NOVA ERA

Kraj štrajka u Hollywoodu: Postignut povijesni dogovor za cijelu industriju zabave

Sindikalci slave zbog dogovora sa studijima, izborili su veće plaće, novac od streaminga i kontrolu umjetne inteligencije

Štrajk u Hollywoodu

 Robyn Beck/Afp

Ulagači, producenti, dioničari filmskih studija ali i gledatelji, mogu odahnuti. Hollywood se od četvrtka, 9. studenog, u ponoć vraća na posao. Zadovoljno može biti i više od 160.000 ljudi koji rade u industriji zabave i članovi su sindikata SAG-AFTRA. Štrajk koji zaustavio moćni showbiz stroj i trajao je 118 dana je gotov. Sindikati su uspjeli postići dogovor s velikim studijima okupljenim u organizaciji Alliance of Motion Picture and TV Producers (AMPTP).

Odbor za pregovaranje SAG-AFTRA u u srijedu je obavijestio da su se složili oko svih pitanja i potpisali ‘privremeni ugovor‘, a iako će detalje tek objaviti, sindikalni predstavnici očito su jako zadovoljni. Trogodišnji ugovor, čija vrijednost iznosi više od milijardu dolara, uključuje povećanje minimalne plaće i nove dodatke na honorare koje će plaćati streaming servisi.

Dogovor također predviđa zaštitu od nedozvoljenog korištenja fotografija generiranih umjetnom inteligencijom, područjem koje je zabrinulo izvođače jer se boje da će ih zamijeniti "digitalni dvojnici".

- Postigli smo ugovor koji će članovima SAG-AFTRA iz svake kategorije omogućiti izgradnju održivih karijera - rekao je sindikat u poruci svojim članovima. - Tisuće i tisuće izvođača sada i u budućnosti imat će koristi od ovog dogovora.

Predsjednica sindikata Fran Drescher je na Instagram napisala: "Uspjeli smo! Dogovor od milijun dolara!".

image

Fran Drescher

Chris Delmas/Afp

Setovi će se zasigurno vrlo brzo oživjeti. Mjesec dana prije, svoj dogovor sa studijima po pitanjima plaća i korištenja umjetne inteligencije postigli su scenaristi koje je u štrajku predstavljala njihova udruga WGA koja ima više od 11.000 članova.

Bila je to najproblematičnija holivudska sezona u posljednjih nekoliko desetljeća, no ulog je bio golem čega su svi koji na bilo koji način rade u showbizu, ne samo scenaristi i glumci, bili itekako svjesni.

Iz AMPTP-a su pak izjavili da dogovor "predstavlja novu paradigmu".

image

Štrajkaši zadnjeg dana štrajka

Mario Tama/Getty Images Via Afp

- Postigli su najveći dobitak u povijesti sindikata, uključujući najveće povećanje minimalnih plaća u posljednjih 40 godina, potpuno nove dodatke od streaming programa, opsežnu zaštitu pristanka i naknada u korištenju umjetne inteligencije i znatne povišice za sve stavke ugovora - izjavili su u službenom priopćenju dodavši kako su sretni što se mogu vratiti poslu "pričanja velikih priča".

Očekuje se da će se među prvim nastaviti snimanja filmova i to "Gladijatora 2" Ridleya Scotta, te glazbene fantazije "Wicked", pod redateljskom palicom Jona Chua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:31