim iskustvima. Odbila je ponudu.

image

Alexa Nikolas organizirala je prosvjed pred zgradom Nickodeon

Tmz/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Tmz/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Druga bivša zvijezda ovog kanala, Alexa Nikolas (30) dobila je svoju prvu veliku ulogu na Nickelodeonu kao Nicole Bristow u seriji Zoey 101, 2005. godine. Druga zvijezda bila je sestra Britney Spears, Lynn Spears. Nikolas je napustila je seriju na kraju druge sezone zbog neprekidnih sukoba sa Spears.

U nedavnom intervjuu za Insider, Nikolas se prisjetila susreta sa Spears i Schneiderom. Trebali su razgovarati o tome kako popraviti odnos dviju mladih glumica, no producent je počeo vikati na nju. Nakon tog sastanka rekla je majci da želi odustati od serije, a Nickelodeon ju je naposljetku oslobodio ugovora.

Kada je McCurdy objavila autobiografiju, Nikolas je organizirala prosvjed ispred Nickelodeonovog sjedišta s natpisom: "Nickelodeon me nije zaštitio". U razgovoru s TMZ-om opisala je svoje vrijeme provedeno na mreži kao "traumatično".

U videu snimljenom na mjestu prosvjeda spomenula je Schneidera po imenu. "Nisam se osjećala sigurno u blizini Dana Schneidera dok sam radila u Nickelodeonu", rekla je sugerirajući da je on "kreator njezinih trauma iz djetinjstva".

Nakon ovih dviju glumica javile su se i drugi bivše zvijezde Nicklodeona. Daniella Monet, koja je glumila Trinu Vegu u hit seriji Victorious je rekla da smatra da njezini kostimi u seriji "nisu bili prikladni za njezinu dob". Prisjetila se i "seksualizirane" scene u kojoj je jela kiseli krastavac dok je stavljala sjajilo za usne.

Raquel Lee koja je bila u The Amanda Showu Insideru je opisala mučnu atmosferu na snimanjima, u kojoj su se mnogi mladi izvođači natjecali za Schneiderovu pozornost.

"Iz očaja ljudi će učiniti svašta", rekla je.

I pisci koji su radili na serijama koje je stvorio Schneider podijelili su vlastita sjećanja na doba njegove dominacije, navodeći da se činilo da je producent posebno neprijateljski raspoložen prema scenaristicama. Drugi tvrde da je Schneider tjerao kolegice da ga masiraju i na silu ih grlio, zbog čega je mnogima bilo neugodno.

Naravno, ima i onih koji brane Schneidera i tvrde da su s njim imali topao, profesionalan odnos.

U izjavi za Insider, Russell Hicks, jedan od bivših šefova Nickleodeona, rekao je da je "...svaka stvar koju je Dan napravio u bilo kojoj od njegovih emisija bila pažljivo ispitana i odobrena.". No, po svemu sudeći, razotkrivanje moćnog čovjeka dječje televizije, tek je započelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:46