NE SPOMINJE SE...

Josip Broz Tito tajno je u 60-oj godini oženio Jovanku kojoj je bilo 28: Jedan detalj iz vjenčanog lista privlači pažnju

Njegova tadašnja sobarica otkrila je da nikada nije vidjela fotografiju njihova vjenčanja

Josip Broz Tito i Jovanka Broz

 -/Čtk/Profimedia/-/Čtk/profimedia

Bila je godina 1952. kada je 60-godišnji Josip Broz Tito oženio 28-godišnju Jovanku Budisavljević. Vjenčanje je bilo tajno, a održalo se u Titovoj vili na Pajzošu. Njegova tadašnja sobarica iz vile, Rozalija Džalto, tamo je radila zajedno sa suprugom Mijom, a otkrila je da nikada nije vidjela fotografiju njihova vjenčanja.

"Znali smo da je tamo bilo to vjenčanje, ali ga se ne sjećamo. Mi smo došli ondje raditi kasnije. Znam samo da nigdje u kući nisu bile postavljene nikakve fotografije koje bi podsjećale na taj događaj", rekla je Rozalija, prenosi Klix.ba.

image

Josip Broz Tito i supruga Jovanka

Ullstein Bild/Ullstein Bild/Profimedia/Ullstein Bild/ullstein Bild/profimedia

No, osim samog vjenčanja, pozornost javnosti najviše je privukao detalj iz vjenčanog lista.

Tamo, naime, nije navedeno Titovo zanimanje. Kao što je to već bilo opće poznato, on je po zanimanju bio bravar.

image

Vjenčani list Josipa Broza Tita i Jovanke

Facebook/

"Vijest da je maršal Tito u svojoj 60. godini uzeo nevjestu od 28 godina, Jovanku Budisavljević, možda je za mnoge iznenađujuća. Budući da sam se s njima upoznao i dugo razgovarao, ja nisam nimalo iznenađen. Josip Broz Tito, bez obzira na ulogu koju igra na međunarodnoj pozornici i na njegov dramatičan uspon na vlast, jedan je od najimpresivnijih ljudi koje sam ikada sreo. Mogu sasvim razumjeti što je jedna mlada žena, 32 godine mlađa od njega, vidjela u njemu", ovako je pisao pokojni William Gailmore, koji je tada radio u magazinu Daily Compass o toj ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:18