‘DAMIN GAMBIT‘

Kleveta ili samo greška? Netflix pristao nagoditi se oko tužbe za seksizam i omalovažavanje

Sporna serija prikazuje Beth Harmon, fiktivnu Amerikanku koja postaje međunarodna šahovska prvakinja

Nona Gaprindashvili i scena iz ‘Daminog gambita‘

 Profimedia

Netflix je pristao nagoditi se oko tužbe koju je podnijela gruzijska šahovska majstorica koja je tvrdila da je oklevetana u epizodi popularne serije "Damin gambit", prenosi Variety.

Nona Gaprindašvili tvrdila je da su njezina postignuća omalovažena kada je šahovski spiker u Netflixovoj seriji pogrešno izjavio da se "nikada nije suočila s muškarcima". Zapravo, Gaprindašvili se suočila s 59 muških natjecatelja do 1968., godine u koju je serija smještena.

image

Anya Taylor-Joy u seriji ‘Damin gambit‘

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Netflix je pokušao odbaciti tužbu, tvrdeći da su kreatori serije imali dovoljno "široku licencu", ali u siječnju je savezni sudac odbacio taj argument, smatrajući da izmišljena djela nisu imuna na tužbe ako kleveću stvarne ljude.

- Stranke su zadovoljne što je stvar riješena - rekao je odvjetnik Alexander Rufus-Isaacs, koji je zastupao Gaprindašvili.

Iako uvjeti nagodbe nisu objavljeni, glasnogovornik Netflixa također je rekao da im je "drago što je stvar riješena."

image

Nona Gaprindašvili

Yuriy Somov/Sputnik/Profimedia

U sudskim dokumentima tvrdilo se da je Netflix koristio "svoje ustavno pravo na slobodu govora u vezi s javnom temom" i da je dotična rečenica iz scenarija "dio izmišljene televizijske serije koja se bavi brojnim značajnim pitanjima od javnog interesa, uključujući izazove s kojima su se žene susrele natječući se u svijetu elitnog šaha kojim dominiraju muškarci tijekom šezdesetih.”

image

Anya Taylor-Joy u seriji ‘Damin gambit‘

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Inače, "Damin gambit" prikazuje Beth Harmon, fiktivnu Amerikanku koja postaje međunarodna šahovska prvakinja. U posljednjoj epizodi, Harmon pobjeđuje muškog natjecatelja na turniru u Moskvi, a spiker objašnjava da ju je protivnik podcijenio.

- Jedina neobična stvar u vezi s njom zapravo je njezin spol. A ni to nije jedinstveno u Rusiji. Tu je Nona Gaprindašvili, ali ona je svjetska prvakinja i nikada se nije suočila s muškarcima - rečeno je u seriji.

image

Nona Gaprindašvili

Topfoto/Topfoto/Profimedia

Gaprindašvili, koja sada ima 81 godinu, ustvrdila je da je ta referenca "seksistička i omalovažavajuća".

Netflix je ponovio da je referenca bila namijenjena priznavanju Gaprindašvili, a ne omalovažavanju. U seriji su bila angažirana dva šahovska stručnjaka kako bi se detalji ispravili.

- Netflix ne navodi, a Sud nije svjestan, bilo kakvih slučajeva koji isključuju tužbe za klevetu zbog prikazivanja stvarnih osoba u inače izmišljenim djelima - napisao je sudac.

- Činjenica da je serija bila izmišljeno djelo ne izolira Netflix od odgovornosti za klevetu ako su inače prisutni svi elementi klevete - zaključeno je na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:59