MAJKA DOMOVINA

Kalush Orchestra na Eurosongu će imati posebnu misiju: ‘To je pjesma o mojoj majci, ali je sada postala nešto drugo‘

Priča Kalush Orchestra je priča o želji za ostvarenjem svojih snova u vremenima nezamislive krize i borbe za ono u što vjeruju

Kalush Orchestra

 Kalush Orchestra

Nijedna priča ne može se usporediti s onom ukrajinskog sastava Kalush Orchestra koji će predstavljati tu zemlju na ovogodišnjem Eurosongu. Nakon što se njihova misija drastično promijenila u roku od samo nekoliko tjedana, bend neće samo predstavljati svoju domovinu na ovogodišnjem natjecanju u Torinu u Italiji, već postaje lice i glas nacije koja je trenutno u ratu.

Kao čvrsti favoriti za pobjedu na eurovizijskom natjecanju, priča Kalush Orchestra je priča o prkosnoj želji za ostvarenjem svojih snova u vremenima nezamislive krize i borbe za ono u što vjeruju.

Njihova pjesma na ovogodišnjem eurovizijskom natjecanju, 'Stefania', miješa rap i hip hop s tradicionalnom ukrajinskom narodnom glazbom. “To je pjesma o mojoj majci”, objašnjava frontmen Oleh Psiuk i otvoreno nastavlja: “Nikad joj nisam posvetio pjesmu i uopće nisam siguran je li naša veza bila posebno bliska u prošlosti, ali znam da ona definitivno zaslužuje ovu pjesmu. Ovo je najbolja stvar koju sam ikad učinio za nju.”

image

Kalush Orchestra

Kalush Orchestra

Otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače, pjesma je dobila novo značenje - ljubav prema majci domovini, a stihovi "Uvijek ću pronaći put kući, čak i ako svi putevi uništeni" sada se interpretiraju na drugačiji način.

Oleh Psiuk, Ihor Didenčuk i MC CarpetMan osnovali su Kalush 2019. godine, a vole reći da spajaju folk i groove. Kasnije su im se pridružili Timofij Muzičuk i Vitalij Duzhik te je tako nastao KALUSH Orchestra, a prvi singl 'Shtomber Womber' objavili su u prosincu 2021.

image

Kalush Orchestra

Kalush Orchestra

Da će predstavljati Ukrajinu na ovogodišnjem Eurosongu, saznali su samo nekoliko dana prije početka invazije.

"Nemojte se pretvarati da je rat u Ukrajini koji se sada događa samo neki dalek film koji gledate. Nemojte se pretvarati da je to negdje daleko. Ukrajina je centar Europe, a ovaj brutalni rat događa se upravo tamo. Kada se probudiš i čuješ eksplozije. Kada ne znaš jesu li tvoji roditelji, prijatelji i obitelj i dalje živi. Ovo iskustvo vas izluđuje, uništava vam mentalno zdravlje. Što se brže udružimo, što nam više ljudi pomogne, brže će završiti rat. I neće se širiti na druge zemlje", poručio je Oleh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:18