SPORNO ŠTIVO

Kraljevska biografkinja o prinčevim memoarima: ‘Harry je na mukama. Uzeo je novac, a knjigu ne želi objaviti‘

Tina Brown smatra da bi pokojna princeza Diana svojem mlađem sinu preporučila da se vrati u okrilje obitelji i pomiri se sa svima

Tina Brown, Meghan Markle i princ Harry

 Profimedia

O memoarima princa Harryja, mlađeg sina britanskoga kralja Charlesa gotovo se sve zna. Knjiga i prije napisana prva tri slova ima osigurano mjesto na listama bestselera. Zatim, svi koji se kao razumiju u monarhiju, znaju da će u njima princ otkriti mračne tajne Windsora bez dlake na jeziku i krajnje okrutno, da će posebno grozan biti prema kraljici-supruzi Camilli. Ili možda ipak prema bratu Williamu i ocu Charlesu. Informirani znaju da bi se na tržištu mogla pojaviti početkom prosinca, oko Božića, u siječnju ili negdje 2023. godine.

Ukratko, nitko ne zna ništa pouzdano o "razotkrivajućoj biografiji" iz pera odbjeglog princa koji svoj život i karijeru sa suprugom, bivšom glumicom Meghan i dvoje djece, gradi u SAD-u. Ne znaju, čini se, ni njih dvoje. Najnovije vijesti na tom planu stigle su ovog vikenda preko britanskog The Telegrapha u kjojem jedna od najplodonosnijih kraljevskih biografkinja, Tina Brown, govori kako sumnja da će sporna biografija ikada "ugledati svjetlo dana". Brown, bivša urednica Tatlera i Vanity Faira, te jedna od osnivačica The Daily Beasta, napisala je između ostalog hit-knjige "The Diana Chronicles" i "The Palace Papers".

image

Tina Brown

Nils Jorgensen/Zuma Press/Pr/Nils Jorgensen/Zuma Press/Pr

- Oni su u škripcu. Uzeli su taj silan novac i Harry je sklopio ugovor o knjizi u kojoj je trebao ispričati sve o svojem groznom životu u kraljevskoj obitelji, a sada je na mukama. Shvatio je da nema natrag, nema načina da se vrati u okrilje obitelji ako knjige bude. Zato smatram da je nikada nećemo čitati - rekla je.

Brown koja je bila jedna od posljednjih osoba koja je Harryjevu majku Dianu vidjela živu u ljeto 1997. godine, izjavila je i kako vjeruje da bi Lady Di svojem sinu savjetovala da pronađe put natrag u obitelj.

Prema američkim medijima, memoari su trebali biti na policama knjižara ove jeseni, kako je stajalo u ugovoru koji je vojvoda od Sussexa potpisao s izdavačkom kućom Penguin Random House. To je prva od tri knjige koje bi trebao isporučiti po ugovoru vrijednom gotovo 40 milijuna funti. No, nakon smrti bake, kraljice Elizabete II. i promjena koje je ona donijela, Harry je tražio značajne izmjene.

- U knjizi možda ima sadržaja koji neće izgledati dobro ako se sada objave. Želi izmjene, očajnički. Ali moglo bi biti kasno - rekao je neki neimenovani izvor za Telegraph.

Jeffrey Archer, jedan od najprodavanijih britanskih pisaca, smatra da princ trenutno piše novo poglavlje knjige.

- Želi sve urediti u svjetlu kraljičine smrti, njezina sprovoda i dolaska njegova oca Charlesa na prijestolje - rekao je Archer.

Harryjeva knjiga problematična je od početka. The Mail on Sunday pisao je prije mjesec dana da su u izdavačkoj kući tražili brojne izmjene već nakon prvog drafta za koji je rečeno da je previše emotivan (što su mnogi preveli kao "cmizdrav") te da se problemi mentalnog zdravlja previše naglašavaju. Tada je rečeno da će prvi primjerci knjige stići na police za američki Dan zahvalnosti 24. studenog, a knjiga će tako postati omiljen poklon za pod bor. Šanse za to sve su manje.

Navodno se u Buckinghamskoj palači nikad nije prestalo raspravljati o načinima zaustavljanja objavljivanja knjige, no čini se da čak ni sam autor tu više ništa ne može učiniti osim odugovlačiti.

Zato su, pišu britanski mediji, odvjetnici kraljevske obitelji u tvrtki Harbottle i Lewis u pripravnosti kako bi pročitali knjigu čim se uspiju dokopati prvih primjeraka.

Drugi udarac eventualnom pomirenju Sussexovih s ostatkom obitelji mogla bi nanijeti njihova iščekivana serija na Netflixu na kojoj rade u sklopu svojeg 100 milijuna dolara vrijednog ugovora s digitalnim streamerom.

image

Meghan i Harry, vojvotkinja i vojvoda od Sussexa

Oli Scarff/Afp/Profimedia/Oli Scarff/Afp/Profimedia

Očekivalo se da će premijera biti u prosincu, nakon završetka pete sezone "Krune", no i tu su Harry i Meghan odlučili unijeti promjene. Zato bi se moglo dogoditi da se serija počne prikazivati tek sljedeće godine.

Jedan Netflixov izvor je prošlog tjedna za Daily Mail rekao kako su Harry i Meghan u panici jer pokušavaju ublažiti čak i najobičnije rečenice koje su izrekli, da "žele ‘umanjiti težinu mnogo toga što su rekli o kralju Charlesu III., kraljici supruzi Camilli i princu i princezi od Walesa".

image

Kralj Charles i sinovi, u doba obiteljskog sklada

Nicolas Asfouri/Afp/Profimedia/Nicolas Asfouri/Afp/Profimedia

Drugi je rekao da su tražili tolike promjena da će rad na njima odgoditi završetak projekta na neodređeno vrijeme.

Osim što je upozorila Harryja o rizicima objavljivanja knjige, Tina Brown također je razgovarala o glasinama da vojvotkinja kupuje "privatno imanje" u Hope Ranchu, bogatoj četvrti nekoliko kilometara od njihovog trenutnog doma.

- Njihova vila u Montecitu, vrijedna 14 milijuna dolara, je skromna kućica u usporedbi s onim što susjedi imaju. U jednom bi se trenutku moglo dogoditi da Meghan krene tražiti više od nove kuće. Elon Musk je još uvijek samac - rekla je Brown koja nije željela objašnjavati što je željela reći tom izjavom i zašto spominje najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:15