NASILNI BOGATAŠ

Kći markiza progovorila o braku iz pakla: ‘Pljuvao me, tukao, udario metalnim predmetom po glavi u 7. mjesecu trudnoće...‘

Lady Isabella Hervey po prvi je put progovorila o svom nasilnom suprugu, koji ju je godinama fizički i emocionalno zlostavljao

Lady Isabella Hervey

 Jamie Hunt/Newscom/Profimedia/Jamie Hunt/newscom/profimedia

Britanska manekenka i aristokratkinja Lady Isabella Hervey progovorila je prvi put o svom bivšem suprugu Christopheu de Pauwu i nasilju koje je pretrpjela u braku s njim. U svojoj iskrenoj ispovijesti, koju prenosi Daily Mail, progovorila je o natezanju oko kućnog ljubimca, udarcu glavom o tlo nakon što ju je muž tolikom snagom gurnuo da se onesvijestila...

"Sve što znam je da sam imala potres mozga. Christophe je imao aferu. Preselio se živjeti sa svojom novom djevojkom i ispraznio našu kuću, uzeo je gotovo sav namještaj. Zatim se vratio po Simbu, omiljenog psa mog sina Victora. Zgrabio je Simbu za vrat i bacio ga u prtljažnik svog automobila. Gurnula sam glavu unutra jer sam pokušavala izvući psa, no zamalo sam ostala zarobljena jer je on pokušao zalupiti prtljažnik. Tada me gurnuo na pod. Pala sam unatrag, udarila glavom i onesvijestila se. Kad sam došla k sebi, jedno od moje troje djece pokušavalo me reanimirati. Moja najmlađa kći, četverogodišnja India, pokušavala mi je otvoriti oči. Ona je vrištala, bilo je užasno", prisjetila se Lady Isabella.

Danas, dok se brakorazvodni postupak, koji je ubrzan zbog navodne nevjere i nasilja njezina supruga, nastavlja, Isabella nabraja sve užasne trenutke kojih se prisjeća sa žaljenjem.

Kad se 2014. udala za de Pauwa, čija je belgijska obitelj stekla veliko bogatstvo, vjerovala je da je započeo njezin život iz ‘bajke‘. Njene su nade bile skromne. "Sve što sam stvarno željela bilo je biti domaćica i mama troje djece", kaže i nastavlja: "Pomalo sam sanjar i željela sam odgajati svoju djecu s mužem punim ljubavi u sređenoj, sretnoj obitelji kakvu nikad nisam imala."

Odgojile su je dadilje te je poslana u internat kad joj je bilo šest godina, pa je Isabellin mladi život bio zasjenjen traumom i ozloglašenošću njezine obitelji. Njezin otac Victor, koji je bio šesti markiz od Bristola, preminuo je u noći njezina trećeg rođendana.

Prerano je izgubila i dva polubrata. John, sedmi markiz, bio je ovisnik o heroinu te je potrošio 35 milijuna funti na drogu i hedonistički život, izgubivši pritom obiteljsku kuću njihovih predaka, te je preminuo u dobi od 44 godine.

Drugi polubrat, Lord Nicholas Hervey, patio je od depresije te si je oduzeo život u dobi od 36 godina.

Ipak, na dan svog vjenčanja Isabella, koja ima sestru, Lady Victoriju Hervey i brata Fredericka, 8. markiza od Bristola, vjerovala je da se prokleta obiteljska sreća preokrenula.

"Imam divnog muža kojeg obožavam. Moj san se ostvario", rekla je tada. Njezin je optimizam, sada se pokazalo, bio tragično pogrešan...

U braku je bila, kako tvrdi, emocionalno i fizički zlostavljana. De Pauw ju je udarao, verbalno napadao, potkopavao njezino samopouzdanje, financijski je kontrolirao i izolirao je od njezinih prijatelja.

"Znao je biti vrlo nasilan. Pljuvao me, gađao tanjurima, a na dan kad se rodila India, udario me po licu. Jednom mi je napravio modricu na oku, drugi put me udario metalnim predmetom po glavi kad sam bila u sedmom mjesecu trudnoće. Bio je i verbalno vrlo okrutan. Nazivao me ‘kučkom‘ i ‘sranjem‘ i govorio je da će mi uništiti život. A onda, samo deset minuta kasnije, pokušao me poljubiti i pomiriti se. Najgore od svega je što bi me zlostavljao pred djecom. Mislili su da je to normalno ponašanje. Tata im je bio uzor pa bi ga dečki kopirali. Pljuvali bi me, nazivali pogrdnim imenima i udarali bi me", ispričala je.

41-godišnja Lady Isabella prvi je put odlučila ispričati kompletnu priču o svom nasilnom braku. Danas njezina djeca i ona vrijeme provode u vili vrijednoj 2,7 milijuna funti na kraju raskošne slijepe ulice u portugalskom ljetovalištu Vilamoura. Osim kćeri Indije ima i dva sina - Victoru je osam, a Patricku šest godina.

Prije nego što je Christophe otišao, kuću su održavale urednom i čistom dvije domaćice. Sada odjekuje zapuštenošću i pustoši, djeluje ogoljeno - osim onih najneophodnijih stvari. Njezin bivši suprug sada živi u unajmljenoj kući u blizini sa svojom novom djevojkom, 41-godišnjom razvedenom savjetnicom za nekretnine rođenom u Belgiji, i njezino dvoje djece.

43-godišnji Christophe plaća joj mjesečnu alimentaciju u iznosu od 900 eura, a to je Isabelli jedini prihod od kojeg mora hraniti i odijevati sebe i svoju djecu, održavati kućanstvo i svoj automobil.

S druge strane, on troši stotine eura mjesečno na članstvo u ekskluzivnom golf klubu Laguna. S vremena na vrijeme čak ga vidi kako tamo igra. U marini Christophe drži i svoj brod.

Danas je sve što je ostalo u njezinoj dnevnoj sobi s mramornim podom jedna velika umrljana sofa. Ogromni prozori išarani su blatnim otiscima šapa njezinih pasa. Kabel visi sa stropne utičnice na mjestu gdje je nekoć svijetlio raskošni luster. Kuke za slike svjedoče o maknutim fotografijama, a hodnik je pretrpan dječjim stvarima.

Budući da je Christophe odnio ormare u kojima su bile njihove igračke i tenisice, Isabella ih nema gdje spremiti. I zdravlje joj je narušeno - ima bronhijalni kašalj koji je najvjerojatnije izazvan stresom.

Bivša manekenka, koju je nekoć magazin FHM uvrštavao među najseksepilnije žene svijeta nakon pojavljivanja na ‘Celebrity Love Islandu‘ 2005., također je pobijedila u reality showu ‘The Games‘ koji se emitirao na Channel 4. Ostala je zapanjujuće fit, a njezine duge, vitke noge ‘izbrušene‘ su kilometrima vožnje biciklom uzbrdo. Čak je predstavljala Britaniju na UCI Svjetskom prvenstvu u biciklizmu u Glasgowu prošlog ljeta.

"Sport me održao zdravom i sposobnom nositi se sa svime, vratio mi je samopouzdanje", govori dok njezin trkaći bicikl stoji u kući.

image

LLady Isabella Hervey

Darwin/Capital Pictures/Profimedia/Darwin/capital Pictures/profimedia

A tijekom 10 turbulentnih godina braka ona tvrdi da je pretrpjela doslovno i metaforičko batinanje.

S de Pauwom se prvi put susrela u Londonu 2013., a upoznao ih je zajednički prijatelj. Bila je u potrazi za stanom, a taj prijatelj rekao joj je da Christophe traži sustanara s kojim bi dijelio njegov stan u King‘s Roadu.

"Bio je šarmantan i očito sam mu se sviđala. Rekao je: ‘Dođi sutra i pogledaj stan. Doći ću po tebe svojim motorom.‘ Doselila sam se i dugo smo bili samo prijatelji. Iskreno, nisam se više htjela upuštati u ništa. Bila sam prilično ranjiva i krhka", ispričala je Isabella, koja se borila s bulimijom još od tinejdžerskih godina. "Što je manje stresa u mom životu, to mi se bilo lakše nositi s njom", govori.

Nakon nekog vremena, ona i de Pauw započeli su svoju vezu i u ranim danima Christophe je bio ‘nevjerojatan, brižan i ljubazan‘. Nije bilo ni traga njegovoj nasilnoj naravi sve dok ga nije pitala, kako ju je savjetovala njezina obitelj, može li njezin odvjetnik pogledati pravni sporazum koji je želio da ona potpiše ako se raziđu.

"I to je izazvalo veliku svađu. Bio je to prvi put da sam vidjela njegov bijes i to me uplašilo", prisjetila se.

Ipak, nakon godinu dana zajedničkog života vjenčali su se u Belgiji. "Bilo je to prekrasno vjenčanje", kaže ona.

Novopečeni mladenci nastanili su se u Belgiji, u kući koju su im osigurali de Pauwovi roditelji, a Isabella je počela primjećivati ​​korelaciju: kako je Christophe postajao sve sigurniji da ga ona voli, počelo je psihičko zlostavljanje.

"Izolirao me, odsjekao me od prijatelja i obitelji; čak i njegove šogorice. Rekli su mi da je problematična i držali su se podalje od nje. Znao je biti velikodušan, kupio mi je konja, ali tada sam osjetila da mi je zamjerio jer ga je to koštalo puno novca i nije želio da jašem vani i uživam", ispričala je.

Njezine su trudnoće, tvrdi ona, potaknule Christopheov bijes, a stres je pokrenuo Isabellin poremećaj prehrane. Umjesto suosjećanja, njezin je muž bio okrutan i neprijateljski raspoložen. "Udario me šakom u lice od čega sam dobila modricu na oku. Bio je ljutit što ne kontroliram svoju prehranu", tvrdi ona.

"Znao mi je reći da ga moje tijelo odbija. Kritizirao mi je stražnjicu jer sam vitka i rekao mi je da bi najradije otišao i poj*** nekog drugog. Izveo bi me na ‘romantičnu‘ večeru i ja bih se dotjerala, ali on bi mi tada rekao da nisam seksi ni privlačna. Primijetila sam da mu oči lutaju", prisjetila se.

Kad su im stigla djeca (i Patricka i Indiju rodila je pomoću IVF-a), Christopheova ćud još se više pogoršala. "Imala sam trudove s Patrickom dva mjeseca ranije, za što sam sigurna da je uzrok bio stres i morala sam se odmarati", rekla je. Posljednja trudnoća bila je još gora. "Imala sam policistične jajnike i bilo je stresno i teško zatrudnjeti. Podvrgnuta sam IVF postupku i ugrađena mi je jedna (oplođena) jajna stanica. Bio je to vrlo rijedak slučaj i visok rizik jer sam imala jednojajčane blizance koji su dijelili amnionsku vreću i posteljicu. Dok je jedan blizanac, India, rastao, drugi nije. Otišla sam na snimanje nakon dva i pol mjeseca i srce mu nije kucalo. Izgubila sam jedno dijete i do kraja trudnoće jako sam patila od gestacijskog dijabetesa. Nisam bila u stanju dovoljno dobro paziti na dečke pa je većina brige pala na Christophea. Mislim da mu je smetalo što mora paziti na njih pa je postao ljutit i nasilan. Kad sam bila u sedmom mjesecu trudnoće s Indijom, udario me po glavi metalnim predmetom koji je držao kraj kreveta. Vukao me po podu, držeći me za kosu, a ja sam vrištala i na ruci sam imala opekotine od trenja od drvenog poda. A poludio je oko doslovno ničega. Sve su to bile smiješne stvari: ostalo je upaljeno svjetlo u spavaćoj sobi, nisam zatvorila vrata... Volio je da sve bude jako uredno. Ja sam više opuštenija oko toga. Možda bi se radilo o napola popijenoj šalici čaja koju sam ostavila na pultu", prisjetila se pa nastavila:

"Mislim da nije namjeravao učiniti toliko štete koliko je učinio, ali počela sam krvariti. Već sam imala traumatičnu trudnoću i bila sam prestravljena da ću izgubiti dijete. Imala sam veliku otvorenu posjekotinu na glavi, ali sam bio previše uplašena i bilo me sram otići u bolnicu i reći nekome da me Christophe udario. Onda me na dan kad sam rodila Indiju ošamario po licu dok sam još bila u sobi za oporavak. Bila sam krhka nakon teške trudnoće, a on je želio da ga roditelji posjete tog dana. Rekao sam da ne želim posjetitelje tako brzo. Samo sam htjela biti sama sa svojim novim djetetom. Dakle, sat vremena nakon što sam rodila on me ošamario jer nisam radila ono što mi je rečeno. Trebao je to biti jedan od najsretnijih dana u mom životu, ali proganja me. Odjurio je i ostavio me samu tri dana u bolnici. Jedina posjeta bila mi je ginekologinja i ispričala sam joj što se dogodilo. Rekla je: ‘Moraš nazvati policiju ako to ikada više učini ili to neće prestati.‘ Kad je Christophe došao po mene posvađali smo se na putu kući. Onda sam, kod kuće, sjedila na stolcu s Indijom u naručju i moja dva sina pokraj mene, a on me gurnuo tako da je Indija udarila glavom u stolac i počela je vrištati. Bio je to prvi put da me napao pred djecom pa sam znala da moram zvati policiju."

image

Lady Isabella Hervey i suprug Christophe De Pauw

Rl1/Backgrid Uk/Profimedia/Rl1/backgrid Uk/profimedia

Policija je stigla i uzela izjavu. Isabella im je pokazala fotografije ozljeda koje joj je njezin suprug nanio u drugim prilikama.

"Na kraju nisam podigla tužbu jer je Christophe rekao da će ići na tečaj kontrole ljutnje. Nikad nije otišao. Nakon toga je fizičko zlostavljanje nakratko prestalo. Ali mentalno i emocionalno zlostavljanje se nastavilo. Christophe je rekao da mi nikad neće oprostiti što sam otišla na policiju", rekla je.

Navela je i druge primjere nasilnog ponašanja njezina muža. Pobjesnio je čak i na peti rođendan njihova sina Victora. Najstariji sin bio je u kupovini sa svojom bakom po ocu kako bi kupio darove, koji su stajali u garaži do proslave.

"Victor je bio jako uzbuđen što će ih otvoriti na svoj rođendan, ali otac mu je rekao da mora pričekati dok mu baka ne dođe. Mogla sam vidjeti koliko je Victor tužan i mislila sam da je neljubazno tjerati ga da čeka. Rekao sam to Christopheu, a on me udario po licu i nazvao me kučkom, a zatim mi je zalupio garažna vrata pred licem — sve zato što sam mu proturječila", ispričala je.

Jadna i izolirana, molila je muža za razvod, no on ju je preduhitrio, obećavši joj novi početak u Portugalu. Željela je otići tamo kako bi bila blizu jedne od svojih najstarijih prijateljica iz škole.

"Pristao je preseliti se kako bi spasio brak. Jesam li mislila da će to biti novi početak? Iskreno, ne. Znala sam da se neće promijeniti", priznaje.

Unatoč tome, preselili su se 2021. "Bio je pod stresom i ljutit pa je ponovno postao užasan i nasilan. Ja sam mu bila vreća za udaranje. Opet me počeo udarati", govori.

"Imala sam jaku intuiciju da ima aferu. Lagao je o tome i naveo me da pomislim da sam poludjela. On je često išao tamo-amo u Belgiju vidjeti svog prijatelja iz djetinjstva. Često je odlazio, a zapravo je odlazio s njom na odmor. Dotaknula sam dno", iskreno priznaje.

Molila je za pomoć - mučili su je napadaji anksioznosti - a suprug joj je dopustio da ode na Camino Recovery u Španjolsku gdje su je liječili od traume te joj je dijagnosticiran PTSP.

"U međuvremenu, mislim da mu je Christopheov otac rekao da se mora potruditi da to uspije sa mnom i pristala sam ostati s njim zbog djece. Ali nikad mu više nisam vjerovala", govori.

Bilo je mnogo načina na koje je de Pauw kontrolirao svoju ženu. "Ako sam htjela nešto kupiti - čak i par biciklističkih hlača - morala sam ga pitati za to i on bi to naručio preko interneta. Nisam smjela imati bankovne kartice ni kodove. Davao mi je novac za kućanstvo, ali na računu nikada nije bilo više od 1000 eura, a ja sam morala plaćati račune za benzin, hranu - sve. Osjećala sam se degradirano", prisjeća se.

Christophe, koji je radio za svog oca tako što je upravljao portfeljem nekretnina, nije imao malu plaću.

Kad je India krenula u školu (sva djeca pohađaju međunarodnu školu u Portugalu), Isabella se s Christopheom počela baviti natjecateljskim biciklizmom i otkrila da je u tome izvrsna.

"Christophe je prestao jer sam ja bila bolja od njega. Postala sam jedna od najboljih biciklistkinja. Mislim da je pomislio: ‘Jadna, jadna Isabella, ova beskorisna djevojka. Kako ona može biti bolja od mene?‘", govori Isabella koja se kroz vožnju biciklom ponovno počela osjećati snažnom.

"Nekoliko mjeseci Christophe je bio dobar prema meni. Onda je odjednom počeo biti čudan i dalek. Rekao je da želi prodati kuću, zaraditi na njoj i kupiti drugu za renoviranje. Nisam se htjela maknuti iz te kuće. Ali pozvao je savjetnika za nekretnine. Došla je, neprikladno odjevena u mini suknju i prozirni bijeli top i najveće štikle. Rekla sam Christopheu: ‘Ona te želi uhvatiti‘", ispričala je.

Njezine su sumnje bile pobuđene pa je Isabella počela pratiti kuda se njezin suprug kreće te noći i otkrila, putem društvenih mreža, gdje živi savjetnica za nekretnine.

"Saznala sam da ju je Christophe posjećivao, a kasnije sam otkrila da su već bili započeli aferu", priznala je. Bila je to kap koja je prelila čašu. On je želio nastaviti živjeti s njom i imati svoju aferu.

"Slao bi joj poruke dok je sa mnom sjedio za stolom i bio je stvarno grozan prema meni. Zamolila sam ga da napusti kuću i rekla mu da se može preseliti k njoj. Nije htio jer je imala dvoje djece i mali stan. Vjerojatno je to smatrao samo aferom", kaže Isabella.

Od siječnja 2023., kada je njezino strpljenje konačno puklo i njezin se suprug odselio, de Pauw se tvrdio učiniti njezin život još više nepodnošljivim.

"On također želi da ja odem iz ove kuće. Kruže glasine da ju je prodao, ali je također moguće da me samo želi izbaciti van kako bi se on mogao vratiti", priča Isabella.

Daily Mail mu se obratio za komentar. Nije govorio o navodnom emocionalnom, verbalnom i fizičkom zlostavljanju, ali je rekao: "Tijekom proteklih mjeseci šutio sam o svim optužbama koje je Lady Isabella rekla o meni novinarima. Učinio sam to kako bih zaštitio svoju djecu, svoju obitelj i sebe od bilo kakvih posljedica koje bi odgovor mogao izazvati da Lady Isabella nastavi beskonačno s takvim izjavama. Međutim, osjećam da su mi povrijeđeni čast i dostojanstvo i ne mogu nastaviti, a da se ne branim i ne šutim. Naša veza je prekinuta prije više od godinu dana i nemamo nikakav odnos osim po pitanju djece. Iako je bilo teško, uspio sam reorganizirati svoj život na takav način da mogu nastaviti brinuti za svoju djecu pružajući im lijep obiteljski dom u zdravom i stabilnom okruženju sa svojom novom partnericom. Od tada u potpunosti uzdržavam svoju djecu i Lady Isabellu, osiguravajući im sva sredstva za dobar život. Portugalski sudovi vode pravne postupke i u dogledno vrijeme ćemo donijeti ono za što vjerujem da će biti najbolja odluka za obitelj."

Posljednjih godinu dana Isabella je imala gumb za paniku, koji joj je dala policija.

"Sve je ovo užasno emocionalno pogodilo djecu. Ne želim da se brinu, ali brinu i to nije dobro za njih", kaže ona koja je trenutno u financijski nepovoljnoj situaciji.

"Prijatelji su mi posudili novac. Auto mi je neispravan, a garaži već dugujem 1000 eura. Christophe mi je ukinuo zdravstveno osiguranje. Djeci trebaju nove cipele. Oni znaju da je mama siromašna, ali ne želim da misle da je novac jednak što i ljubav. Uvjerena sam da me Christophe pokušava iscrpiti, slomiti, pa ću mu predati ključ od kuće. Želi me smjestiti u unajmljeni smještaj i neću imati siguran dom. On dolazi iz jedne od najbogatijih obitelji u Belgiji, ali kao da misli: ‘Došla si bez ičega, otići ćeš bez ičega.‘ Bojim ga se, bojim se da ovo nikada neće završiti. Nisam baš ljuta na njegovu djevojku. Za aferu je potrebno dvoje ljudi, a ona mi je učinila uslugu. Samo joj želim sreću s njim. Iskreno se nadam da neće patiti kao što sam ja patila", zaključuje nesretna Isabella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:20