POSEBAN GOST

Jim Caviezel, Isus Krist iz filma ‘Pasija‘, na skupu u Zagrebu: ‘Koja je korist ako osvojite svijet, a izgubite dušu?‘

Glumac je stigao na poziv LaudatoTV, a svoje izlaganje ima na skupu ‘Progledaj srcem: Neka vatra siđe‘

Jim Caviezel kao Isus u Pasiji

 Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia

Američki glumac Jim Caviezel (55) stigao je u Hrvatsku gdje u Areni Zagreb gostuje na velikom molitvenom danu pod nazivom ‘Progledaj srcem: Neka vatra siđe‘. Svoje tumačenje vjere, on će prenijeti okupljenima 90-minutnom izlaganju, a spominje se brojka od 17.000 posjetitelja skupa.

Caviezel se globalno proslavio ulogom Isusa Krista u ‘‘Pasiji‘‘ redatelja Mela Gibsona iz 2004. godine. Iako je od djetinjstva odgajan kao vjernik, pohađao katoličku školu i bio jako aktivan u crkvi, ta uloga iznimno je utjecala na njegov život. Kada ga je Gibson pozvao da glumi Isusa, imao je 33 godine, koliko i Krist kada su ga razapeli na križu. Također, smatra da je znakovito što s Isusom dijeli i inicijale JC.

image

Jim Caviezel na Laudato TV

Laudato TV

Snimanje ‘Pasije‘ dodatno je produbilo njegovu vjeru, a često je u intervjuima govorio "o osjećaju prisutnosti dobra i zla na setu", a ispričao je i niz anegdota s Melom Gibsonom, koji je u Hollywoodu poznat kao veliki vjernik, a kojega je često morao opominjati da ne psuje. Tijekom snimanja filma u Italiji, dobivao je svakodnevno savjete, ispovijedao se i primao svetu pričest od lokalnog katoličkog svećenika. Od te uloge, glumac često govori na vjerskim skupovima.

Caviezel je poznat i po tome da ne želi snimati ljubavne ni golišave scene u svojim filmovima. Posljednjih godina uz njega se vežu i kontroverze zbog priklanjanja teorijama zavjere, posebice onoj o tome kako elite otimaju i ubijaju djecu zbog prikupljanja adenokroma, kojim održavaju mladost.

image

Jim Caviezel i supruga Kerri Browitt

Chris Delmas/Visual/Profimedia/Chris Delmas/visual/profimedia

S njim najčešće putuje i supruga Kerri Browitt, koja je s njim stigla i sada u Zagreb. Par više od dva desetljeća posjećuje katolička svetišta diljem Europe pa je tako više bio i u Međugorju. Par je, nakon što su shvatili da neće moći imati djece, usvojio troje mališana iz Kine. Sve troje djece imalo je ozbiljnih zdravstvenih problema, dvoje tumor na mozgu, a jedno sarkom. Svoju odluku da usvoje djecu koja danas imaju 20, 18 i 9 godina, nikad nisu požalili i smatrali su ih "božjim blagoslovom".

Dan prije svoga izlaganja Caviezel je posjetio sjedište Laudato TV-a koji je organizator događaja u Areni. U kratkom susretu s djelatnicima i gostima fotografirao se i pozdravio sa svakim prisutnim te primio darove za uspomenu. Kako su rekli s Laudata, među darovima je i raspelo za koje je u zamolio fra Ivana Matića da ga blagoslovi.

Ponovio je, kažu, geslo koje često ističe u javnim istupima kada govori o vjeri: ‘Koja je korist ako osvojite svijet, a izgubite dušu?‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:29