POVRATAK MR. MORGENA

Kako je hrvatski evergreen završio u Netflixovoj seriji: ‘Ivo Robić dobio je priliku tek nakon velike svađe‘

Morgen se može čuti u drugoj sezoni sf dramedije Russian Doll u kojoj glume Natasha Lyonne i Charlie Barnett

Natasha Lyonne

 lineNetflix/ THA/Hollywood Archive/Profimedia

U drugoj sezoni Netflixove hit serije 'Russian Doll' može se čuti glas nezaboravnog Ive Robića. Njegova pjesma 'Morgen', po kojoj je on dobio i nadimak, pojavljuje se u četvrtoj epizodi serije u kojoj se Nadia (Natasha Lyonne) i Alan (Charlie Barnett) ovog puta nalaze na neobjašnjivom putovanju kroz vrijeme. Podsjetimo, njih su dvoje u prvoj sezoni serije zajedno pobjegli iz vremenske petlje, a sada, četiri godine kasnije, istražuju vlastitu prošlost iz koje se nastoje vratiti u sadašnjost, što sve sjajno prati retro glazbena podloga u kojoj Ivo Robić na njemačkom pjeva svoj najveći hit.

Nepoznato je gdje su tvorci serije Leslye Headland, Natasha Lyonne i Amy Poehler čuli skladbu 'Morgen', ali sigurno je da za tim hitom nisu trebali dugo i mukotrpno tragati jer je Ivo Robić bio jedini naš glazbenik čije su ploče i singlice od pedesetih nadalje mogle pronaći u svim europskim prodavaonicama ploča.

Pjesma 'Morgen' nastala je prije sedamdesetak godina, napisao ju je švicarski glazbenik Peter Moesser za tadašnju veliku njemačku pjevačku zvijezdu Freddya Quinna. Međutim kako su se Quinn i Moesser posvađali, pjesmu je dobio Ivo Robić, koji ju je snimio na B strani singlice na čijoj je A strani bila skladba ' Ay,Ay,Ay, Paloma' za koju se očekivalo da će postati hit. Krivo: jer 'Morgen' je pomeo sve pred sobom, pa se sredinom 1959. godine popeo na drugo mjesto njemačke top ljestvice 'Bravo Musikbox'.

Uz to 'Morgen' je postao hit i na američkom tržištu, gdje je - kao prva ploča na njemačkom jeziku koja se pojavila na američkim top-ljestvicama - na' Billboard Top 40' 21. rujna 1959. došao na 13. mjesto, pretekavši Nata Kinga Colea, Paula Anku, Franka Sinatru...

Ivo Robić je te iste godine snimio i talijansku i francusku inačicu pjesme, ploča s hitom 'Morgen' se odlično prodavala u Skandinaviji, Japanu, Australiji i Novom Zelandu. Kad se sve zbrojilo ispalo je da je ovaj singl bio prodan u veličanstvenih 1.7 milijuna primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:38