SAVJETNIK

Kako je Barack Obama pomogao stvaranju novog filma o apokalipsi ‘Ostavi svijet za sobom‘

Film Sama Esmaila koji u kojem glavne uloge imaju Julia Roberts i Ethan Hawke u kina stiže u studenom, a zatim i na Netflix

Scena iz filma Ostavi svijet za sobom

 /Netflix

Amandin i Clayev dugo priželjkivani odmor s njihovom djecom tinejdžerima prekida dolazak vlasnika kuće u ruralnom dijelu Long Islanda koju su iznajmili. Sredovječni vlasnik i njegova kći odlučili su otići iz grada nakon nestanka struje kakav nikad prije nisu doživjeli o ne znaju razlog za njega. Gosti i vlasnici nevoljko počinju dijeliti veliku, savršeno uređenu kuću s bazenom. Iznajmljivači su otmjeni i bijelci, vlasnici su otmjeni i crnci. Uskoro, prestaju raditi Internet, televizija i radio, a zatim i fiksni telefon i svi izvori informacija presušuju. Dok neobični zvučni udari razbijaju mir na osami, a životinje se počinju čudno ponašati i masovno seliti, fizičko i mentalno zdravlje svih aktera priče počinje se raspadati.

image

Julia Roberts i Ethan Hawke na snimanju filma

Goffphotos.com/Goff Photos/Profimedia/Goffphotos.com/goff Photos/profimedia

To je kratki sadržaj filma "Ostavi svijet za sobom" koji je režirao Sam Esmail, a napisao je i scenarij prema istoimenoj knjizi o početku apokalipse Rumaana Alama, američkog pisca bangladeških korijena. Film u kojem su glavne uloge ponijeli Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali i Myha‘la Herrold, kino premijeru će imati u studenom, a na Netflix stiže u prosincu. Netflix je, kako se pisalo, uspio pobijediti Apple TV i MGM i još sedam ponuđača, u žestokom nadmetanju za prava na adaptaciju knjige koja je prevedena i na hrvatski jezik.

"Ostavi svijet za sobom" potpisuje i producentska kuća Higher Ground, koju su osnovali bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle i prvi je ovakav njihov projekt. A bivši predsjednik imao je bitnu ulogu u njegovu nastanku.

- U prvim nacrtima scenarija definitivno sam pokušao stvari gurnuti mnogo dalje nego što je na kraju bilo u filmu. Predsjednik Obama malo me prizemljio. Objasnio mi je kako bi se neke stvari doista mogle odvijati u stvarnosti. - rekao je Esmail za Vanity Fair - Bavim se fikcijom u svojem radu ali se trudim da ima veze sa stvarnim životom iako pretjerujem i dramatiziram. Kada čujete od bivšeg predsjednika da ste malo skrenuli s nekim detaljima... Pomislio sam kako sam jako pretjerao. A činjenica da mi je to baš on rekao jako me preplašila.

image

Barack Obama i Michelle Obama

Larry Marano/Instar Images/Profimedia/Larry Marano/instar Images/profimedia

Redatelj i scenarist nije pretjerano ulazio u detalje, no kazao je kako mu je Obama u prvom trenutku rekao da su neki detalji zapleta filma previše pesimistični za "viziju producentske kuće" i želio je više empatije u priči.

- Imao je mnogo zabilješki o likovima, te empatiji koju bismo trebali osjećati prema njima - dodao je Esmail koji je najpozatiji po seriji Mr. Robot s Ramijem Malekom u glavnoj ulozi - Moram reći da je čovjek veliki ljubitelj filmova i nije mi davao sugestije samo o stvarima koje imaju veze s njegovim zaleđem, nego kao netko kome se knjiga svidjela i želio je da film bude doista dobar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:38