MYRA WILLIAMS

Konačno progovorila žena koja je u brak s Jerryjem Leejem Lewisom ušla s 13 godina: ‘Kad je tata saznao, uzeo je pištolj‘

Treći brak Lewisu gotovo je uništio karijeru, jer osim što se vjenčao s 13-godišnjom djevojčicom, ona mu je bila i rođakinja

Myra Williams

 Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/pa Images/profimedia

Najveća mrlja na blistavoj glazbenoj karijeri Jerry Lee Lewisa koji je preminuo u petak 28. listopada u 87. godini života, bio je njegov treći brak. Legenda američkog rock‘n‘rolla ženila se sedam puta. Prvi put i sam je bio maloljetan, bilo mu je samo 16 godina. Taj brak je kratko potrajao, baš kao i onaj sljedeći, a onda se tada 22-godišnji Lewis vjenčao s 13-godišnjom Myrom Gale Brown, koja ne samo da je bila maloljetna, već su njih dvoje bili i rođaci.

Dan nakon Lewisove smrti, Myra Williams kako se danas preziva bivša glazbenikova supruga, za The Los Angeles Times, osvrnula na svoj život - brak s rođakom, pjevačem Jerryjem Lee Lewisom, u koji je ušla 1957. kada je imala samo 13 godina, njihovo dobro i loše vrijeme, dvoje djece koje su imali, trajnu štetu koju je nanio njihov odnos Lewisovoj karijeri i nasljeđu. I ponekad se pita je li sve to bio san.

"Ali dogodilo se. Istina, sve mi se to dogodilo", rekla je 78-godišnja američka spisateljica i bivša agentica za nekretnine za The Times javljajući se telefonom iz svog doma u Atlanti.

Sve prijelomne, velike životne stvari, nastavila je, dogodile su se u njezinim tinejdžerskim godinama. Udala se s 13 godina, majka postala s 14 godina; izgubila prvorođeno dijete sa 17 godina (sin im se utopio u bazenu), rodila drugo dijete s 19 godina.

"Da, bilo je burno kao tinejdžerica biti supruga i majka, ali prolazeći kroz to, pronašla sam svoju snagu. I ne postoji gotovo ništa što bi me u ovom trenutku moglo izbaciti iz cipela.", govori Williams.

U satima nakon što je Lewis umro u 87. godini života, osmrtnice rock legendi preplavile su internet, a svaka je sadržavala i podsjetnik o tome da je Lewisova zvijezda pala jednako brzo kao što je i uzletila kada je njegov brak s Williams postao javan tijekom turneje po Britaniji. Bilo je to godinu dana nakon što je njegov debitantski album s velikim hitom "Great Balls of Fire" zauzeo je drugo mjesto top liste.

"Bila sam loša stvar u njegovom životu, tako su me ljudi doživljavali. Zbog našeg braka njegova se karijera urušila.", prisjeća se spisateljica.

Radio postaje su prestale puštati Lewisovu glazbu. Njegova diskografska kuća, Sun Records, prestala ga je promovirati, a ponude za nastup su nestale. Bilo je to puno za mladu djevojku, rekla je Williams, dodavši da zabluda koja ju je tada pratila vrijedi i danas.

image

Jerry Lee Lewis

Kevin Winter/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

"Mene su zvali dječjom nevjestom, ali ja sam bila odrasla osoba, a Jerry je bio dijete. Kada se osvrnem na to, kako se i možeš braniti kad imaš 13 godina? Mislim, nema dovoljno dobrog izgovora da to bude u redu.", govori.

Williams je unatoč tome preuzela sve odgovornosti koje su dolazile s njezinom novom ulogom i kaže kako se za sve pobrinula."

Kupila je kuću dok je Lewis bio na putu, a također i automobil koji je Lewis želio. Rekao joj je da pronađe crveni Cadillac kabriolet, sjetila se Williams, i ona je to učinila.

"Nisam naravno tada ni vozačku dozvolu imala. Radila sam sav posao i donosila sve odluke, čak upravljala financijama. Jednom sam otišla u banku s velikom vrećom novca da ga položim i blagajnik mi je rekao; ‘Myra, tamo vani u svom autu sjedi policajac. Pa kad se spremiš, odvest ću te kući", prepričala je Williams kako ju je službenik spasio da je policajac ne zaustavi, jer tada još nije imala pravo na vozačku.

Cadillac je tog dana ostao na parkiralištu banke.

Williams je ispričala da su droge nanijele nepopravljivu štetu njezinu braku. Prije nego što se Lewis počeo drogirati, rekla je, bio je luckast, zaigran i ljubazan. Par bi se tukao jastucima, zbijao šale i izvodio glupe šale, poput držanja za kvaku s druge strane vrata kako bi spriječili jedno drugo da uđu. Kada je droga postala stalna pojava, rekla je, Lewis se promijenio.

"Njegova osobnost jednostavno je postala zločesta. I gadna. Bio je kao potpuno drugačiji čovjek. Isključivo loš.", otkrila je.

Williams i Lewis razveli su se 1970., a Williams je podnijela tužbu zbog preljuba i zlostavljanja. No ostali su u kontaktu tijekom godina preko svoje kćeri Phoebe Allen Lewis. Sin para, Steve Allen Lewis, utopio se u dobi od tri godine.

Williams se nakon razvoda ponovno udala, no tu 18-mjesečnu romansu opisala je kao "apsolutni fijasko i glupost". Sa svojim sadašnjim suprugom Richardom Williamsom u braku je 39 godina. Par posjeduje tvrtku za nekretnine u Atlanti, ali su se oboje povukli iz svakodnevnog poslovanja i uživaju u životu.

Williams, piše LA Times, dala je sve od sebe da suspregne suze kada je pričala o Lewisovoj smrti, koja se dogodila nekoliko tjedana nakon smrti njenog oca, J.W. Browna, glazbenika i Lewisov rođaka. Brown je bio taj koji je otišao u Natchez gdje je Lewis živio kao nepoznati glazben, i doveo ga je u Memphis da snima sa Samom Phillipsom za Sun Records. Također je pozvao Lewisa da živi u njegovom domu s obitelji, tako su se Lewis i Williams zaljubili. Kada je Brown čuo da se mladi par vjenčao, uzeo je pištolj.

"Tata se zbog toga osjećao jako izdanim. Bila sam njegova 13-godišnja djevojčica"., priča Williams. Brown je krenuo za Lewisom, ali Lewisa više nije bilo.

"Onog trenutka kada je tata otišao od kuće, moja majka je nazvala Sama Phillipsa i rekla: ‘Jerry i Myra su se vjenčali. A Jay ima pištolj. Na putu je za Sun Records. Bolje izvedi Jerryja odande.‘", prisjeća se. Lewisa nije bilo tri ili četiri dana, a za to vrijeme Phillips je dao sve od sebe da smiri njezina oca i u tome je uspio jer je bio odličan govornik. Nakon toga prihvatio je njihov brak, jer druge opcije, barem ne legalne, nije bilo. Kad se Lewis vratio, Brown mu je stisnuo ruku i rekao: "Bolje ti je da budeš dobar prema mojoj djevojčici". To je prema njezinim riječima jedno vrijeme i bio, a onda je 1970., nakon 13 godina braka Myra zatražila razvod.

S Lewisom je potpuno prestala razgovarati nakon što je oženio njezinu bivšu šogoricu, Judith Brown, 2012., koja je bila bivša supruga Myrinog mlađeg brata i njezina prijateljica.

image

Jerry Lee Lewis

Frazer Harrison/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Williams se ne sjeća kada je posljednji put razgovarala s Lewisom. Rekla da ga je pokušala kontaktirati prije otprilike dvije godine. Pitala je kćer bi li bilo u redu da nazove Lewisa, a kada je to učinila, nije znala što mu reći, nije mogla razgovarati i poklopila je slušalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 17:13