STANLEY BAXTER

Komičar u 95. godini priznao da je gay: ‘Nikad nisam želio biti homoseksualac. Previše me strah‘

U novoj biografiji ispričao je sve o suočavanju sa svojom skesualnošću te o krivnji koju osjeća zbog supruge koja si je oduzela život
Stanley Baxter
 Youtube/screenshot

Stanley Baxter, škotski glumac i impresionist, jedan je od najuspješnijih zabavljača svoje generacije, a dugi niz godina imao je svoju TV seriju, koja je nagrađena Baftom.

Bio je i u braku, čak 46 godina, ali ispod njegove vesele vanjštine krio se muškarac izmučen činjenicom da je homoseksualac.

U izvanrednoj novoj autoriziranoj biografiji, koju je Stanley izvorno odbio objaviti prije smrti, u strahu od osude javnosti, novinar Brian Beacom otkriva tajnu i tugu koje zabavljača progone cijeli život.

Baxter je, podsjećamo, postavljao cjelovite mjuzikle MGM-a, a mogao je igrati svaku ulogu. Mogao je pjevati, plesati i svojom glumom "skidati" zvijezde iz čitavog svijeta, kako muške, tako i ženske.

Bio je toliko odvažan da je vjerojatno bio prvi TV komičar koji je glumio britansku kraljicu. Sa svilenim rukavicama i tijarom najavio se kao vojvotkinja od Brendagh i poslao božićnu poruku u kojoj se govorilo o kraljici kao o neprocjenjivoj starini.

Milijuni su bili skandalizirani, ali i bez daha od smijeha. U televizijskoj eri bogatoj komičarima i komičnim talentom, od Morecambea i Wisea, Tommyja Coopera, Dicka Emeryja pa sve do Mikea Yarwooda, svi su se slagali da je Stanley Baxter najveći kralj komedije.

image
Stanley Baxter
Youtube/screenshot

No, ono što nitko osim njegovih najbližih prijatelja nije shvaćao jest da je Baxter bio očajno nesretan, a njegov privatni život bio je ratište. Neprestano je živio u strahu da će biti prokazan u novinama kao homoseksualac.

Danas, u dobi od 94 godine, Baxter živi kao samac u svom stanu u Highgate Villageu u sjevernom Londonu. Suprugu je izgubio davno, kada si je oduzela život prerezavši si žile na rukama.

Svijet showbiza prepun je priča o slomljenom srcu, samoći, izgubljenom talentu i žaljenju. Od svih tih priča teško je, ipak, zamisliti nešto tužnije od Baxterove.

"Previše se bojim onoga što će ljudi misliti o meni", rekao je svom biografu. "Ušao sam u ovaj posao da bih bio voljen. Ne želim da to prestane."

Ove godine se, ipak, predomislio. Spreman je dopustiti da svijet čuje njegovu priču. Ali, bilo bi pogrešno reći da je pronašao mir.

"Mnogo je homoseksualaca koji se osjećaju ugodno sa svojom seksualnošću", rekao je Baxter novinarima Daily Maila. "Ja nisam. Nikad nisam želio biti homoseksualac. Istina je da zapravo ja ne želim biti ja", rekao je Baxter novinarima vezano uz svoju upravo objavljenu biografiju "The Real Stanley Baxter", koju je napisao Brian Beacom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:19