PRVA DAMA TURSKE

Klanjaju se jer je sultanova žena: Emine Erdogan hvali hareme, troši novac, a u Hrvatskoj je jednom kupila 30 kg piletine!

Javnost je doživljava na dva različita načina. Oni skloniji njezinu suprugu navode da je vrlo skromna, dok je drugi smatraju rastrošnom

Emine Erdogan

 Riccardo Pareggiani/Afp/Profimedia

Iako nikada nije bila vidljivija od svog supruga, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prva dama Turske Emine Erdogan svojim je stilom života i vizijom bila uzor većini turskih žena.

I dok 62-godišnja Emine ovih dana boravi u Hrvatskoj kao pratnja svome suprugu, mnoge je zainteresirala svojom pojavom te su poželjeli saznati više o samozatajnoj supruzi. Njih su dvoje u braku već 44 godine, a imaju četvero djece - dva sina i dvije kćeri.

Emine je jedina kći u obitelji s petero djece te je arapskog porijekla. Podrijetlom iz Siirta, grada na kurdskom jugoistoku Turske, gospođa Erdogan posvetila je svoj rani život društvenim projektima, upoznavši predsjednika Erdogana preko svoje Idealističke ženske udruge 1970-ih. Poznato je i da je pohađala umjetničku školu od koje je odustala prije mature.

image

Emine Erdogan

Mustafa Kamaci/Anadolu Agency Via Afp

Iako joj je brat s 15 godina zabranio da napušta kuću jer ‘to ne priliči djevojkama njezine dobi‘, majka je ipak bila popustljivija pa se nije te zabrane strogo pridržavala.

Emine je ipak upoznavala svijet, a posebno je se dojmio susret s turskom spisateljicom Sule Yuksel Senler, revolucionarkom po pitanju uloge žene muslimanke u Turskoj, ali i svijetu. Upravo je ona osnivačica Idealističke ženske udruge preko koje je upoznala i Erdogana.

image

Emine Erdogan i Recep Tayyip Erdogan

Turpresidency/Murat Cetinmuhur/Anadolu Agency Via Afp

Vjenčali su se 4. srpnja 1978. i od tada Emine supruga prati i podržava u svemu. Pritom uvijek nosi hidžab što je neuobičajeno za žene političara.

Međutim, javnost Emine Erdogan doživljava na dva različita načina. Oni skloniji njezinu suprugu navode da je vrlo skromna i predana obitelji, dok je drugi predstavljaju kao ženu koja je rastrošna i ovisna o shoppingu.

Kako piše The National news, gospođa Erdogan jednom je prilikom prošetala s lakiranom Hermes Birkin torbicom tijekom putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo, a cijena te torbice navodno iznosi oko 50.000 dolara. Korisnici društvenih mreža to su joj predbacili te napomenuli da je cijena torbe jednaka plaći njezinih 11 sunarodnjaka (koji primaju minimalnu plaću u Turskoj) tijekom jedne godine.

image

Emine Erdogan i Recep Tayyip Erdogan

Yui Mok/Afp/Profimedia

Isti medij također navodi da je jedan trgovački centar u Bruxellesu morao zatvoriti svoja vrata kako bi prva dama Turske mogla u miru pet sati obavljati svoju dizajnersku kupovinu, dok je pratila svog supruga tijekom službenog posjeta Varšavi. Tada je navodno potrošila više od 49 tisuća dolara na sajmu antikviteta. I prilikom posjeta Grčkoj nije se štedilo! Tada je kupila 7 pari cipela za 850 eura.

image

Emine Erdogan

Ercin Erturk/Anadolu Agency Via Afp

Emine je ranije posjetila i Hrvatsku, a na samoborskoj je tržnici kupila 30 kilograma piletine, 30 jaja, puno voća i povrća te paški sir. Navodno uživa i u posebnom bijelom čaju čija je cijena vrtoglavih 1500 dolara po kilogramu, a pije ga iz zlatnih čaša. Međutim, ta je glasina demantirana od strane Erdoganovih odvjetnika.

Osim shoppingom, Emine je pažnju javnosti privukla i svojim izjavama. Tako je jednom rekla da su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život, prenosi The National News.

Turske vlasti trude se i dalje prikazati je kao ‘štedljivu kućanicu‘ pa je tako Daily Mail prenio da su pisali kako prva dama Turske čuva kore od jabuka i limuna kako bi od njih napravila ocat, a ne baca ni koštice maslina i datulja. Sve to čini u palači od 600 milijuna eura koja sadrži 1000 soba čije zidove krase svilene tapete koje koštaju oko 2800 eura po roli. Godišnje za struju potroši se čak pet milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:36