ISKUSNI ZNALCI

Komentatori Eurosonga prisjetili se najluđih trenutaka: ‘Zove me Macron i govori - učini nešto, on je na kokainu!‘

Poznati komentatori prisjetili su se nekih od najzanimljivijih angedota s dosadašnjih izdanja Eurosonga

Stephane Bern, Jean-Paul Gaultier i novinari

 Jack Guez/AFP

Nitko ga ne gleda, ali svi ga potajno jedva čekaju - tako bi se moglo opisati natjecanje za pjesmu Eurovizije koje svake godine okupi veliki broj gledatelja ispred malih ekrana.

No, osobe koje svakako uživaju u praćenju Eurosonga su komentatori iz zemalja sudionica. Tako se francuski komentator Stéphane Bern prisjetio kako je prošle godine tijekom Eurosonga primio hitnu poruku od predsjednika Emmanuela Macrona.

Glasovi su u tom trenutku još pristizali, a na drugom mjestu bila je Francuskinja Barbara Pravi. Međutim, tada su kružile glasine da je Damiano David, pjevač talijanskog pobjednika Måneskina, šmrkao kokain tijekom velikog finala.

"Bio je to baš veliki, veliki nered", prisjeća se Bern. "Primio sam toliko poruka na mobitel - čak i jednu od francuskog predsjednika - u kojima mi je rekao da Måneskin mora biti diskvalificiran, dodavši: 'Moraš nešto učiniti, molim te'. Francuski ministar za europska pitanja, koji je bio u Rotterdamu na natjecanju, također mi je poslao poruku: 'Što da radimo? Što da radimo? Molim vas, učinite nešto.' Ali što sam mogao učiniti? Nisam bio domaćin. Nisam predsjednik Eurovizije", ispričao je Bern.

Dogodilo se i to da je predsjednica EBU-a, koji organizira ovo natjecanje, također iz Francuske, a svima je savjetovala da ostanu mirni.

"Delphine Ernotte je rekla da, ako ćemo pobijediti, želimo biti pobjednici prema zaslugama, a ne zato što smo diskvalificirali prvoplasirane. Dakle, nismo se ništa bunili niti protestirali zbog toga", dodao je Bern.

image

Stephane Bern

Thomas Coex/AFP

Frontmen Maneskina na kraju je napravio test na drogu koji se pokazao negativnim. No, Bern nikada neće zaboraviti da mu se francuski predsjednik javio zbog Eurosonga. "On uvijek gleda Euroviziju. To je domoljubna stvar", smije se voditelj.

I Nijemac Peter Urban također se prisjetio svojih eurovizijskih iskustava. On je počeo komentirati ovo glazbeno natjecanje još 1997., tako da to radi već 25 godina. Kaže da među kolegama komentatorima nema rivalstva. "Naprotiv, dosta nas se već godinama poznaje pa nam je velika radost kad se ponovno sretnemo. Pomažemo si šalama, vijestima i informacijama, uvijek je izuzetno prijateljska atmosfera. Vrlo sam blizak s Martyjem Whelanom iz Irske, te s kolegama koji govore njemački - Andyjem iz Austrije i Svenom iz Švicarske", kaže Urban.

Kao svoje najgore eurovizijsko iskustvo opisao je danske organizatore iz 2014. Oni su se trudili biti duhoviti i našaliti se s komentatorima. Zatim je nenajavljeni vatromet eksplodirao točno ispred prozora komentatora Eurosonga, što ga je toliko šokiralo i prestrašilo da je uzviknuo na engleskom: 'Je*** ma***, zar nas pokušavaju ubiti!'

image

Peter Urban

Georg Wendt/AFP

Urban ima i svog favorita. "Mislim da bi Sam Ryder iz Velike Britanije trebao pobijediti. Također, želim i nadam se da će hrabri Ukrajinci dobiti najveću podršku i solidarnost od svih - domaćina, publike, umjetnika, komentatora - kako tijekom emisije, tako i poslije kako bi im se pomoglo u borbi protiv ruske agresije", zaključuje njemački komentator.

Timur Mirošničenko komentator je iz Ukrajine koji se tim poslom bavi već 17 godina. "To je više od posla, to je moja religija, moj život. Za Euroviziju se pripremam 365 dana u godini", priznaje. Kaže da je čudan osjećaj razmišljati o ovom glazbenom natjecanju dok se njegova zemlja bori protiv ruske invazije. "Malo je čudno. No u Kijevu je sada relativno normalno. Naravno, nikada ne znate kada i s koje strane će vam doletjeti neki projektil", kaže Mirošničenko, koji će komentirati uživo iz Lavova. "Inače bi to bio Kijev, ali Rusija je granatirala našu TV stanicu trećeg ili četvrtog dana invazije", objašnjava.

Prisjetio se i 2016. godine, kada je pobjedu odnijela Ukrajinka Jamala.

"Oh, to je bilo ludo. Naravno da sam poludio od sreće! Sjećam se da sam te godine u Stockholmu vrištao u komentatorskoj kabini. Vrlo glasno, vrlo glasno. Nekoliko sekundi kasnije, vrata su se otvorila i netko iz EBU tima je rekao: 'Spremite se. Moramo ići na pozornicu', jer je tradicija Eurovizije da komentator ima prvi intervju s njihovim pobjednikom. Trebalo je možda tri-četiri minute da se iz komentatorske kabine dođe na pozornicu i tijekom te tri-četiri minute cijeli mi je život proletio pred očima", ispričao je ukrajinski komentator za BBC.

image

Levin i Timur Mirošničenko

Julian Stratenschulte/AFP

I švedskom komentatoru Edwardu Af Sillenu također je bilo teško ostati profesionalnim kada je njegova zemlja (dvaput) pobijedila na Euroviziji. "Prvi sam put izgubio kontrolu, ali pretpostavljam da se isto dogodilo i Šveđanima kod kuće, pa imam osjećaj kao da smo zajedno slavili", kaže Edward, koji otkriva da ima svoju 'sretnu kemijsku' koju uvijek nosi sa sobom na Eurosong.

Gísli Marteinn Baldursson s Islanda ove će godine po 12. put komentirati natjecanje za pjesmu Eurovizije, koje je u njegovoj zemlji vrlo popularno.

"Trudim se da informacije budu jednostavne i smiješne gdje je to moguće. Ljudi na Islandu jako su zainteresirani za Euroviziju, ali je ne shvaćaju nužno ozbiljno. Dakle, u redu je dobrodušno ismijavati natjecanje, ali to se mora raditi sa srcem", objašnjava.

Što se tiče prognoziranja pobjednika, poručuje: "Mislim da će Ukrajina, Švedska i Italija zauzeti prva tri mjesta. Ali ja sam grozan proricatelj i dovoljno dugo sam u ovom poslu da znam da je svašta moguće."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:26