SIN ISTO, KĆI NIŠTA

Kralj Charles dodijelio novu titulu svome bratu Edwardu: ‘Htio je to učiniti na njegov rođendan‘

Titulu je bratu kralj dodijelio dvije godine nakon smrti njihova oca, princa Philipa

Princ Edward

 Kate Green/Afp

Nakon godina nagađanja, kralj Charles imenovao je princa Edwarda vojvodom od Edinburgha, na njegov 59. rođendan, objavila je Buckinghamska palača. Glasnogovornik kraljevske obitelji napomenuo je kako je kralju posebno zadovoljstvo što je titulu bratu mogao dodjeliti upravo na rođendan, dvije godine nakon smrti princa Philipa koji je vojvoda od Edinburgha bio gotovo šest desetljeća.

Edward i Sophie, dosad grof i grofica od Wessexa, od sada su vojvoda i vojvotkinja. Pokojna kraljica i princ Philip obećali su princu Edwardu na njegovom vjenčanju 1999. kako će titulu dobiti nakon očeve smrti. Uz to, 15-godišnji James, sin vojvode i vojvotkinje od Edinburgha, također je promaknut od vikonta u novog grofa od Wessexa. No, nikakva promjena nije se dogodila po pitanju titule njihove 19-godišnje kćeri, Lady Louise koja studira na sveučilištu St. Andrews.

Grofovstvo od Forfara ostaje u posjedu novog vojvode od Edinburgha za njegova života, no budući da je Vojvodstvo od Edinburgha viši škotski naslov, njega će vojvoda koristiti. Princ Edward, dosadašnji grof od Wessexa, već je preuzeo nekoliko očevih pokroviteljstava. Povjerenik je dodjele prestižne Nagrade vojvode od Edinburgha i pokrovitelj Međunarodnog festivala u Edinburghu.

"Njegovo Veličanstvo Kralj sa zadovoljstvom je dodijelio Vojvodstvo od Edinburgha princu Edwardu, grofu od Wessexa i Forfara, povodom 59. rođendana Njegovog Kraljevskog Visočanstva. Titulu će princ Edward nositi za života Njegovog Kraljevskog Visočanstva. Vojvodstvo je posljednji put upriličeno za princa Philipa 1947. godine, nakon njegovog vjenčanja s princezom Elizabetom, koja je nosila titulu vojvotkinje od Edinburgha prije nego je stupila na prijestolje 1952. godine. Novi vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha ponosni su što nastavljaju nasljeđe princa Philipa u promicanju prilika za mlade ljude, bez obzira na porijeklo, da ostvare svoj puni potencijal", rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače.

Imenovanje je uslijedilo nakon što su djeca princa Harryja i Meghan Markle, Archie i Lilibet, postali službeno princ i princeza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:39