POSLALI VAŽNU PORUKU

Kate i William objavili preslatku fotografiju princeze Charlotte, cijela Britanija se raznježila

Ova nevjerojatna stvorenja ne samo da su lijepa bića koja nas okružuju, nego su i iznimno važna, napisali su na društvenim mrežama
princeza Charlotte
 Aaron Chown/POOL/AFP

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea na društvenim su mrežama podijelili fotografiju princeze Charlotte koja u ručicama nježno drži leptira, nastojeći na taj način potaknuti Britance da pomognu u ovogodišnjem brojenju i očuvanju ovih prekrasnih insekata.

Na fotografiji koju su William i Kate podijelili na svojem Twitteru i Instagramu, šestogodišnjakinja u rukama nježno drži crvenog admirala.

Na ostalim fotografijama kraljevskog para, snimljenima blizu obiteljske kuće u Norfolku, u krupnom su planu fotografije leptira na cvijetu jorgovana.

Charlotte je odjevena u ružičaste hlače i ljupku ljubičastu majicu.

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea sudjeluju u najvećem svjetskom istraživanju o leptirima pod nazivom Big Butterfly Count koji vodi dobrotvorna organizacija Butterfly Conservation.

Stručnjaci su i ove godine pozvali stanovništvo da im pomogne na način da sudjeluju u velikom prebrojavanju leptira.

Tijekom tri tjedna sudionici provode dnevno vani 15 minuta promatrajući leptire i potom svoja zapažanja unose u aplikaciju Big Butterfly Count app.

"Željeli smo podijeliti fotografije ovih prekrasnih leptira u sklopu inicijative Big #ButterflyCount koja se održava diljem Velike Britanije. Očuvanje leptira sve nas potiče na brojenje tih nevjerojatnih stvorenja jer ona ne samo da su lijepa bića koja nas okružuju, nego su i iznimno važna", napisali su.

"Leptiri su ključan dio ekosustava u kojem sudjeluju i kao oprašivači i kao dio hranidbenog lanca".

Njihova je objava u samo 25 minuta dobila 3200 lajkova na Twitteru.

Brojenje je započelo 16. srpnja, a završilo u nedjelju. Sudionici su mogli poslati fotografije i snimke leptira putem dobrotvorne aplikacije sve dok je trajao proces brojenja.

Svi koji se bore za zaštitu leptira strahuju da će ove godine njihov broj biti vrlo malen jer je travanj bio topao, nakon čega je u svibnju nastupilo naglo zahlađenje.

I Guardian je pisao da su leptiri diljem Velike Britanije ove godine teško pogođeni hladnim i vlažnim proljećem.

Premda je u travnju bilo više sunčanih dana nego inače, taj je mjesec imao i više mrazeva nego što je to uobičajeno. Idući mjesec, svibanj, bio je najkišniji u Velikoj Britaniji u zadnje 54 godine. Zbog toga je situacija veoma loša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:14