VAŽNA POBJEDA

Katy Perry dobila sudsku bitku: Ne mora platiti gotovo 3 milijuna dolara zbog plagiranja

Reper Marcus Gray optužio je pjevačicu da je njezin hit singl sličan njegovoj pjesmi ‘Joyful Noise‘

Katy Perry

 Nbc/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Prije tri godine, sud u Los Angelesu donio je odluku kako Katy Perry zajedno sa svojom ekipom mora platiti 2,8 milijuna dolara odštete zbog plagiranja pjesme 'Dark Horse' iz 2013. godine, ali jučer je donesena presuda u njezinu korist u tužbi za autorska prava protiv repera Marcusa Graya.

Gray, čije je umjetničko ime Flame, prvi je put tužio Perry 2014. godine, tvrdeći da je njezin hit 'Dark Horse' bitno sličan njegovoj pjesmi 'Joyful Noise' jer dijelovi njezine pjesme nalikuju na njegov kršćanski rap iz 2008. godine. Sudac u Los Angelesu 2019. godine je proglasio Perry odgovornom za kršenje prava, ali je presuda poništena godinu dana kasnije kada je sudac presudio da osam nota koje je Perry navodno kopirala "nisu jedinstvene ili rijetke" da bi se jamčila zaštita autorskih prava.

Međutim, pravnici koji su zastupali Flamea tvrdili su još 2014. godine da su Katy Perry i njen tim plagirali važan dio pjesme i da nije riječ o slučajnosti.

Pjesma 'Dark Horse' objavljena je 2013. godine na četvrtom studijskom albumu Katy Perry. Prodana je u više od 13 milijuna primjeraka i glasi za jedan od najvećih hitova američke pjevačice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 20:40