OBITELJSKO NASILJE

JK Rowling o nasilnom bivšem suprugu: ‘Uzeo mi je prvi rukopis H. Pottera kao ‘taoca‘ da ga ne bih ostavila‘

Rowling je i ranije govorila o nasilju koje je trpjela u vezi, dok je Arantes priznao kako ju je svojevremeno ‘ošamario‘

JK Rowling

 Sonia Moskowitz/Zuma Press/Profimedia/Sonia Moskowitz/zuma Press/profimedia

Slavna JK Rowling tvrdi kako je njezin bivši suprug "sakrio" rukopis njezine prve knjige o Harryju Potteru i držao ga kao "taoca" kako bi je spriječio da ga ostavi. Naime, 57-godišnja spisateljica govorila je o svom braku s prvim suprugom Jorgeom Arantesom u novom podcastu. Autorica Harryja Pottera bila je u braku s Arantesom 1992. godine, nakon što ga srela u jednom baru u Portugalu, gdje se preselila kako bi radila kao učiteljica, nakon majčine smrti. Postali su roditelji danas 29-godišnje kćeri Jessice, ali Rowling ga je napustila tijekom 1993. kad je njihov brak, navodno "postao nasilan".

Na to se razdoblje osvrnula u novom podcastu ‘The Witch Trials of JK Rowling‘, gdje je s američkom spisateljicom Megan Phelps-Roper razgovarala o životu i karijeri pisaca. Rowling je i ranije govorila o nasilju koje je trpjela u vezi, dok je Arantes priznao kako ju je svojevremeno ‘ošamario‘, ali je navodno rekao kako mu "nije žao".

image

JK Rowling

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Naime, kad je Arantes upitan o tvrdnjama o obiteljskom nasilju, za The Sun je izjavio: "Ošamario sam Joanne, ali nije bilo sustavnog zlostavljanja. Nije mi žao što sam je udario. Ako ona priča da sam je zlostavljao, to je njena stvar. Nije istina da sam je tukao".

Sada, autorica Harry Pottera tvrdi kako ga je "dvaput ostavila prije no što je zauvijek otišla", a posljednji put je planirala otići dok je bila trudna s njihovom kćeri. Prisjećajući se njihova braka, ispričala je: "Brak je postao vrlo nasilan, a on posesivan i opsjednut kontrolom. Pretraživao mi je torbicu svaki put kad bih došla doma, a nisam imala ni ključ od vlastitih ulaznih vrata. Bilo je to užasno stanje napetosti za proživljavati jer sam morala glumiti da ne namjeravam otići, a ne mislim da sam baš dobra glumica".

Rowling tvrdi kako je osjećala da Arantes sumnja kako će ga napustiti.

"On nije glupa osoba. Mislim da je znao, ili sumnjao, da ću opet pobjeći. Bilo je to užasno stanje napetosti", kazala je.

Tijekom razdoblja u kojem se spremala otići, Rowling je nastavila pisati knjigu, a "rukopis je samo rastao".

"Znao je koliko mi rukopis znači, jer ga je u tom trenutku uzeo i sakrio, i to je bio njegov taoc. Kad sam shvatila da definitivno odlazim i da je to to, svaki bi dan odnosila po nekoliko stranica rukopisa na posao. Samo nekoliko stranica, kako ne bi primjetio da išta nedostaje, i fotokopirala bi ih. Postupno, u ormariću u sobi za osoblje, malo po malo, fotokopirani je rukopis rastao i rastao i rastao", prisjetila se.

JK Rowling je izjavila kako je sumnjala da će Arantes "spaliti" rukopis ili ga "držati kao taoca" ukoliko ga ne bude uspjela čitavog spasiti.

"Taj mi je rukopis još uvijek puno značio i bio je jedina stvar koja je bila prioritetna za čuvanje. Jedina stvar kojoj sam dala prioritet nad time bila je moja kćer, ali u tom trenutku ona je još uvijek bila u meni, tako da je bila sigurna koliko može biti u toj situaciji", izjavila je Rowling.

Prisjetila se i noći kad je ‘pukla‘ i okončala vezu.

"Došla je noć kad se jako naljutio na mene, a ja sam pukla i rekla da ‘želim otići‘. Postao je jako nasilan i odgovorio ‘Možeš otići, ali nećeš dobiti Jessicu, zadržat ću je, sakrit ću je‘. Odlučila sam se boriti i platila za to. Dogodila se vrlo nasilna scena koja je završila tako da sam ostala ležati na ulici. Otišla sam na policiju i podnijela tužbu, a sljedeći dan sam se vratila kući s policijom i odvela Jessicu", otkrila je Rowling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:19