KAD ŽIVOT IMITIRA FILM

Johnny Depp je svoju ‘mrtvu nevjestu‘ odvukao ravno u - pakao

Heard je izgledala poput plavokose inačice glavne junakinje ‘Mrtve nevjeste‘, animirane fantazije Tima Burtona

Amber Heard i Johnny Depp

 Steve Helber/Afp
Objavljeno: 01. lipanj 2022. 23:26

Došla je u sudnicu poput udovice, odjevena u crno, s decentnim nakitom, tužno, napola raspuštene kose i tijekom cijelog čitanja presude gledala je u pod. Izgledala je poput plavokose inačice glavne junakinje "Mrtve nevjeste", animirane fantazije (2005) Tima Burtona u kojoj je Johnny Depp dao glas glavnom junaku Victoru van Dortu – koji je uostalom i oblikovan prema njegovom liku – mladiću koji se našao u iznenadnom braku pa – s mrtvom ženom. No, dok na filmu Deppov lik uzvišenog karaktera uspije spasiti Mrtvu nevjestu od njezinog vječnog prokletstva i kazniti njezinog bivšeg zaručnika koji ju je i ubio – u stvarnosti je Johnny Depp svoju bivšu – mrtvu nevjestu – poslao ravno u pakao.

Iako je porota od sedam članova u sudnici u Fairaix Countyju presudila u korist oboje – dosudila je da su tekstovi objavljeni u The Daily Mailu, orkestrirani od strane bivšeg Deppovog odvjetnika Adama Waldmana, oklevetali Amber Heard i zbog toga joj je dosuđena odšteta od 2 milijuna dolara – presuda koju smo čuli u ponedjeljak navečer po europskom vremenu dok su nad sudnicom letjeli helikopteri s novinarskim ekipama velika je pobjeda za Johnnya Deppa. Porota je procijenila da je njegov odvjetnički tim dokazao da je Heard lagala i da je sa zlobnom namjerom oklevetala svog bivšeg muža objavivši komentar u The Washington Postu u kojem se predstavila kao žrtva obiteljskog i seksualnog nasilja te da, iako Deppovo ime nije bilo decidirano navedeno – globalnoj javnosti je bilo jasno o kome se radi. Što mu je posljedično uništilo do tada vrlo uspješnu filmsku karijeru. Sve točke Deppove tužbe su prošle i dosuđeno mu je 15 milijuna dolara odštete. A tražio je 50.

Porota – sastavljena od pet muškaraca i dvije žene i čija se imena ne smiju otkriti sljedećih godinu dana – je po svemu sudeći disala onako kao i veći dio globalne javnosti koja je šest tjedana pratila ovo suđenje. A ta javnost – prikovana za live prijenos iz sudnice iznimno simpatične sutkinje Penney Azcarate – ni na trenutak nije povjerovala glumičinim opisima kako ju je Depp zlostavljao. S druge strane, Deppova persona romantičkog junaka u borbi za svoje ime i pravo na karijeru kojeg je zla bivša žena povukla u blato imala je velikog uspjeha kod publike.

Amber Heard se u svom komentaru presude poziva na američki Prvi amandman koji građanima Amerika garantira slobodu govora, a njoj je ona sada uskraćena – odnosno kažnjena je zbog toga. Komentatori su prije izricanja presude objašnjavali kako je zakonodavac u SAD-u učinio prilično teškim dokazati poznatim i slavnim da su oklevetani u javnosti koja ima pravo na svoje mišljenje o njima. No, Johnny Deppu, odnosno njegovom odvjetničkom timu – to je itekako uspjelo.

Vrlo brzo je tijekom suđenja postalo jasno da na američkom sudu – za razliku od britanskog gdje je prije dvije godine Depp izgubio sličnu parnicu – voda ne ide na glumičin mlin. Previše puta je bila uhvaćena u laži i nedosljednosti. Nisu joj pomogli ni dokazi o lošem Deppovom društvu i njegovoj velikoj zlouporabi alkohola i narkotika.

Kako je postajalo jasno da će vrlo vjerojatno rasplet ove sudske sapunice krenuti u ipak neočekivanom smjeru, tako su učestali komentari što će presuda u ovom slučaju značiti za #metoo pokret. Više puta je naglašavano kako je do pokreta i došlo zbog "nesavršenih žrtava" te da će presuda u korist Deppa otvoriti vrata mnogim sličnim tužbama. Uostalom, Marylin Manson (Deppov kompa) je već tužio svoju bivšu curu Evan Rachel Wood koja je javno progovorila o zlostavljanju u njihovoj vezi, za klevetu.

I Amber Heard se u svojoj izjavi pozvala na #metoo, ustvrdivši kako je ovakva presuda veliki korak nazad za žrtve zlostavljanja poput nje. A njezino zlostavljanje, ovoga puta od strane dijela javnosti koje živi na webu, samo je još eskaliralo tijekom suđenja.

Kako će se Amber Heard izvući iz ove situacije? Teško je povjerovati u neki ozbiljni nastavak njezine filmske karijere,ali pred njom su gomile načina na koje može monetizirati svoj slučaj – ugovori za knjigu, dokumentarac, filmovi o njezinom životu. Uostalom, trebat će joj – mora platiti bivšem mužu 15 milijuna dolara. A u roku mjesec dana može uložiti i žalbu.

A je li Depp vratio svoj život? Sudeći po tome da u Britaniji upravo svira na koncertima s Jeffom Backom – na dobrom je putu. On nije bio na izricanju presude i ja nekako volim razmišljati da je to učinio zbog nje – svoje bivše drage. Da je slutio da će pobijediti i da nije želio likovati pred njom. Jer ovaj toksični holivudski par je tijekom suđenja ipak iskazivao neke zaostale tragove ljubavi, strasti i osjećaja jedno prema drugome. Nekako mislim da će Johnnyju Deppu ova pobjeda ipak ostaviti gorak okus u ustima. Jer uništio je ženu koju je jednom ipak volio. A možda sam samo nepopravljiva naivka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:40