DRUGAČIJI ODGOJ

Kakva je kraljica bila majka: ‘Bila je opčinjena Charlesom, ali bi ga samog ostavila po pet tjedana‘

Charlesovi prijatelji otkrili su da je sadašnji kralj imao usamljeno djetinjstvo s emocionalno udaljenim roditeljima

Kraljica Elizabeta II. s princem Philipom, Charlesom i Andrewom te princezom Anne

 -/Afp

Kraljica Elizabeta II. imala je mnoge titule tijekom svojih 70 godina na prijestolju, ali je titula majke često bila u sjeni njene dužnosti kao kraljice.

Stručnjak Robert Hardman, autor knjige ‘Kraljica našeg vremena: Život Elizabete II.‘ pokojnu je kraljicu opisao kao predanu, iako staromodnu majku svoje četvero djece koje je odgajala s princem Philipom.

image

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip

Wiese/face To Face/Face To Face/Profimedia/Wiese/face To Face/Face To Face/Profimedia

Istaknuo je kako se činjenica što je svog sina Charlesa ostavljala dok bi putovala s Phillipom tada smatrala uobičajenim ponašanjem.

- Bila je to ratna generacija ljudi koji su bili odvojeni od obitelji. Ne na nekoliko tjedana ili mjeseci. U mnogim slučajevima bilo je to i po šest godina, rekao je dodajući kako su se djeca koja su imala oba roditelja poslije rata u Britaniji smatrala ‘sretnima‘ budući da je mnogo djece ostalo barem bez jednoga roditelja.

Charles koji danas postaje kralj, rođen je 14. studenoga 1948. i po svemu sudeći, kraljica je bila opčinjena njime.

Prema biografiji Sally Bedell Smith, ‘Elizabeta kraljica‘, čudila se Charlesovim ‘lijepim, dugim prstima‘ i dojila ga je dva mjeseca dok nije oboljela od ospica.

Gotovo godinu dana kasnije, Philip, tada mornarički časnik, bio je poslan na Maltu, a kraljica je savjetovana da boravak na tom europskom otoku nije prikladan za maloga princa.

- Elizabeta je mogla ostati u Londonu sa svojim sinom, ali je umjesto toga odlučila što više vremena provoditi sa svojim suprugom, napisala je Smith.

- Bila je naviknuta na duge odsutnosti svojih roditelja dok je odrastala tako da njena odluka da napusti Charlesa nije bila čudna, dodala je.

- Zadužila je stručne dadilje, a da ne spominjemo i njene roditelje, koji su jedva čekali da prave društvo svom unuku, piše u biografiji.

Princ Philip i kraljica proveli su Božić na Malti, a Charles je ostao sa svojim djedom i bakom, kraljem Georgeom VI. i kraljicom Elizabetom, kraljicom majkom, u dvorcu Sandringham u Velikoj Britaniji.

Krajem prosinca vratila se u Englesku, ali se prvo zaustavila na nekoliko dana u Londonu, s brzim obilaskom Hurst Parka kako bi vidjela kako jedan od njenih konja pobjeđuje na utrci.

Zatim se nakon pet tjedana vratila svom sinu.

Još jedan slučaj njenog ‘hladnog‘ odnosa sa Charlesom dogodio se nedugo nakon njegova trećega rođendana.

Mladi princ dočekao je svoje roditelje s bakom i tetom princezom Margaret na željezničkom kolodvoru nakon što su se vratili iz posjeta SAD-u.

- Iako nije vidjela svoga sina više od mjesec dana, kraljica je požurila poljubiti svoju majku te se jednostavno nagnula i poljubila Charlesa u tjeme prije nego što se okrenula da poljubi Margaret, napisala je Smith.

- Buduća kraljica Britanije stavlja svoju dužnost na prvo mjesto, bilo je tada rečeno.

Charles je imao tri godine kada je njegova majka, 27-godišnja Elizabeta, iznenada postala kraljica Ujedinjenog Kraljevstva te ostalih zemlja Commonwealtha u veljači 1952.

image

Kraljica Elizabeta II.

Alastair Grant/Pa Images/Profimedia/

Smith je napisala da su djeca vrijeme uglavnom provodila u kompleksu dječjih vrtića sa šest soba na drugom katu Buckinghamske palače.

Tijekom tjedna, kako piše Smith, Charles i Anne bi išli u prizemlje nakon doručka kako bi se nakratko igrali sa svojim roditeljima, a nakon toga bi ih vidjeli tek na kraju dana.

Međutim, kraljica je ukinula jednu arhaičnu praksu koja je zahtijevala formalni naklon njene djece kada bi ušli u sobu gdje se ona nalazila.

Također, pomaknula je tjedni sastanak s premijerom s 17.30 sati na 18.30 kako bi provela vrijeme sa svojom djecom.

Charlesovi prijatelji koji su razgovarali s Jonathanom Dimblebyjem za autoriziranu biografiju 1992., otkrili su da je sadašnji kralj imao usamljeno djetinjstvo s emocionalno udaljenim roditeljima.

Prijatelji su, s Charlesovim dopuštenjem, opisali kraljicu kao ‘ne toliko ravnodušnu koliko distanciranu‘. No kada se u veljači 1960. rodio princ Andrew, monarhinja je bila puno sigurnija u svom položaju.

Smith objašnjava kako je Lilibeth oduvijek sanjala o velikoj obitelji, no to je odgađala kako bi se ‘usredotočila na učinkovito vladanje‘.

Dolaskom princa Edwarda u ožujku 1964. obitelj je bila potpuna.

Kraljica je tada postala opuštenija i dosljednija kao majka, kako piše Smith, a neki su kritičari smatrali da je previše udovoljavala Andrewu i Edwardu kako bi nadoknadila što nije provodila više vremena sa svojom starijom djecom.

Kraljevski stručnjak i autor knjige ‘Kraljevski život‘, Hugo Vickers, rekao je za Page Six da je s Andrewom i Edwardom bila puno bliža jer je mogla bolje organizirati svoje vrijeme pa je više bila uz njih.

Vickers se prisjetio kako bi u školi u blizini dvorca Windsor često vidio kraljicu kako se drži za ruke s princem Edwardom za vrijeme šetnje.

Kraljica je bila još bolja baka i prabaka, istaknuo je.

- Obožavali su je, rekao je dodajući da je imala posebno blizak odnos s Edwardovom kćeri, Louise, koje su obje dijelile ljubav prema konjima.

Posljednjih godina činilo se da je Charles shvatio koje je žrtve njegova majka podnijela za monarhiju.

image

Kraljica Elizabeta II.

Leon Neal/Afp

Tijekom proslave platinastog jubileja u lipnju 2022., zahvalio je majci na ‘životu nesebičnoga služenja‘.

Charles je govorio o preminuloj majci kada se prvi put obratio javnosti kao kralj nakon njene smrti nazvavši njenu smrt ‘trenutkom najveće tuge‘.

- Dugujemo joj najiskreniji dug koji svaka obitelj može imati prema svojoj majci za njenu ljubav, privrženost, vodstvo, razumijevanje i primjer, rekao je tijekom emotivnog govora.

Princeza Anne prisjetila se lijepih uspomena na svoju majku nakon njene smrti.

- Odmor je vjerojatno bio vrijeme u kojem je najviše uživala, rekla je tijekom BBC-jevog prijenosa.

- Vjerojatno zato što je uključivalo stvari u kojima je uživala, a to su bili njeni, dodala je.

Kada je britanska premijerka Liz Truss razgovarala s kraljem Charlesom III. dan nakon kraljičine smrti, izrazio je osjećaj koji su mnogi mogli razumjeti.

- Njena smrt je trenutak kojeg sam se pribojavao, ali pokušavamo održati sve kako treba, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:31