ROBOTSKI HUMOR

Kakvi su vicevi koje pišu roboti? Ovo je sitcom koji je stvorila umjetna inteligencija, napravljen je po uzoru na ‘Seinfelda‘

Na na kanalu watchmeforever na platformi Twitch emisija ‘Nothing, forever‘ prikazuje se 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

‘Nothing, Forever‘ sitcom koji stvara AI

 /Screenshot/watchmeforewer

Već desetljećima televizijski gledatelji nazivaju sitcom "Seinfeld" - "serijom ni o čemu". Ma koliko ga voljeli. Razlog leži u tome što se Jerry Seinfeld i njegovo neurotično društvo u ovoj seriji koju je osmislio Larry David, bave svakodnevnim stvarima, problemima i situacijama, često beskrajno banalnim. Usprkos tome ili možda baš zbog toga, serija koja je nastajala od 1989. do 1998. godine, bila je veliki hit - snimljeno je devet sezona, 180 epizoda. "Seinfeld" i danas ima visoke ocjene posvuda, od IMDb-a (8,9 od 10), Rotten Tomatoesa (89 posto), do 91 posto pozitivne kritike na Googleu.

image

Ekipa Seinfelda: Michael Richards, Jerry Seinfeld, Julia Louis Dreyfus i Jason Alexander

Tbm/United Archives/Profimedia/Tbm/united Archives/profimedia

Sada je, pak, dobio svojevrsni spinoff ali ne iz pera nekog superuspješnog i popularnog autora poznatog po britkom humoru.

"Nothing, forever" (ili "Ništa, zauvijek") je apsurdna, beskonačna televizijska emisija inspirirana "Seinfeldom" koju je u potpunosti kreirala umjetna inteligencija i koja se emitira 24 sata dnevno, 365 dana u godini na kanalu watchmeforever, na platformi Twitch.

Takozvana umjetna inteligencija veliki je hit, vruća tema trenutka. Tehnologija koja obično koristi strojno učenje za generiranje teksta, slika i videa iz postojećih skupova podataka, odjednom je posvuda: u umjetnosti, igrama, medijskim člancima... Svi je žele isprobati pa se slikaju umjetnička djela, pišu vijesti i lažni znanstveni radovi, propovijedi i govori za vjenčanja i sprovode. Mnogi tu vide zlokobne najave iz znanstveno-fantastičnih filmova u kojima umjetna inteligencija preuzima svijet.

image

‘Nothing, Forever‘ sitcom koji stvara AI

/Screenshot/watchmeforewer

Watchmeforever radi "Nothing, forever" koristeći generativne tehnologije strojnog učenja kao što su DALL-E, OpenAI GPT-3, Stable Diffusion i druge, a dobiveni videozapis čini (zasad) poprilično traljav sitcom nadahnut Seinfeldom. U njemu su glavni likovi po uzoru na Elaine (nazvana Yvonne Torres), Georgea (Fred Kastopolous), Kramera (Zoltan Kakler) i, naravno, Jerryja (Larry Feinberg). Žive u gradu koji nalikuje na New York.

- Sve što vidite, čujete ili doživite (s iznimkom umjetničkih djela i zapisa smijeha) uvijek je potpuno novi sadržaj, generiran putem strojnog učenja i AI algoritama - objašnjavaju na stranici kreatori iz Mismatch Medije, "medijskog laboratorija" koji se bavi stvaranjem eksperimentalnih televizijskih sadržaja i video igara kroz nove tehnologije.

image

‘Nothing, Forever‘ sitcom koji stvara AI

/Screenshot/watchmeforewer

"Nothing, forever" se osim klasikom (što jesti, što gdje kupiti, tračanjem i sl.) bavi i temama koje jednostavno nisu postojale kada se Seinfeld snimao. Tako, primjerice, u jednom trenutku Larry govori o svojoj želji da pokrene podcast, nešto s čim Seinfeld zasigurno ne bi želio imati veze i to pod nazivom "My Big Fat Larry Show". U drugom trenutku, on i Yvonne osjećaju se čudno emotivni dok robotski razgovaraju o "nadrealnoj" pandemiji COVID-19 i važnosti lockdowna i sigurnosti.

I baš poput Seinfelda na početku i kraju epizoda sitcoma, Larry također ima svoje stand-up nastupe. No, nisu baš urnebesni.

U jednom takvom nastupu, recimo, Larry se prisjeća susreta i razgovora s mopsom u zrakoplovu. Mops, k tome, nosi sunčane naočale. Larry otkriva mopsovo najmanje omiljeno mjesto za putovanje.

image

Scena iz Seinfelda

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

- Veterinar - kaže Larry na što se začuje urnebesan smijeh, te dodaje - No, svi smo bili u takvoj situaciji.

Ipak, pratitelji, kojih je sve više i više iz dana u dan, u vrlo živahnom stream-chatu komentiraju da treba uzeti u obzir da viceve piše "robot", što je recept za lošu šalu, ali ujedno je i nevjerojatno, fenomenalno i divno apsurdno. I, naravno, pomalo jezivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:19