ZAJEDNIČKA ODLUKA

Kraj suradnje Sussexa i Spotifyja: U tri godine za 20 milijuna dolara nisu napravili gotovo ništa

Uspješan podcast trebao je samo dio ‘različitog sadržaja‘ uključen u sočan ugovor Harryja i Meghan sa audio streaming platformom

Meghan Markle, podcast Archetypes

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Još jedan veliki poslovni deal Harryja i Meghan, vojvode i vojvotkinje od Sussexa, otišao je u povijest - 20 milijuna dolara vrijedna suradnja s audio streaming divom Spotifyem je završila.

- Spotify i Archewell Audio složili su se da se rastajemo i ponosni smo na serijal koji smo napravili - rekli su u zajedničkoj izjavi.

Pritom se misli na podcast Archetypes, u biti jedini sadržaj koji je par isporučio od potpisa sočnog ugovora 2020. godine. U ugovoru su se spominjali "različiti sadržaji".

Emisija koja se bavila temama osnaživanja žena, a u njoj su gostovala i neka poznatija imena poput Trevora Noaha, Mariah Carey, Mindy Kaling i Serene Williams, krenula je u kolovozu 2022., a zadnju je Meghan napravila u studenom prošle godine. Podcast je bio jako uspješan, čak je dobio neke medijske nagrade poput People‘s Choice Award, a odmah se popeo na prvo mjesto ljestvice najslušanijih u svijetu.

image

Harry i Meghan

Angela Weiss/Afp

Portal Deadline objavio je kako "vojvoda i vojvotkinja razmišljaju o svojim ugovorima i traže ‘bolji dom‘ za svoj sadržaj" te da "postoji šansa da se podcast Archetypes pojavi negdje drugdje".

Spotify je ovaj tjedan otpustio još 200 zaposlenika - od početka godine platforma je, prema pisanju Wall Street Journala, koji je prvi otkrio vijest o razlazu sa Sussexima, otpustila više od šest posto radne snage koja je u siječnju brojala 9800 zaposlenih.

Najviše se pisalo o odlasku nekih velikih igrača poput Dawn Ostroff koja je tijekom svojeg rada za Spotify ugovorima vezala niz poznatih osoba poput Joea Rogana i Daxa Sheparda. Sve je to koštalo oko milijardu dolara. Kroz reorganizaciju produkcije podcasta, kako je rekla Sahar Elhabashi, direktorica kompanije zadužena za podcaste, u pismu zaposlenicima kompanija će se "fokusirati na milijune kreatora koji imaju publiku i rade na platformi" te dodala da ostaju posvećeni originalnim programima.

Krajem travnja glavni direktor Spotifyja Daniel Ek najavio je kako će streaming audio div biti iznimno temeljit u procjeni budućih investicija te obnovi ugovora s pojedinim partnerima.

Jedan je analitičar napisao kako Harry i Meghan, naravno, mogu tražiti "nova, bolja mjesta" za svoj sadržaj, ali su "možda trebali uzeti bilo što što im je Spotify ponudio da ostanu" jer se situacija u svijetu streaminga jako promijenila i teško da će im itko dati multimilijunske iznose za distribuciju proizvoda pod etiketom Archewell Audio.

image

Najava podcasta Archetypes

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Nakon objave o kraju suradnje, usprkos pristojnom tonu, Variety je napisao da su u Spotifyu definitivno očekivali više od para. Ipak, tvrde, razlaz Sussexa i Spotifya nije povezan s restrukturiranjem kompanije.

A američkim medijima nagađa se da je razlaz djelom i posljedica ulaska Meghan u novi menadžerski angažman - ona je u travnju postala klijentica prestižne agencije WME koja zastupa vrhunske zvijezde iz svijeta zabave i sporta, a s njom i Zaklada Archewell, tvrtka sa širokim dijapazonom djelatnosti kroz koju posluju i ona i Harry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:34