DRASTIČAN POTEZ

Komičar izrezao 11.500 eura zbog Beckhamova angažmana u Katru: ‘Ja sam taj kreten, a nekad sam ti se divio‘

Joe Lycett želio je skrenuti pažnju na bivšeg kapetana engleske reprezentacije i gay ikonu te na kršenje ljudskih prava

Joe Lycett u videu

 INSTAGRAM/Joe Lycett

Britanski komičar i voditelj Joe Lycett uništio je 10.000 funti (11.500 eura) u industrijskom rezaču za papir nakon što nije dobio odgovor Davida Beckhama na pitanje o njegovoj kontroverznoj ulozi ambasadora Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Video uništenja kasnije je objavio i na svojim profilima na društvenim mrežama uz riječi "platforma za napredak", što je očito referenca na izjavu koju je Beckham dao u snimljenoj poruci s Festivala mladih u Dohi u kojoj je tim riječima opisao ovogodišnji susret nogometnih reprezentacija iz cijelog svijeta.

image

David Beckham na utakmici Engleske i Irana u Dohi

Paul Ellis/AFP

- Nije sigurno i nije u redu - rekao je Lycett koji nije Beckhamov prvi kritičar u ovom slučaju, no svakako je najkreativniji.

- Katar kaže da su svi dobrodošli na Svjetsko prvenstvo, no neki LGBTQ fanovi nogometa će izostati.

Homoseksualnost je u toj državi ilegalna i kažnjiva. Prema izvješćima organizacija za ljudska prava, pritisak na pripadnike LGBTQ zajednice je golem, a njihova prava krše se na svim razinama.

Lycett, koji za sebe kaže da je queer, objavio je 13. studenoga na svojem službenom sajtu i Twitteru da će ili donirati 10.000 funti organizacijama koje podržavaju queer zajednicu u nogometu ili ubaciti novac u rezač zajedno s "Beckhamovom reputacijom gay ikone", ako bivši kapetan engleske reprezentacije ne presiječe sve svoje veze s Katarom u sljedećih tjedan dana.

- Bio si prvi igrač Premiershipa koji se fotografirao za gay magazin i otvoreno govorio o svojim gay fanovima 2002. godine - rekao je Lycet pa nastavio: "Sad smo u 2022., a ti si potpisao ugovor od 10 milijuna funti s Katarom da im budeš ambasador tijekom Svjetskog prvenstva".

Beckham mu nije odgovorio.

U nedjelju ujutro Lycett je počeo svakih sat vremena objavljivati na društvenim mrežama poruke kojima odbrojava do krajnjeg roka koji je dao bivšem nogometašu, u podne. Kad je rok istekao, na sajtu www.benderslikebeckham.com objavio je video u kojem uništava novčanice. Lycett, barem tako izgleda, baca svežnjeve novčanica u rezač, odjeven u dugine boje. Na kraju se nakloni kameri i ode.

Iako su iz niza britanskih medija pokušali dobiti njegovu izjavu ili komentar o njegovoj akciji, on se nije javljao, a u 12 sati od objave na Instagramu više od 550.000 ljudi pogledalo je i lajkalo video. Točno u podne, dan kasnije, Lycett je na društvenim mrežama odlučio zaključiti "slučaj Beckham" i otkriti što je želio postići.

- Ovo je moja završna poruka Davidu Beckhamu. Da, to sam ja, kreten koji je uništio velik novac u rezaču usred krize troškova života. No neka sve izađe na vidjelo. Novac koji je ušao u rezač bio je pravi, no onaj koji je ispadao iz njega nije. Nikad ne bih uništio pravi novac. Nisam toliko neodgovoran. Novac sam, i prije no što sam ti uputio poruku, uplatio na račune LBGTQ+ organizacija. Nisam ni očekivao da ćeš mi odgovoriti. Bio je to samo trik da ljude natjeramo da govore o tome. Na mnogo načina bilo je to poput tvojeg dogovora s Katarom, sr**e od početka. Samo se šalim. Ja čak nisam ni queer. Samo se šalim - rekao je komičar te na kraju u rezaču za papir uništio naslovnu stranicu gay magazina Attitude iz 2002. godine na kojoj je Beckham.

Beckham se nije oglasio ni prije cijelog performansa, a ni nakon njega, ni usred žestoke rasprave koju je Lycett pokrenuo. Još tijekom proteklog tjedna novinari CNN-a pokušali su doći do njega i čuti što misli o komičarevim kritikama, no preko svojih predstavnika on je odbio komentirati bilo što što se tiče njegove ambasadorske uloge na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

image

Joe Lycett

Justin Ng/Avalon/Profimedia/Justin Ng/avalon/profimedia

Joe Lycett jedan je od najpoznatijih britanskih komičara, veliki nogometni fan, a poznat je i kao veliki (i uspješan) borac za prava potrošača na Otoku. Na Twitteru ga prati 1,3 milijuna ljudi, na Instagramu 1,2 milijuna.

Drastični potezi nisu mu strani - prije nekoliko godina promijenio je ime i prezime i postao Hugo Boss. Učinio je to nakon što su iz te tvrtke pokrenuli niz tužbi protiv nekoliko malih obiteljskih tvrtki zbog korištenja riječi "boss" u nazivu. Vratio je svoje pravo ime nakon nekoliko mjeseci, nakon što je dobro iživcirao njihove odvjetnike i bio priveden kad je pred Bossovim londonskim dućanom promovirao narukvice sa "svojim imenom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:14