EARTHSHOT

Kostarika osvojila milijun funti vrijednu nagradu, princ William: ‘Ujedinimo se i popravimo planet‘

Dobitnici u svakoj od pet kategorija primili su po milijun funti ili 1,17 milijun eura za pomoć u razvoju njihovih projekata.
Princ William i Kate Middleton
 Justin Tallis/AFP

Prije samita o klimi COP26, princ William je u nedjelju navečer dodijelio prvo izdanje nagrade Earthshot za inovativna rješenja na očuvanju planeta, a dobitnici su država Kostarika, talijanski grad Milano te indijska tvrtka koja se bori protiv zagađenja zraka.

Dobitnici u svakoj od pet kategorija (zaštite i obnove prirode, čišćenje zraka, revitalizacija oceana, izgradnja svijeta bez otpada i ozdravljenje klime) primili su po milijun funti ili 1,17 milijun eura za pomoć u razvoju njihovih projekata.

Među pet pobjedničkih projekata je Coral Vita, farma na Bahamima za razvoj koralja otpornih na klimatsko zatopljenje.

U kategoriji "pročišćenja zraka" nagrađena je indijska tvrtka Takachar koja je razvila jeftinu prijenosnu tehnologiju koja se pričvršćuje na traktore i pretvara ostatke usjeva u tržišne bioproizvode poput gnojiva, a cilj joj je spriječiti paljenje poljoprivrednog otpada koje onečišćuje zrak.

image
Princ William i Kate Middleton
Justin Tallis/AFP

Milano je nagrađen za svoj plan borbe protiv bacanja hrane. Pokrenut 2019. s ciljem da prepolovi otpad do 2030. godine, taj program prikuplja hranu iz supermarketa i tvorničkih kantina i prosljeđuje nevladinim organizacijama koje ju dijele najsiromašnijim građanima.

Kostarika je također nagrađena za napore u zaštiti šuma, sadnji stabala i obnovi ekosustava.

U kratkom videu emitiranom tijekom svečanosti, princ William je pozvao na "ujedinjenje kako bi popravili planet". On je naglasio da "će akcije koje odaberemo u sljedećih deset godina odrediti sudbinu planeta za sljedećih tisuću godina".

image
Princ William i Kate Middleton
Justin Tallis/AFP

Unuk kraljice Elizabete II. najavio je da će se sljedeća dodjela nagrada Earthshot 2022. održati u Sjedinjenim Državama.

Britanac David Attenborough, neumorni zaštitnik okoliša je pozvao na hitnu akciju. Glumice Emma Thompson, Emma Watson, glumac David Oyelowo i nogometaš Liverpool FC-a Mo Salah su uručivali nagrade.

image
Mo Salah
Justin Tallis/AFP
image
Nigerijska pjevačica Yemi Alade i britanska glumica Emma Thompson
Justin Tallis/AFP
image
Emma Watson
Justin Tallis/AFP

Nagrada Eartshot,od ukupno 50 milijuna funti tijekom 10 godina, pokrenuta je 2020. i zamišljena je kao najprestižnija nagrada za zaštitu okoliša u povijesti, nadahnuta mjesečevim programom predsjednika Johna F. Kennedyja koji je pridonio tehnološkom napretku čovječanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 06:41