‘DA‘ IZA REŠETAKA

Julian Assange ženi svoju odvjetnicu u zatvoru: Otkriven broj uzvanika i tko će dizajnirati vjenčanicu

Zatvorsko će osoblje biti u službi fotografa na vjenčanju Juliana Assangea i Stelle Moris, koji već imaju dvoje djece

Stella Moris i Julian Assange

 EyePress News/AFP

Podupiratelji osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea okupit će se danas ispred londonskog zatvora Belmarsh u kojemu se on nalazi kako bi proslavili njegovo vjenčanje sa zaručnicom, odvjetnicom Stellom Moris.

Ceremonija će se održati u zatvoru i to samo nekoliko tjedana prije treće godišnjice njegova dramatična uhićenja od strane časnika Metropolitanske policije u ekvadorskom veleposlanstvu. Njegov portal WikiLeaks postao je svjetski poznat nakon što je objavio video američke vojske iz 2007. na kojem se vidi napad helikopterom Apache u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dvoje reportera agencije Reuters.

Njegova zaručnica Stella Moris otkrila je da je sretna što im je konačno dopušteno vjenčati se, unatoč ograničenjima na koja su nailazili putem.

Assange je oduvijek poricao nedjela te je dobivao podršku za svoj slučaj od organizacija za ljudska prava i skupina novinara diljem sviejta. Njegova zaručnica otkrila je da će na ceremoniji vjenčanja biti dopušteno prisustvo samo četiri uzvanika i dva svjedoka, kao i da će biti prisutna dva zaštitara.

image

Julian Assange

Justin Tallis/AFP

Kako piše Daily Mail, vjenčanicu, ali i Assangeov kilt, dizajnirat će Vivienne Westwood. Gosti će morati otići čim ceremonija završi, iako će se održati tijekom redovnog vremena posjeta.

"Očito je da smo jako uzbuđeni, iako su okolnosti vrlo restriktivne. Svi uzvanici i svjedoci morat će otići čim ceremonija završi, iako će to biti prije isteka uobičajenog vremena posjeta. Julian se veseli vjenčanju jer se ono konačno događa, i to puno mjeseci nakon što smo prvi put predali zahtjev za vjenčanjem", otkrila je Moris.

Fotografiranje vjenčanja u zatvorima omogućuje zatvorsko osoblje u skladu s 'uspostavljenom nacionalnom politikom fotografiranja zatvorenika'. Također, moguće je da se stopira snimanje fotografija ako se vjeruje da će se one javno dijeliti, što bi moglo ugroziti sigurnost u zatvoru. Iz tog razloga zatvorsko će osoblje biti u službi fotografa na vjenčanju. Troškove ceremonije podmirit će Julian Assange i Stella Moris, koji imaju dvoje djece.

Uzvanici su zamoljeni da se odjenu svečano, kao da dolaze na 'pravo' vjenčanje. Također, umjesto slanja darova, predloženo je da doniraju novac Crowfunder kampanji, sponzoriraju postavljanje klupe u parku ili nešto slično, te da polijepe postere i plakate koji pozivaju na oslobađanje Assangea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:29