NEZABORAVNA SCENA

Košulja iz kultnog filma priuštila je Colinu Firthu status seks simbola, a sada je prodana za nevjerojatan iznos

Kostimografkinja Dinah Collin, otkrila je da takozvani "trenutak mokre košulje" nikad nije bio u scenariju

Colin Firth proslavio se ulogom Darcyja

 /Moviestore/shutterstock

Majica glumca Colina Firtha iz BBC-jeve adaptacije klasika Jane Austen iz 1995. godine, “Ponos i predrasude”, prodana je na aukciji za 25 tisuća funti, prenosi Sky News. Firth je preko noći postao “seks simbol”, nakon što je glumio gospodina Darcyja u kultnoj sceni, gdje izlazi iz jezera potpuno mokar u bijeloj košulji, prije nego što neočekivano naleti na svoju ljubavnicu, Elizabeth Bennet, koju je glumila Jennifer Ehle.

Košulja od bijelog lana prodana je u utorak u Londonu, kao dio “Lights, Camera, Action” rasprodaje kreacija BAFTA-e i Cospropa. Bila je predstavljena uz čizme, hlače i baršunasti prsluk koji je glumac također nosio u poznatoj sceni, nekoć proglašenoj najupečatljivijim televizijskim trenutkom u Velikoj Britaniji.

image

Košulja prodana na aukciji za 25 tisuća funti

Kerry Taylor Auctions /cosprop/Ferrari/Profimedia/Kerry Taylor Auctions /cosprop/ferrari/profimedia
image

Colin Firth u kultnoj sceni gdje izlazi iz jezera

Bbc/Ferrari/Profimedia/Bbc/ferrari/profimedia

Kostim je jedan od 69 dizajna na aukciji koje su nosili i drugi poznati glumci, uključujući Meryl Streep i Johnny Deppa. Očekivalo se da će Firthov kostim postići cijenu između 7 i 10 tisuća funti, ali je njihova procjena na kraju bila više nego udvostručena. Kostimografkinja Dinah Collin, otkrila je da takozvani "trenutak mokre košulje" nikad nije bio u scenariju.

- Budući da muška golotinja na ekranu nije bila dopuštena, rodila se ideja o “mokroj košulji”. Naša ideja je bila da Colina Firtha snime samo u lanenoj košulji koja mu se prianjala uz tijelo. Scena je u to vrijeme izazvala senzaciju i preko noći ga transformirala iz cijenjenog klasičnog glumca u nešto poput seks simbola - rekla je Collin.

image

Jennifer Ehle i Colin Firth

/Moviestore/shutterstock
image

Colin Firth u kultnoj sceni gdje izlazi iz jezera

Bbc/Ferrari/Profimedia/Bbc/ferrari/profimedia

Ostali predmeti na aukciji ovog tjedna uključivali su balsku haljinu od tafta, poznatog dizajnera Christiana Diora iz 1950-ih koju je Madonna nosila u mjuziklu Evita 1996. godine i za koju se očekuje da će postići cijenu od 60 tisuća funti. Prihodi od aukcije ići će Zakladi Bright, dobrotvornoj organizaciji za umjetničko obrazovanje koju je utemeljio Oscarom nagrađeni kostimograf i osnivač Cospropa, John Bright.

- Moj životni rad bio je posvećen kostimografiji za film, TV, kazalište i osjećam se nevjerojatno sretnim što sam mogao nastaviti tim putem. Čvrsto sam uvjeren da umjetnost i kreativnost mogu oblikovati sretniju i zdraviju djecu i omogućiti mladima da ostvare svoj puni potencijal - rekao je Bright.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:15